Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
tips voor een perfecte tosti

5x tips voor een perfecte tosti

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Knapperig van buiten en met een flinke lading heerlijk gesmolten kaas. Waar een perfecte tosti aan moet voldoen zijn we het waarschijnlijk over eens, maar hoe doe je dat? Wij delen de beste tips voor een perfecte tosti! Loopt het water je al in de mond?

Tips voor een perfecte tosti

Op en top comfortfood! Dat een tosti daartoe behoort zijn we het vast over eens. Niets is lekkerder dan een knapperige tosti met smeuïge kaas, waar je eigenlijk je gehemelte aan verbrandt bij de eerste hap. Wij verzamelden vijf tips voor een perfecte tosti. Eet smakelijk!

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Vergeet het tosti-ijzer

Laat het tosti-ijzer maar in je keukenkast liggen, want de perfecte tosti’s krijg je alleen maar als je ze lekker ouderwets in de koekenpan bakt. Gebruik het liefst een zware koekenpan met een dikke bodem.

Daarin worden de tosti’s goed heet, zodat de kaas lekker smelt, maar zonder dat ze aan de buitenkant aanbranden. Verhit de pan wel goed voor je de tosti erin legt. De pan goed voorverwarmen is misschien wel één van de belangrijkste tips voor een perfecte tosti.

2. Kies lekker brood

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar wij vinden tosti’s gemaakt van lekker stevig desembrood een stuk lekkerder dan die van zachte sneetjes brood. Dus ga eens langs de bakker, koop stevig zuurdesem– of boerenbrood en see the magic happen!

Het brood hoeft overigens niet vers te zijn. Integendeel, de beste tosti’s bak je van brood dat een paar dagen oud is, want dan is het brood wat droger en geschikter om te bakken. Dus heb je nog een paar sneetjes oud desembrood liggen? Duik de keuken in om een perfecte tosti te maken!

brood voor tosti

3. Kies de juiste kaas

Als het op kaas aankomt zijn er heel veel verschillende opties om uit te kiezen. Kies wat je lekker vindt, maar ga in ieder geval voor kaas die makkelijk smelt. Feta, halloumi of paneer zijn daarom, hoe lekker ze ook smaken, af, want deze kazen smelten niet. Hoe vetter en minder gerijpt de kaas is, hoe beter hij smelt.

Oude kaas of Parmezaanse kaas zijn dus minder geschikt dan jonge kaas bijvoorbeeld. En een volvette variant smelt makkelijker dan 30+ kaas. Jonge Goudse 48+ kaas is bijvoorbeeld ideaal, net als Cheddar of Emmentaler. Wil je een tosti met een pittige, meer uitgesproken smaak? Dan zijn roombrie, gorgonzola, gruyère en provolone ook hele goede opties.

4. Gebruik genoeg vet

Als je écht een perfecte tosti wil, moet je even niet op de calorieën letten. Voor een heerlijk knapperige buitenkant moet je de sneetjes namelijk aan de buitenkant royaal besmeren met vet. Roomboter is hiervoor ideaal, maar ook mayonaise leidt tot een heerlijk goudbruin resultaat.

Wat je ook kiest, wees niet zuinig. Verder hoef je overigens geen boter of olie meer te gebruiken. Leg de besmeerde tosti’s gewoon in de hete, droge koekenpan en laat ze aan beide kanten lekker krokant bakken.

de allerbeste tosti aller tijden

5. Leg er iets zwaars op

Je wil natuurlijk dat de buitenkant lekker goudbruin en krokant bakt terwijl de kaas goed smelt. Wat echter vaak gebeurt is dat de buitenkant al donkerbruin is, terwijl de kaas nog steeds niet goed gesmolten is. Om de kaas beter te laten smelten kun je op de tosti iets zwaars leggen, bijvoorbeeld een kleine pan, eventueel met een zwaar blik erop.

Zo wordt de warmte beter door de tosti geleid. Ook kun je de pan op het eind even afdekken met een deksel. Doe dit liever niet aan het begin, want dan bevat het brood nog vrij veel vocht en krijg je een gestoomde tosti in plaats van een gebakken tosti.

Recepten voor tosti’s

Tijd om aan de slag te gaan na het lezen van deze onmisbare tips! Natuurlijk kun je naar hartenlust variëren met diverse ingrediënten, maak je eigen favoriete combinatie. Om je een beetje op weg te helpen delen we een aantal heerlijke recepten voor tosti’s.

Angry Asian Man tosti nomnomnom

Angry Asian Man tosti

Deze geweldige tosti komt uit het kookboek van Dorothy Porker: “Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn echt een match made in heaven. Dus toen ik dit recept voor een Koreaanse cheese melt van ‘Angry Asian Man’ zag was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een kant-en-klare Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.”

Naar het recept
Tosti met kaas en chilijam

Tosti met kaas en chilijam

Kaas is baas! Op deze tosti zit hij daarom aan de binnen én buitenkant. Dat wordt gegarandeerd smullen, zeker in combinatie met de zoetpittige chili-jam.

Naar het recept
De allerbeste tosti aller tijden

De allerbeste tosti aller tijden

Dit recept komt uit het het boek van Job & Perry: ‘Een klootzak-proof kookboek‘. De heren aan het woord over deze onweerstaanbare tosti: “Ja ja… ‘allerbeste tosti aller tijden’… dit klinkt heel tof natuurlijk. Nu zullen er genoeg mensen zijn die vinden van niet, dat kan. Praatjes vullen geen gaatjes, deze tosti wel. Pantosti for the win!

Naar het recept
Spaanse tosti met chorizo, paprika en manchego

Spaanse tosti met chorizo, paprika en manchego

Het standaard plakje ham op een tosti is goed te vervangen voor andere vleeswaren. Wat dacht je bijvoorbeeld van chorizo? Juist het vet uit de worst maakt deze tosti tot een feestje op je bord. En dan ook nog eens de smaak van gesmolten manchego en stukjes paprika… Heerlijk!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!