Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Zelf eclairs maken

Basisrecept eclairs

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Voor ca. 25 stuks*

Bereiding

  1. 1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 185°C / hetelucht: 165°C). Doe de boter in de pan en laat smelten op laag vuur. Voeg de melk, 125 ml water, het zout en de suiker toe en verhit tot net onder het kookpunt. Neem het deeg van het vuur. Voeg de bloem in een keer toe aan het hete mengsel en roer met een houten pollepel door elkaar. Zet het deeg opnieuw op het vuur en laat het deeg enkele minuten garen, terwijl je blijft roeren. Het deeg moet tijdens het garen droog worden en een bal vormen die makkelijk van de bodem loskomt. Neem het deeg van het vuur.

  2. 2. Meng 1 voor 1 de eieren door het deeg tot een soepel beslag. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei goed is opgenomen. Het beslag moet stevig genoeg zijn, zodat je ermee eclairs kunt spuiten maar mag wel een klein beetje uitlopen.

  3. 3. Vul de spuitzak met het beslag en spuit mooie eclairs van ca. 12 cm lang direct op de met bakpapier beklede bakplaat.** Laat ca. 3 cm ruimte tussen de eclairs. Passen de éclairs niet allemaal in één keer in je oven? Laat de rest van het beslag op kamertemperatuur in de spuitzak zitten en spuit nieuwe eclairs pas op de bakplaat, wanneer de eerste batch uit de oven is en de tweede erin kan. Bak de eclairs ca. 45 minuten in de oven. Bak de laatste 10 minuten met de oven op een kier zodat de stoom al kan ontsnappen.

*De eclairs zijn het lekkerst als je ze dezelfde dag opeet. Heb je ze over? Je kunt de eclairs ongevuld invriezen en na het ontdooien kort afbakken in de oven bij een hoge temperatuur.
**Zorgen dat het deeg niet te snel uitdroogt? Spray er een beetje bakspray overheen en zeef er wat poedersuiker boven. Dat zorgt in de oven bovendien meteen voor meer stevigheid en en het karamelliseert mooi.

Fotografie: Duncan de Fey

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)