Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet

Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Bakken met pompoen kan niet alleen zoet maar ook hartig. Dat bewijst deze variant van de Turkse börek. De pompoen speelt de hoofdrol in dit gerecht maar de prijs voor beste bijrol gaat naar het Midden-Oosterse kruidenmengsel za'atar. Samen vormen ze de perfecte combinatie voor een heerlijk hartig baksel. Door de pompoen is de borëk heerlijk voor de herfst.

Bereiding

  1. 1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en druppel er 3 el olie over. Meng goed door elkaar en bak 30 minuten in de oven. Schep de pompoen om en bak 20-25 minuten verder tot hij zacht is. Neem uit de oven en laat afkoelen.

  2. 2. Snijd intussen de snijbiet (zowel de bladeren als de stelen) grof. Meng de snijbiet, de pompoen en de feta met wat zout en peper in een kom. Vet een springvorm (22 cm ø) in met olie. Schuif een bakplaat boven in de oven.

  3. 3. Leg 1 vel filodeeg op een schoon werkblad, bestrijk met wat boter en leg er een tweede vel filodeeg op. Strijk glad met je handpalm. Draai de lange kant van het deeg naar je toe. Verdeel ⅓ van de vulling in de lengte over het deeg en laat daarbij ca. 3 cm van de onderste rand vrij . Bestrijk de vrijgelaten deegrand met wat boter, vouw het strak om de pompoenvulling heen en blijf rollen zodat er een lang rolletje ontstaat. Bestrijk het rolletje met boter, vouw tot een strakke spiraal en leg de spiraal in het midden van de springvorm.

  4. 4. Herhaal dit proces nog 2 keer en vul de spiraal in de springvorm verder aan tot de bodem van de springvorm is bedekt. Herhaal eventueel nog 1 keer indien er nog ruimte is op de bodem van de springvorm.

  5. 5. Kluts de eidooier met de melk en bestrijk de bovenkant van de spiraal er royaal mee. Bestrooi met de za’atar en bak ca. 30 minuten op de hete bakplaat in de oven goudbruin en knapperig. Laat 5-10 minuten afkoelen. Lekker met een groene salade.

Per portie: 646 kcal | 64 g koolhydraten | 18 g eiwit | 33 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Ed Smith Foto’s: Stuart Ovenden Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Myles Williamson

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)