Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Madeleines met vanillecustard

Madeleines met vanillecustard

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Ingrediënten

Bereiding

  1. Splijt voor de custard het vanillestokje en schraap er het merg uit. Verwarm de melk met het vanillestokje en het merg in een pannetje en laat ca. 10 minuten trekken op laag vuur. Laat de melk niet koken.

  2. Klop intussen de eidooier met de suiker los en roer de bloem en een snuf zout erdoorheen. Giet de warme melk er al kloppend met een garde bij en roer het geheel goed glad. Giet het mengsel door een zeefje terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en verwarm nog 30 seconden door. Blijf de hele tijd goed roeren over de bodem van de pan zodat de custard niet aankoekt.

  3. Giet de room (evt. door een zeef) in een kom of schaal en bedek het oppervlak direct met een stuk folie of bakpapier om te zorgen dat er geen velletje op ontstaat. Laat afgedekt helemaal afkoelen.

  4. Maak voor de madeleines beurre noisette van de boter. Doe 175 g boter in een pannetje en laat hem uitbruisen. Roer met een garde over de bodem van de pan tot de boter mooi bruin kleurt en lekker nootachtig ruikt. Pas op want de boter is nu erg heet. Giet de boter in een hittebestendige kom en laat afkoelen tot hij niet meer warm maar nog wel vloeibaar is.

  5. Zeef het zelfrijzend bakmeel. Klop de eieren met de suiker, de vanillesuiker en het zout met een elektrische mixer in ca. 5 minuten luchtig. Roer er het bakmeel rustig doorheen. Spatel de beurre noisette erdoorheen. Schep het beslag in de spuitzak en laat het ca. 30 minuten rusten.

  6. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Vet de holtes van de vorm goed in met boter (dit hoeft niet bij siliconen bakvormen). Vul de madeleine-bakvorm met behulp van de spuitzak tot ca. ½ cm onder de rand met het beslag; het beslag rijst namelijk flink tijdens het bakken. Bak de madeleines in ca. 8 minuten goudbruin en gaar in de oven. Zorg dat je ze niet te droog bakt. Laat de madeleines ca. 1 minuut afkoelen in de vorm. Haal ze dan uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Bestuif de madeleines met poedersuiker en serveer met de vanillecustard.

Per portie: 71 kcal | 7 g koolhydraten | 1 g eiwit | 4 g vet

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)