Advertentie
Wat te doen met oud brood: zo houd je het lang vers
Wat te doen met oud brood? Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wil je liever helemaal geen oud brood in huis hebben, dan kun je er beter voor zorgen dat het zo lang mogelijk vers blijft. Zo bewaar je je boterham om het zo lang mogelijk vers te houden:
- In de originele verpakking: Dit ligt misschien het meest voor de hand en het is eigenlijk helemaal geen slecht idee. Bewaar het simpelweg in de originele verpakking zoals een plastic of papieren zak. De vuistregel is: brood met een knapperige korst bewaar je het beste in een papieren zak; zacht brood in een plastic zak. Sluit de verpakking in ieder geval goed na ieder gebruik zodat het niet uitdroogt.
- In een broodtrommel: Je kunt het ook bewaren in een mooie broodtrommel op het aanrecht. Een broodtrommel zorgt dat het genoeg ruimte heeft, maar beschermd wordt voor de buitenlucht en donker wordt bewaard. Ideale omstandigheden dus om je fijne boterham zo lang mogelijk vers te houden. Dit retro exemplaar in roze kleur wordt de eyecatcher van je keuken!
- In de vriezer: Dit is de beste methode als je nooit meer maar één sneetje brood weg wil gooien. Vries het in en haal het aantal sneetjes dat je nodig hebt de avond ervoor of 1-2 uurtjes van tevoren uit de vriezer. Of doe het bevroren brood direct uit de vriezer even in je broodrooster. Vries het zo snel mogelijk na aankoop in en bewaar het tot 4 weken in de vriezer.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Wanneer is brood nog goed?
Brood blijft op kamertemperatuur 2-4 dagen goed. Controleer het altijd goed voor gebruik en gooi het weg als je schimmel ziet. Snijd de beschimmelde stukjes niet weg en geef het ook nooit aan dieren.
Recepten met oud brood
Niet getreurd als je brood te oud en taai is geworden. Er zijn gelukkig nog veel lekkere recepten die juist om een paar oudere sneetjes vragen. Wij hebben voor jou de lekkerste zoete en hartige recepten met oude sneetjes voor je op een rijtje gezet.
Hartige recepten:
Croutons
Knapperige croutons voor over je salade of soep maak je makkelijk zelf. Het enige wat je nodig hebt is oud brood, wat olie en eventueel kruiden en/of knoflook. Wat dacht je van deze romige bloemkool-kaassoep met tijmcroutons? Een stukje oude ciabatta is ideaal, maar je kunt net zo goed een paar sneetjes oud witbrood gebruiken.
Pangrattato
Pangrattato betekent letterlijk ‘gemalen brood’ en het is fijn broodkruim dat je knapperig bakt en gebruikt als garnering over verschillende gerechten, met name Italiaanse pasta’s. Een perfecte manier om restjes op te maken! Probeer bijvoorbeeld deze spaghetti met salie en pangrattato.
Panzanella
Panzanella is een Italiaanse salade met groenten en brood die bedacht is om restjes op te maken. Voor deze traditionele panzanella kun je dus uitstekend een paar dagen oud brood gebruiken. Lees hier waar panzanella vandaan komt.
Gehaktballen
Gehaktballen worden compacter, malser en sappiger als je wat oud, geweekt brood door het gehakt kneedt. Ga je voor de lamsgehaktballetjes met aubergine of de Italiaanse pasta met gehaktballetjes, burrata en pesto? Het antwoord op de vraag ‘Wat te doen met oud brood?’
Tosti
Wist je dat je voor tosti’s beter een oude dan een verse boterham kunt gebruiken? Vers brood bevat veel vocht waardoor je je tosti minder goed knapperig krijgt. Hoe ouder de boterham, hoe minder vocht het bevat en – je raadt het al – hoe knapperiger je tosti wordt. Maak bijvoorbeeld eens deze romige pompoensoep met blauwekaastosti of laat je inspireren door onze 37 heerlijke tostivariaties om te proberen.
Wat te doen met oud brood: zoete recepten
Ben je team zoet? Ook voor jou hebben we een aantal heerlijke recepten!
Wentelteefjes
Misschien zijn wentelteefjes wel het eerste wat in je opkomt om de restjes brood op te maken. En terecht! Deze zoete lekkernij is makkelijk om te maken en heel erg no waste. Je kunt hiervoor oud brood gebruiken en bijvoorbeeld fruit dat je in huis hebt. Laat je inspireren door onze 7 favoriete recepten voor wentelteefjes.
Broodpudding
Het probleem wat te doen met oud brood is van alle tijden en in alle culturen bekend. In de Indische keuken hebben ze er iets heel lekkers op bedacht: warme broodpudding met kokosmelk, rozijnen en kaneel. Een betere bestemming voor je oude boterham vind je niet!
Lees ook:
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.