
Rode biet, Chinese kool en wortels gebruiken de meeste foodies regelmatig, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over snijbiet. Want wat is snijbiet en wat maak je ermee?
Wat is snijbiet?
Op het eerste oog lijken het net rabarberstengels, maar schijn bedriegt: het is snijbiet. Maar wat is snijbiet eigenlijk? Deze bladgroente wordt ook wel warmoes genoemd en groeit in de mooiste kleuren: van geel tot oranje en van wit tot rood. Ze behoren tot dezelfde soort als de welbekende ‘gewone’ bietjes.
Wanneer de plant zo’n 10-15 centimeter hoog is, kun je steeds de buitenste bladeren oogsten en zo een hele tijd van je moestuin genieten. Je kunt de biet tot in oktober oogsten, het is dus de perfecte groente voor de nazomer.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Heb je geen moestuin of wil je deze bladgroente vanavond al proberen? Geen probleem! Rijd even langs je plaatselijke supermarkt of groenteboer om dit lekkers te bemachtigen. Let er bij aankoop op dat de groente er fris en stevig uitziet. Over het algemeen is snijbiet verkrijgbaar vanaf de zomer tot en met de winter.
Hoe smaakt snijbiet?
Nu we je vraag ‘Wat is snijbiet?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. De smaak doet het meest denken aan spinazie, maar dan iets bitterder. Ook proef je het aardse van ‘gewone’ bietjes terug
Hoe kan je het vervangen?
Kun je het niet vinden in de supermarkt of bij de groenteboer? Vervang het dan door spinazie. Deze groente komt qua smaak het meest in de buurt van snijbiet.
Hoe gebruik je het?
Je kunt zowel de stengels als de bladeren van snijbiet eten. Spoel ze even af en verwerk ze vervolgens in je favoriete gerecht. Natuurlijk hebben we onderaan dit artikel weer de lekkerste recepten voor je verzameld.
Hoe moet je snijbiet bewaren?
Gebruik het altijd zo vers mogelijk, dan is de smaak het lekkerst. Lang kun je deze bladgroente namelijk niet bewaren. Twee dagen in de groentela van je koelkast is wel echt het maximum. Daarna hangen de bladeren een stuk slapper en kun je er eigenlijk niets meer mee. Zonde, dus ga er direct mee aan de slag als je het in huis haalt!
Wat kun je er allemaal mee?
Snijbiet is enorm veelzijdig. Je kunt het koken, roerbakken, wokken, stomen, stoven, verwerken in stamppotten en soepen of rauw gebruiken in salades. Benieuwd geworden?
Recepten met snijbiet
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Probeer deze onweerstaanbare recepten met snijbiet eens:

Crumpetschotel met gerookte zalm en hollandaisesaus
Crumpets zijn een soort American pancakes, verwerkt in deze geweldige schotel met gerookte zalm én een flinke portie snijbiet.

Heek met beurre noisette en orzo
De geroosterde hazelnoten maken dit gerecht helemaal af!

Stoofpotje met courgette, mais en cannellinibonen
Dit is een prachtige kom vol zomersmaken. De ingrediënten worden maar kort gebakken – waarbij de courgette bijna rauw blijft – dus ze blijven al dente en lekker fris.

Gepofte winterpeen met walnoot en appel
Ook bij winterpeen smaakt onze favoriete groente erg lekker, probeer maar eens uit!

Gebakken polenta met olijfjes en gestoofde snijbiet
Polenta is voornamelijk populair in landen als Italië en Spanje, wij snappen wel waarom…
Meer inspiratie? Lees ook:
Onze tips

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.