Advertentie
Wat zijn crumpets?
Crumpets zijn bij ons nog relatief onbekend maar in Engelstalige landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië zijn ze een echte klassieker. Maar wat is het eigenlijk? Het zijn kleine ongezoete broodjes gemaakt van water of melk, meel en gist.
Je kunt ze het beste vergelijken met beschuitbollen en worden bij het ontbijt of als lunch gegeten. Heerlijk met wat jam of een likje boter. Eet ze bij voorkeur warm, dan zijn crumpets het lekkerst.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Crumpets maken
Omdat crumpets in Nederland nog relatief onbekend zijn, kun je ze niet altijd in de winkel kopen. Online zijn ze wel verkrijgbaar maar het is natuurlijk een stuk leuker om ze zelf te maken. Daarom delen wij het recept voor crumpets met je. Ga je aan de slag? Houd dan de volgende tips in je achterhoofd:
- De gist zorgt voor de bubbeltjes, waardoor de crumpets licht en luchtig worden. Het duurt ongeveer 30-45 minuten tot het beslag in stap 2 bubbeltjes krijgt.
- Begin op hoog vuur, zodat het beslag snel bakt en rijst – hierdoor krijg je de klassieke crumpetvorm. Het gist en het bakpoeder zorgen er samen met de hete ringen voor dat het beslag rijst.
- Ze zijn klaar om te keren als de bovenkant er gestold uitziet – er moet geen nat beslag meer opzitten. Als je ze te vroeg omkeert kunnen ze instorten. Gebruik een spatel om de crumpets om te keren.
Goudbruine crumpets
Bekijk volledige receptIngrediënten
Bereiding
Doe de melk in een pan op laag vuur en verwarm hem tot hij net warm is. Neem de pan van het vuur, voeg de suiker en de gist toe en laat ca. 5 minuten staan.
Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom, schenk de melk erbij en klop tot een glad beslag. Dek af en laat ca. 30 minuten staan, tot het beslag schuimig is en er bubbeltjes aan de oppervlakte komen.
Smelt wat van de boter in een grote koekenpan met deksel op middelhoog vuur en wentel de pan zodat de hele bodem bedekt is met gesmolten boter. Vet de crumpetringen in met een beetje boter en leg ze in de pan. Laat ze ca. 5 minuten heet worden.
Lepel het beslag in de ringen tot ze ¾ vol zijn. Bak ca. 30 seconden, draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en bak nog 5-6 minuten, of tot de bovenkant bezaaid is met bubbeltjes en niet meer nat is. Keer de crumpets voorzichtig om en bak nog 2-3 minuten tot ze goudbruin en helemaal gaar zijn.
Neem de crumpets uit de pan en neem voorzichtig de ringen eraf. Leg de crumpets op een rooster om af te koelen. Herhaal met de rest van het beslag en verhit de pan en de ringen steeds opnieuw.
Rooster de crumpets tot ze goudbruin zijn, bestrijk ze met roomboter en serveer ze warm.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto: Pete Cassidy Styling: Rob Merrett Foodstyling: Amy Stephenson
Lees ook:
Onze tips
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.