Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Wat is snijbiet

Wat is snijbiet en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Rode biet, Chinese kool en wortels gebruiken de meeste foodies regelmatig, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over snijbiet. Want wat is snijbiet en wat maak je ermee?

Wat is snijbiet?

Op het eerste oog lijken het net rabarberstengels, maar schijn bedriegt: het is snijbiet. Maar wat is snijbiet eigenlijk? Deze bladgroente wordt ook wel warmoes genoemd en groeit in de mooiste kleuren: van geel tot oranje en van wit tot rood. Ze behoren tot dezelfde soort als de welbekende ‘gewone’ bietjes.

Wanneer de plant zo’n 10-15 centimeter hoog is, kun je steeds de buitenste bladeren oogsten en zo een hele tijd van je moestuin genieten. Je kunt de biet tot in oktober oogsten, het is dus de perfecte groente voor de nazomer.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Heb je geen moestuin of wil je deze bladgroente vanavond al proberen? Geen probleem! Rijd even langs je plaatselijke supermarkt of groenteboer om dit lekkers te bemachtigen. Let er bij aankoop op dat de groente er fris en stevig uitziet. Over het algemeen is snijbiet verkrijgbaar vanaf de zomer tot en met de winter.

Hoe smaakt snijbiet?

Nu we je vraag ‘Wat is snijbiet?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. De smaak doet het meest denken aan spinazie, maar dan iets bitterder. Ook proef je het aardse van ‘gewone’ bietjes terug

Hoe kan je het vervangen?

Kun je het niet vinden in de supermarkt of bij de groenteboer? Vervang het dan door spinazie. Deze groente komt qua smaak het meest in de buurt van snijbiet.

Hoe gebruik je het?

Je kunt zowel de stengels als de bladeren van snijbiet eten. Spoel ze even af en verwerk ze vervolgens in je favoriete gerecht. Natuurlijk hebben we onderaan dit artikel weer de lekkerste recepten voor je verzameld.

Hoe moet je snijbiet bewaren?

Gebruik het altijd zo vers mogelijk, dan is de smaak het lekkerst. Lang kun je deze bladgroente namelijk niet bewaren. Twee dagen in de groentela van je koelkast is wel echt het maximum. Daarna hangen de bladeren een stuk slapper en kun je er eigenlijk niets meer mee. Zonde, dus ga er direct mee aan de slag als je het in huis haalt!

Wat kun je er allemaal mee?

Snijbiet is enorm veelzijdig. Je kunt het koken, roerbakken, wokken, stomen, stoven, verwerken in stamppotten en soepen of rauw gebruiken in salades. Benieuwd geworden?

Recepten met snijbiet

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Probeer deze onweerstaanbare recepten met snijbiet eens:

Crumpetschotel met gerookte zalm, snijbiet en hollandaisesaus

Crumpetschotel met gerookte zalm en hollandaisesaus

Crumpets zijn een soort American pancakes, verwerkt in deze geweldige schotel met gerookte zalm én een flinke portie snijbiet.

Naar het recept
Heek met beurre noisette, snijbiet en orzo

Heek met beurre noisette en orzo

De geroosterde hazelnoten maken dit gerecht helemaal af!

Naar het recept
Stoofpotje met courgette, mais en cannellinibonen

Stoofpotje met courgette, mais en cannellinibonen

Dit is een prachtige kom vol zomersmaken. De ingrediënten worden maar kort gebakken – waarbij de courgette bijna rauw blijft – dus ze blijven al dente en lekker fris.

Naar het recept
Cover voor

Gepofte winterpeen met walnoot en appel

Ook bij winterpeen smaakt onze favoriete groente erg lekker, probeer maar eens uit!

Naar het recept
Cover voor

Gebakken polenta met olijfjes en gestoofde snijbiet

Polenta is voornamelijk populair in landen als Italië en Spanje, wij snappen wel waarom…

Naar het recept

Meer inspiratie? Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!