Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Goudbruine crumpets

Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?

Advertentie

Ken jij crumpets al? Deze Britse klassiekertjes zijn licht, luchtig en on-weer-staan-baar met een beetje roomboter. Daarom vertellen we je er vandaag alles over, delen wij het recept én tips om zelf crumpets te maken!

Wat zijn crumpets?

Crumpets zijn bij ons nog relatief onbekend maar in Engelstalige landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië zijn ze een echte klassieker. Maar wat is het eigenlijk? Het zijn kleine ongezoete broodjes gemaakt van water of melk, meel en gist.

Je kunt ze het beste vergelijken met beschuitbollen en worden bij het ontbijt of als lunch gegeten. Heerlijk met wat jam of een likje boter. Eet ze bij voorkeur warm, dan zijn crumpets het lekkerst.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Crumpets maken

Omdat crumpets in Nederland nog relatief onbekend zijn, kun je ze niet altijd in de winkel kopen. Online zijn ze wel verkrijgbaar maar het is natuurlijk een stuk leuker om ze zelf te maken. Daarom delen wij het recept voor crumpets met je. Ga je aan de slag? Houd dan de volgende tips in je achterhoofd:

  • De gist zorgt voor de bubbeltjes, waardoor de crumpets licht en luchtig worden. Het duurt ongeveer 30-45 minuten tot het beslag in stap 2 bubbeltjes krijgt.
  • Begin op hoog vuur, zodat het beslag snel bakt en rijst – hierdoor krijg je de klassieke crumpetvorm. Het gist en het bakpoeder zorgen er samen met de hete ringen voor dat het beslag rijst.
  • Ze zijn klaar om te keren als de bovenkant er gestold uitziet – er moet geen nat beslag meer opzitten. Als je ze te vroeg omkeert kunnen ze instorten. Gebruik een spatel om de crumpets om te keren.
Goudbruine crumpets

Goudbruine crumpets

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

425 ml volle melk
1 tl fijne kristalsuiker
7 g instant gist
300 g bloem
1 tl bakpoeder
½ tl fijn zeezout
2 el roomboter (+ invetten + serveren)
4 crumpetringen van 10 cm Ø (bij de kookwinkel of online verkrijgbaar)

Bereiding

  1. Doe de melk in een pan op laag vuur en verwarm hem tot hij net warm is. Neem de pan van het vuur, voeg de suiker en de gist toe en laat ca. 5 minuten staan.

  2. Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom, schenk de melk erbij en klop tot een glad beslag. Dek af en laat ca. 30 minuten staan, tot het beslag schuimig is en er bubbeltjes aan de oppervlakte komen.

  3. Smelt wat van de boter in een grote koekenpan met deksel op middelhoog vuur en wentel de pan zodat de hele bodem bedekt is met gesmolten boter. Vet de crumpetringen in met een beetje boter en leg ze in de pan. Laat ze ca. 5 minuten heet worden.

  4. Lepel het beslag in de ringen tot ze ¾ vol zijn. Bak ca. 30 seconden, draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en bak nog 5-6 minuten, of tot de bovenkant bezaaid is met bubbeltjes en niet meer nat is. Keer de crumpets voorzichtig om en bak nog 2-3 minuten tot ze goudbruin en helemaal gaar zijn.

  5. Neem de crumpets uit de pan en neem voorzichtig de ringen eraf. Leg de crumpets op een rooster om af te koelen. Herhaal met de rest van het beslag en verhit de pan en de ringen steeds opnieuw.

  6. Rooster de crumpets tot ze goudbruin zijn, bestrijk ze met roomboter en serveer ze warm.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto: Pete Cassidy Styling: Rob Merrett Foodstyling: Amy Stephenson

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!