Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Crumpetschotel met gerookte zalm, snijbiet en hollandaisesaus

Nu in het seizoen: 9x recepten met snijbiet

Advertentie

Vanaf het voorjaar koken wij volop met seizoensfavorieten als rabarber. Maar wist je dat er nog meer kleurrijke stengels op de markt liggen? Ook snijbiet is heel de (na)zomer in het seizoen. Weet je niet goed wat je hiermee kan maken? Lees dan snel verder want wij delen heerlijke recepten met snijbiet!

Snijbiet in het seizoen

Snijbiet wordt ook wel warmoes genoemd en groeit in de mooiste kleuren: van geel tot oranje en van wit tot rood. Hierdoor lijkt de bladgroente misschien op het eerste oog wat op rabarber, maar schijn bedriegt. Vergis je dus niet, want de smaak verschilt en doet eerder denken aan spinazie. Benieuwd geworden? Probeer onze onweerstaanbare recepten met snijbiet eens.

Je hebt een paar maanden de tijd want snijbiet blijft tot en met oktober in het seizoen. Zo kun je er vanaf het vroege voorjaar tot het begin van het najaar van genieten!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Snijbiet recepten:

Ottolenghi Test Kitchen - Extra lekker: bladgroenten met krokante knoflook

Bladgroenten met krokante knoflook

Dit heerlijke recept is van Noor Murad, de rechterhand van Ottolenghi. Ze vertelt er zelf over: “‘Serveer er een bladgroente bij’ is een veel gebruikte serveersuggestie in de geschiedenis van de Ottolenghi-boeken, en zo is dit gerecht ‘het groente bijgerecht’ dat u simpelweg aan maaltijden in het weekend kunt toevoegen: zo op zich al erg lekker, maar eenvoudig genoeg om niet al te zeer af te leiden van het hoofdgerecht.”

Naar het recept
Heek met beurre noisette, snijbiet en orzo

Heek met beurre noisette, snijbiet en orzo

Verse vis in een boterige saus. Wat wil je nog meer? De geroosterde hazelnoten maken dit gerecht helemaal af!  

Naar het recept
Oeufs en cocotte met snijbiet en gerookte schelvis

Oeufs en cocotte met snijbiet en gerookte schelvis

In nog geen 45 minuten staat dit heerlijke recept met schelvis al op tafel. Voor de beste vis ga je uiteraard langs de visboer.

Naar het recept
Stoofpotje met courgette, mais en cannellinibonen

Stoofpotje met courgette, mais en cannellinibonen

Dit is een prachtige kom vol zomersmaken. De ingrediënten worden maar kort gebakken – waarbij de courgette bijna rauw blijft – dus ze blijven al dente en lekker fris.

Naar het recept
Crumpetschotel met gerookte zalm, snijbiet en hollandaisesaus

Crumpetschotel met gerookte zalm, snijbiet en hollandaisesaus

Crumpets zijn een soort American pancakes, verwerkt in deze geweldige schotel met gerookte zalm én een flinke portie snijbiet.  

Naar het recept
Panade – hartige broodpudding met bosui, snijbiet en manchego

Panade – hartige broodpudding met bosui, snijbiet en manchego

Gebruik voor deze broodpudding bij voorkeur oud brood. Dat is lekker no waste én oud brood blijft wat steviger. De combinatie van snijbiet en manchego past goed de smaak van olijven.

Naar het recept
Cover voor

Gebakken polenta met olijfjes en gestoofde snijbiet

Kun jij de combinatie van snijbiet met olijven wel waarderen? Dan is dit recept ook de moeite waard. Door de polenta te bakken in de oven, wordt het lekker krokant. Dat geeft een mooi contrast.

Naar het recept
Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet

Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet

De Turkse snack börek wordt vaak met feta en spinazie gemaakt. Je begrijpt dat je de spinazie ook heel goed door snijbiet kunt vervangen. Dat geeft een verrassende twist, zeker in combinatie met de zoete pompoen.

Naar het recept
Snijbiet-ricottataart

Snijbiet-ricottataart

Verse snijbiet is een echte marktgroente in deze tijd van het jaar. Doe er je voordeel mee en bak deze hartige taart met ricotta. Heb je genoeg tijd? Zelf ricotta maken van volle melk is een waanzinnig tof weekendproject.

Naar het recept

Ons favoriete recept met snijbiet:

Foodies favoriet
Ottolenghi Test Kitchen - Extra lekker: bladgroenten met krokante knoflook

Bladgroenten met krokante knoflook

Noor: “‘Serveer er een bladgroente bij’ is een veel gebruikte serveersuggestie in de geschiedenis van de Ottolenghi-boeken, en zo is dit gerecht ‘het groente bijgerecht’ dat u simpelweg aan maaltijden in het weekend kunt toevoegen: zo op zich al erg lekker, maar eenvoudig genoeg om niet al te zeer af te leiden van het hoofdgerecht. U kunt de snijbiet ook door andere bladgroenten vervangen, bijvoorbeeld spinazie, boerenkool of andere kool.”

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 6 el olijfolie
  • 2 rode uien (gepeld en gehalveerd en in ringen van 1 cm dik á 300 g)
  • 1 el sumak (plus 1/2 tl voor erbij)
  • 750 g regenboogsnijbiet stengels (in stukken van 3-4 cm lang en bladeren doormidden gescheurd)
  • 5 tenen knoflook (gepeld en fijngehakt)
  • 65 ml citroensap (van 3 citroenen)
  • 40 g rozijnen (goudgele)
  • 5 g dille (blaadjes)
  • zout en peper

de krokante knoflook

  • 3 el olijfolie
  • 5 tenen knoflook (gepeld en in dunne plakjes)

Bereiding

  1. Verhit 3 eetlepels olie in een grote sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur. Voeg de uien, ¼ theelepel zout en een flinke draai peper toe, bak af en toe roerend 12-15 minuten tot de uien gaar en bruin zijn. Zet het vuur als ze te snel bruin worden halfhoog. Roer de eetlepel sumak erdoor en doe de uien in een kom.

  2. Zet de pan weer op halfhoog tot hoog vuur en giet de overgebleven 3 eetlepels olie erin. Voeg de snijbietstelen met ½ theelepel zout toe en laat ze af en toe roerend 4 minuten zachtjes bakken tot ze gaar en licht gekleurd zijn. Doe de fijngehakte knoflook erbij en bak nog 30 seconden. Voeg nu het snijbietblad toe, steeds een derde deel per keer, met ½ theelepel zout en een flinke draai peper en laat nog 6-7 minuten smoren tot het blad geslonken is en het grootste deel van het vocht is verdampt. Haal de pan van het vuur en roer de helft van het citroensap en alle sumak-uien erdoor.

  3. Maak intussen de krokante knoflook. Doe de olie met de plakjes knoflook in een kleine koekenpan en zet op halfhoog vuur. Laat 8 minuten zachtjes bakken of tot de knoflookplakjes goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken in een zeef op een kom en bewaar de plakjes knoflook en de olie afzonderlijk van elkaar. Doe de rozijnen bij de warme knoflookolie en zet opzij. Roer als de olie is afgekoeld de dille erdoor.

  4. Schik het snijbietmengsel op een grote schaal met een opstaande rand en besprenkel met het overgebleven citroensap. Verdeel het rozijnenmengsel erover en bestrooi met de krokante knoflook en extra sumak.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!