Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
recepten voor wentelteefjes

Wentelteefjes van rozijnenbrood en bolussuiker

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • en 15 minuten wachttijd en 15 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Spectaculair lekkere wentelteefjes met bolussuiker. Maak ook het rozijnenbrood met gele rozijnen zelf, naar recept van onze favoriete bakker Edwin Klaasen.

Bereiding

  1. Maak voor het deeg een kring van bloem op je werkblad. Strooi in het midden het zout en de suiker. Schenk voorzichtig de melk erbij en draai met de vingers van één hand steeds meer bloem bij de melk tot het een samenhangend geheel wordt. Voeg het ei toe. Kneed met beide handen ca. 5 minuten door.

  2. Voeg de gist toe en kneed nog 10 minuten verder tot een soepel deeg. Verdeel de boter in 3 stukken. Kneed na elkaar steeds 1/3 van de boter door het deeg tot de boter opgenomen is. Kneed tot het deeg de venstertest doorstaat. Vorm een bol van het deeg, bedek de bol onder de rozijnen en noten en laat het deeg ca. 5 minuten rusten. Kneed door tot de noten en rozijnen goed verdeeld zijn en niet meer uit het deeg vallen. Punt het deeg op.

  3. Laat het deeg in een ingevet bakblik ca. 45 minuten rijzen op een warme plek (30°C). Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).

  4. Bak het brood 25-30 minuten in de oven, zet er voor een mooie korst een ovenvast kannetje water bij. Laat het brood afkoelen in de vorm.

  5. Snijd voor de wentelteefjes 4 plakken van het brood. Meng het ei met de melk in een ondiepe schaal. Leg een plak brood in het eimengsel, bestrooi de bovenkant met de bolussuiker. Verwarm 1 el boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de besuikerde kant ca. 2 minuten, bestrooi intussen de natte kant van het brood met de suiker. Keer het brood en bak de andere kant ook ca. 2 minuten. Herhaal met de overige plakken. Serveer met bosbessen, frambozen en een bolletje vanille-ijs.

* Voor het beste resultaat gebruik je Amerikaan Patentbloem met 14% eiwit voor veel glutenwerking en een luchtig resultaat, maar ook met gewone bloem is dit brood erg lekker.

Receptuur & foodstyling: Edwin Klaasen Foto’s: Mitchell van Voorbergen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)