Franse koekjes bakken
In een Franse patisserie voel je je al gauw als een kind in de snoepwinkel. Zoveel lekkers om uit te kiezen! En veel Franse koekjes bak je heel makkelijk zelf gelukkig. Ga je voor een knapperig biscuitje of voor de perfecte macaron?
Ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Madeleines met vanillecustard
Een zacht cakeje met knapperige korst in de vorm van een schelp. Dat is de madeleine. Goed gelukte madeleines herken je aan de ‘buikjes’ die ontstaan wanneer het beslag uit de oven omhoog komt.
> naar het recept: madeleines met vanillecustard
Palmiers
Palmiers zijn een soort vlindertjes gemaakt van een soort bladerdeeg. Gebruik voor deze palmiers roomboter van goede kwaliteit, dat verschil proef je echt!
> naar het recept: palmiers
Canelé bordelais
Zoals de naam van dit cakeje al doet vermoeden komt het uit de buurt van Bordeaux. Je maakt het oorspronkelijk in koperen vormpjes die je invet met een mengsel van boter en bijenwas. Deze zijn echter erg duur en het is niet makkelijk om eraan te komen. Er zijn ook hele goede vormen met antiaanbaklaag te koop die een goed resultaat geven, siliconen bijvoorbeeld. Zorg verder dat je oven echt goed voorverwarmd is voordat je de canelés erin zet. Door de ‘shock’ vormt zich direct een laagje rondom het beslag waardoor het niet teveel kan rijzen. Komen de canelés ver boven hun vormpje uit tijdens het bakken? Begin dan op een wat hogere temperatuur. Ze mogen wel iets rijzen, aan het eind van de baktijd zakken ze ook nog wel iets in. Zo krijg je de karakteristieke compacte, bijna custard-achtige structuur in je canelés.
> naar het recept: canelé bordelais
Sablé breton
Sable is Frans voor zand en deze Bretonse sablés lijken dan ook erg op onze zandkoekjes. Doordat je een gedeelte zelfrijzend bakmeel gebruikt rijzen ze iets, waardoor ze wat luchtiger en brosser zijn. Kneed het deeg zo kort mogelijk, zodat ze lekker bros blijven. En wees niet te voorzichtig met het zout, want dat haalt de rijke botersmaak van deze koekjes echt omhoog.
> naar het recept: sablé Breton
Macarons
Het meest iconische Franse koekje is toch wel de macaron. Met deze stap-voor-stapinstructies maak je ze net zo mooi als uit de etalage van een Franse patisserie.
> naar het recept: macarons
Canelés met misoboter
Een bijzondere combi: het zoete van de canelés met het zoute van miso. Deze Franse koekjes zijn trouwens het lekkerst als ze net uit de oven komen.
> naar het recept: canelés met misoboter
Biscuits roses
Deze mooie roze biscuitjes gebruik je voor rondom een klassieke Charlotte taart. Maar zo uit het vuistje zijn ze ook hartstikke lekker!
> naar het recept: biscuits roses
Lemon curd tartelettes
Typisch voor de Franse patisserie: de tartelette. Deze met lemoncurd zijn zó lekker dat je vanzelf zin krijgt in het voorjaar!
> naar het recept: lemon curd tartelettes
Eclairs
Eclairs zijn eigenlijk een soort langwerpige soesjes. Eclair betekent bliksemschicht in het Frans, omdat je deze soes ‘bliksemsnel’ kunt opeten. Ze zijn vaak gevuld met een room van vanille, frambozen of chocolade.
> naar het recept: basisrecept eclairs