Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
madeleines

Madeleines volgens het recept van Janny van der Heijden

  • Gemiddeld

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

  • 10 minuten wachttijd10 min. wachttijd

Madeleines zijn heerlijke, luchtige Franse cakejes met een kenmerkende schelpvorm. Très Français en snel gemaakt. Deze madeleines zijn volgens het recept van Janny van der Heijden.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
24

Ingrediënten

Madeleines zijn heerlijke, luchtige Franse cakejes met een kenmerkende schelpvorm. Très Français en snel gemaakt. Deze madeleines zijn volgens het recept van Janny van der Heijden.
Tip
Voor dit recept heb je een speciale bakvorm nodig die wat lijkt op een smalle sint-jakobsschelp. Metaal geeft een iets donkerder resultaat dan een siliconenvorm.

Bereiding

  1. Vet de madeleinevorm in met gesmolten boter en bestuif licht met bloem. Verwarm de oven voor op 200ºC. Roer in een kommetje het amandelmeel, de suiker, vanillesuiker en bloem luchtig door elkaar.

  2. Klop in een vetvrije kom de eiwitten stevig, voeg dan lepel voor lepel de suiker en het zout toe en blijf kloppen tot het mengsel glad en zonder korreltjes is.

  3. Spatel nu heel voorzichtig het amandelmengsel door dit mengsel en als laatste de gesmolten boter. Doe in een spuitzak en spuit het beslag in de madeleinevorm. Bak in ca. 10 minuten in de warme oven goudbruin.

  4. Van ditzelfde beslag kunnen ook financiers worden gemaakt. Laat het even rusten zodat het iets minder luchtig, maar juist wat steviger wordt. Spuit het in langwerpige of ovale vormpjes en bak af zoals de madeleines.

Foto: Els Andriesse

Wat vind jij van dit recept?

4.5 / 5.0 (63 stemmen)
Uit het boek

La Douce Paris

€ 24,95
la douce paris janny croissants