Bestel Foodies Franse Bistro

Franse koekjes bakken

In een Franse patisserie voel je je al gauw als een kind in de snoepwinkel. Zoveel lekkers om uit te kiezen! En veel Franse koekjes bak je heel makkelijk zelf gelukkig. Ga je voor een knapperig biscuitje of voor de perfecte macaron?

Ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Madeleines met vanillecustard

Een zacht cakeje met knapperige korst in de vorm van een schelp. Dat is de madeleine. Goed gelukte madeleines herken je aan de ‘buikjes’ die ontstaan wanneer het beslag uit de oven omhoog komt.

> naar het recept: madeleines met vanillecustard

Madeleines met vanillecustard

Palmiers

Palmiers zijn een soort vlindertjes gemaakt van een soort bladerdeeg. Gebruik voor deze palmiers roomboter van goede kwaliteit, dat verschil proef je echt!

> naar het recept: palmiers

Palmiers

Canelé bordelais

Zoals de naam van dit cakeje al doet vermoeden komt het uit de buurt van Bordeaux. Je maakt het oorspronkelijk in koperen vormpjes die je invet met een mengsel van boter en bijenwas. Deze zijn echter erg duur en het is niet makkelijk om eraan te komen. Er zijn ook hele goede vormen met antiaanbaklaag te koop die een goed resultaat geven, siliconen bijvoorbeeld. Zorg verder dat je oven echt goed voorverwarmd is voordat je de canelés erin zet. Door de ‘shock’ vormt zich direct een laagje rondom het beslag waardoor het niet teveel kan rijzen. Komen de canelés ver boven hun vormpje uit tijdens het bakken? Begin dan op een wat hogere temperatuur. Ze mogen wel iets rijzen, aan het eind van de baktijd zakken ze ook nog wel iets in. Zo krijg je de karakteristieke compacte, bijna custard-achtige structuur in je canelés.

> naar het recept: canelé bordelais

Canelé Bordelais

Sablé breton

Sable is Frans voor zand en deze Bretonse sablés lijken dan ook erg op onze zandkoekjes. Doordat je een gedeelte zelfrijzend bakmeel gebruikt rijzen ze iets, waardoor ze wat luchtiger en brosser zijn. Kneed het deeg zo kort mogelijk, zodat ze lekker bros blijven. En wees niet te voorzichtig met het zout, want dat haalt de rijke botersmaak van deze koekjes echt omhoog.

> naar het recept: sablé Breton

Sablé Breton

Macarons

Het meest iconische Franse koekje is toch wel de macaron. Met deze stap-voor-stapinstructies maak je ze net zo mooi als uit de etalage van een Franse patisserie.

> naar het recept: macarons

macarons maken

Canelés met misoboter

Een bijzondere combi: het zoete van de canelés met het zoute van miso. Deze Franse koekjes zijn trouwens het lekkerst als ze net uit de oven komen.

> naar het recept: canelés met misoboter

Een tafel vol: Canelés met misoboter

Biscuits roses

Deze mooie roze biscuitjes gebruik je voor rondom een klassieke Charlotte taart. Maar zo uit het vuistje zijn ze ook hartstikke lekker!

> naar het recept: biscuits roses

biscuits roses

Lemon curd tartelettes

Typisch voor de Franse patisserie: de tartelette. Deze met lemoncurd zijn zó lekker dat je vanzelf zin krijgt in het voorjaar!

> naar het recept: lemon curd tartelettes

Lemon-curdtartelettes met gekonfijte citroen

Eclairs

Eclairs zijn eigenlijk een soort langwerpige soesjes. Eclair betekent bliksemschicht in het Frans, omdat je deze soes ‘bliksemsnel’ kunt opeten. Ze zijn vaak gevuld met een room van vanille, frambozen of chocolade.

> naar het recept: basisrecept eclairs

Zelf eclairs maken

Lees ook: