Lees verder onder de advertentie
Wentelteefjes, French toast of pain perdu: het perfecte ontbijt op bed. Je weekt kort wat sneetjes brood in een mengsel van eieren, melk en suiker en bakt ze vervolgens in een koekenpan. Het resultaat is hét ideale zoete ontbijt.
Lees verder onder de advertentie
Wentelteefjes maken
Dit zoete broodgerecht is ontzettend populair in Noord-Amerika en Europa. De Amerikanen noemen het French toast en de Fransen noemen het pain perdu (verloren brood). Wij noemen ze wentelteefjes. De Franse term verklaart waarschijnlijk het ontstaan van dit gerecht.
Vroeger gooide men zelden eten weg. Daardoor was het een gewoonte om oud brood weer eetbaar te maken. Zolang het brood maar niet beschimmeld was, dan maakte je er heerlijke wentelteefjes van. Wij maken het graag als zoet ontbijtje en delen de lekkerste recepten voor wentelteefjes met je.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wentelteefjes recepten
Je varieert eindeloos bij wentelteefjes recepten, voeg bijvoorbeeld eens kaneel of kruidnagel toe, of maak de wentelteefjes van suikerbrood. Wij zetten de lekkerste recepten op een rij.
Wentelteefjes van rozijnenbrood en bolussuiker
Spectaculair lekkere wentelteefjes met bolussuiker. Maak ook eens het rozijnenbrood, naar het recept van onze favoriete bakker Edwin Klaasen.
Wentelteefjes van croissant met kaneel en frambozen
Heb je croissants over van gisteren? Verander ze in een handomdraai in deze luxe wentelteefjes!
Wentelteefjes met kiwi
Niets is zo lekker als ouderwetse wentelteefjes. Deze versie met kiwi en poedersuiker is net weer even eens iets anders. Niet voor niets onderdeel van dit lijstje met de lekkerste recepten voor wentelteefjes.
Wentelteefjesschotel van krentenbrood met fruit en kwark
Maak deze sierlijke schotel van wentelteefjes. Heerlijk met vers fruit. De oven doet ook nog eens het meeste werk, zo hou jij tijd over!
Wentelteefjes van pandoro met bessen-saliecompote
Oké, oké… Nog even geduld voor deze wentelteefjes. Want pandoro is namelijk typisch Italiaans kerstbrood. Al maak je dit recept ook met rozijnenbrood of panettone.
Trappisten-wentelteefjes van suikerbrood
Eva Posthuma de Boer: “Deze wentelteefjes, van suikerbrood met trappist, zijn meer een nagerecht dan een ontbijt. Hoewel ik ze mijn pubers ook weleens op zondagochtend voorschotel. Daardoor doen ze daarna de hele dag alles wat ik zeg.”
Wentelteefjes met gekaramelliseerde pruimen
Liggen de pruimen niet meer in de schappen? De lekkerste recepten voor wentelteefjes maak je met seizoensfruit. Dat geldt ook voor dit recept. Vervang de pruimen door fruit van het seizoen. Je maakt nog steeds een heerlijk zoet ontbijtje!
Wentelteefjes van rozijnenbrood en bolussuiker
Spectaculair lekkere wentelteefjes met bolussuiker. Maak ook eens het rozijnenbrood, naar het recept van onze favoriete bakker Edwin Klaasen.
Ingrediënten
Bereiding
Maak voor het deeg een kring van bloem op je werkblad. Strooi in het midden het zout en de suiker. Schenk voorzichtig de melk erbij en draai met de vingers van één hand steeds meer bloem bij de melk tot het een samenhangend geheel wordt. Voeg het ei toe. Kneed met beide handen ca. 5 minuten door.
Voeg de gist toe en kneed nog 10 minuten verder tot een soepel deeg. Verdeel de boter in 3 stukken. Kneed na elkaar steeds 1/3 van de boter door het deeg tot de boter opgenomen is. Kneed tot het deeg de venstertest doorstaat. Vorm een bol van het deeg, bedek de bol onder de rozijnen en noten en laat het deeg ca. 5 minuten rusten. Kneed door tot de noten en rozijnen goed verdeeld zijn en niet meer uit het deeg vallen. Punt het deeg op.
Laat het deeg in een ingevet bakblik ca. 45 minuten rijzen op een warme plek (30°C). Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).
Bak het brood 25-30 minuten in de oven, zet er voor een mooie korst een ovenvast kannetje water bij. Laat het brood afkoelen in de vorm.
Snijd voor de wentelteefjes 4 plakken van het brood. Meng het ei met de melk in een ondiepe schaal. Leg een plak brood in het eimengsel, bestrooi de bovenkant met de bolussuiker. Verwarm 1 el boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de besuikerde kant ca. 2 minuten, bestrooi intussen de natte kant van het brood met de suiker. Keer het brood en bak de andere kant ook ca. 2 minuten. Herhaal met de overige plakken. Serveer met bosbessen, frambozen en een bolletje vanille-ijs.
* Voor het beste resultaat gebruik je Amerikaan Patentbloem met 14% eiwit voor veel glutenwerking en een luchtig resultaat, maar ook met gewone bloem is dit brood erg lekker.
Receptuur & foodstyling: Edwin Klaasen Foto’s: Mitchell van Voorbergen
Onze tips
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Smoothie maken: 7x de lekkerste recepten
12x risotto recepten om van te genieten
Flammkuchen: 7x heerlijke recepten
Sandwich recepten: 10x belegde broodjes
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.
Lees verder onder de advertentie