Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Sablé Breton

9x recepten voor Franse koekjes

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

De Fransen weten wel van bakken en de Franse patisserie is dan ook bij iedereen wel bekend. Van brosse sablés tot knapperige palmiers: dit zijn de lekkerste Franse koekjes, inclusief recepten om ze helemaal zelf te maken.

Franse koekjes bakken

In een Franse patisserie voel je je al gauw als een kind in de snoepwinkel. Zoveel lekkers om uit te kiezen! En veel Franse koekjes bak je heel makkelijk zelf gelukkig. Ga je voor een knapperig biscuitje of voor de perfecte macaron?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Madeleines met vanillecustard

Madeleines met vanillecustard

Een zacht cakeje met knapperige korst in de vorm van een schelp. Dat is de madeleine. Goed gelukte madeleines herken je aan de ‘buikjes’ die ontstaan wanneer het beslag uit de oven omhoog komt.

Naar het recept
Palmiers

Palmiers

Palmiers zijn een soort vlindertjes gemaakt van een soort bladerdeeg. Gebruik voor deze palmiers roomboter van goede kwaliteit, dat verschil proef je echt!

Naar het recept
Canelé Bordelais

Canelé Bordelais

Zoals de naam van dit cakeje al doet vermoeden komt het uit de buurt van Bordeaux. Je maakt het oorspronkelijk in koperen vormpjes die je invet met een mengsel van boter en bijenwas. Deze zijn echter erg duur en het is niet makkelijk om eraan te komen. Er zijn ook hele goede vormen met antiaanbaklaag te koop die een goed resultaat geven, siliconen bijvoorbeeld. Zorg verder dat je oven echt goed voorverwarmd is voordat je de canelés erin zet. Door de ‘shock’ vormt zich direct een laagje rondom het beslag waardoor het niet teveel kan rijzen. Komen de canelés ver boven hun vormpje uit tijdens het bakken? Begin dan op een wat hogere temperatuur. Ze mogen wel iets rijzen, aan het eind van de baktijd zakken ze ook nog wel iets in. Zo krijg je de karakteristieke compacte, bijna custard-achtige structuur in je canelés.

Naar het recept
Sablé Breton

Sablé Breton

Sable is Frans voor zand en deze Bretonse sablés lijken dan ook erg op onze zandkoekjes. Doordat je een gedeelte zelfrijzend bakmeel gebruikt rijzen ze iets, waardoor ze wat luchtiger en brosser zijn. Kneed het deeg zo kort mogelijk, zodat ze lekker bros blijven. En wees niet te voorzichtig met het zout, want dat haalt de rijke botersmaak van deze koekjes echt omhoog.

Naar het recept
recept voor de beste macarons

Macarons maken

Het meest iconische Franse koekje is toch wel de macaron. Met deze stap-voor-stapinstructies maak je ze net zo mooi als uit de etalage van een Franse patisserie.

Naar het recept
Een tafel vol: Canelés met misoboter

Canelés met misoboter

Een bijzondere combi: het zoete van de canelés met het zoute van miso. Deze Franse koekjes zijn trouwens het lekkerst als ze net uit de oven komen.

Naar het recept
biscuits roses

Biscuits roses

Deze mooie roze biscuitjes gebruik je voor rondom een klassieke Charlotte taart. Maar zo uit het vuistje zijn ze ook hartstikke lekker!

Naar het recept
Lemon-curdtartelettes met gekonfijte citroen

Lemoncurd tartelettes met gekonfijte citroen

Typisch voor de Franse patisserie: de tartelette. Deze met lemoncurd zijn zó lekker dat je vanzelf zin krijgt in het voorjaar!

Naar het recept
Zelf eclairs maken

Basisrecept eclairs

Eclairs zijn eigenlijk een soort langwerpige soesjes. Eclair betekent bliksemschicht in het Frans, omdat je deze soes ‘bliksemsnel’ kunt opeten. Ze zijn vaak gevuld met een room van vanille, frambozen of chocolade.

Naar het recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!