Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Palmiers

Palmiers

 • Gemiddeld

 • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

 • ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd

Advertentie

Ingrediënten

Bereiding

 1. Kneed 300 g bloem, het zout en 150 ml water in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg, wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het ca. 30 minuten in de koelkast rusten.

 2. Sla de boter met een deegroller tussen 2 vellen bakpapier tot een rechthoek van ca. 2 cm dik. Zet de boter tot gebruik in de koelkast. Het deeg en de boter moeten uiteindelijk even koud en stevig zijn, dan rol je het deeg het gemakkelijkst uit. Bij te koude boter rol je het deeg uit maar blijft de boter een vaste plak. Bij te zachte boter druk je de boter te gemakkelijk uit het deeg.

 3. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en snijd er een kruis in. Rol het deeg nu zo uit, dat je een kruis met vier uitstekende punten hebt. Het midden mag wat dikker blijven.

 4. Leg de plak boter precies in het midden van het deeg. Vouw de punten eroverheen zodat het geheel precies aansluit. Knijp de randen samen zodat de boter goed ingepakt is.

 5. Rol het deeg nu uit tot een rechthoek die drie keer zo lang als breed is. Vouw het deeg in drie delen op over de lange zijde, draai het deeg een kwartslag en rol nogmaals uit tot een rechthoek die driemaal langer is dan breed. Vouw het deeg opnieuw op in drie delen en leg afgedekt 30 minuten in de koelkast.

 6. Herhaal het rollen, vouwen en rusten van stap 5 nog een keer en sluit af met 30 minuten koelen.

 7. Bestrooi het werkblad met suiker en leg het deeg erop. Bestrooi de bovenkant ook met suiker en rol het deeg weer uit zoals in stap 5 en vouw het in drie delen op. Bestrooi weer royaal met suiker en rol uit tot een rechthoek van ca. 55 cm lang en ca. 25 cm breed. Snijd de uiteinden recht bij en vouw de plak aan beide lange zijden naar binnen, zodat beide kanten elkaar bijna raken in het midden, maar er nog ca. 2 cm tussen zit. Vouw nu dubbel, zodat je de typerende vlindervorm krijgt. Leg het geheel afgedekt ca. 30 minuten in de koelkast.

 8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Snijd de rol deeg in plakken van ca. 7 mm dik en leg ze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de palmiers in ca. 20 minuten goudbruin in de oven. Keer ze voorzichtig om met een spatel en bak nog ca. 10 minuten tot de suiker mooi gekaramelliseerd is. Neem uit de oven en laat de palmiers op een rooster afkoelen.

Per portie: 140 kcal | 15 g koolhydraten | 2 g eiwit | 8 g vet

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)