Advertentie
Knapperig van buiten en met een flinke lading heerlijk gesmolten kaas. Waar een perfecte tosti aan moet voldoen zijn we het waarschijnlijk over eens, maar hoe doe je dat? Wij delen de beste tips voor een perfecte tosti! Loopt het water je al in de mond?
Tips voor een perfecte tosti
Op en top comfortfood! Dat een tosti daartoe behoort zijn we het vast over eens. Niets is lekkerder dan een knapperige tosti met smeuïge kaas, waar je eigenlijk je gehemelte aan verbrandt bij de eerste hap. Wij verzamelden vijf tips voor een perfecte tosti. Eet smakelijk!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Vergeet het tosti-ijzer
Laat het tosti-ijzer maar in je keukenkast liggen, want de perfecte tosti’s krijg je alleen maar als je ze lekker ouderwets in de koekenpan bakt. Gebruik het liefst een zware koekenpan met een dikke bodem.
Daarin worden de tosti’s goed heet, zodat de kaas lekker smelt, maar zonder dat ze aan de buitenkant aanbranden. Verhit de pan wel goed voor je de tosti erin legt. De pan goed voorverwarmen is misschien wel één van de belangrijkste tips voor een perfecte tosti.
2. Kies lekker brood
Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar wij vinden tosti’s gemaakt van lekker stevig desembrood een stuk lekkerder dan die van zachte sneetjes brood. Dus ga eens langs de bakker, koop stevig zuurdesem– of boerenbrood en see the magic happen!
Het brood hoeft overigens niet vers te zijn. Integendeel, de beste tosti’s bak je van brood dat een paar dagen oud is, want dan is het brood wat droger en geschikter om te bakken. Dus heb je nog een paar sneetjes oud desembrood liggen? Duik de keuken in om een perfecte tosti te maken!
3. Kies de juiste kaas
Als het op kaas aankomt zijn er heel veel verschillende opties om uit te kiezen. Kies wat je lekker vindt, maar ga in ieder geval voor kaas die makkelijk smelt. Feta, halloumi of paneer zijn daarom, hoe lekker ze ook smaken, af, want deze kazen smelten niet. Hoe vetter en minder gerijpt de kaas is, hoe beter hij smelt.
Oude kaas of Parmezaanse kaas zijn dus minder geschikt dan jonge kaas bijvoorbeeld. En een volvette variant smelt makkelijker dan 30+ kaas. Jonge Goudse 48+ kaas is bijvoorbeeld ideaal, net als Cheddar of Emmentaler. Wil je een tosti met een pittige, meer uitgesproken smaak? Dan zijn roombrie, gorgonzola, gruyère en provolone ook hele goede opties.
4. Gebruik genoeg vet
Als je écht een perfecte tosti wil, moet je even niet op de calorieën letten. Voor een heerlijk knapperige buitenkant moet je de sneetjes namelijk aan de buitenkant royaal besmeren met vet. Roomboter is hiervoor ideaal, maar ook mayonaise leidt tot een heerlijk goudbruin resultaat.
Wat je ook kiest, wees niet zuinig. Verder hoef je overigens geen boter of olie meer te gebruiken. Leg de besmeerde tosti’s gewoon in de hete, droge koekenpan en laat ze aan beide kanten lekker krokant bakken.
5. Leg er iets zwaars op
Je wil natuurlijk dat de buitenkant lekker goudbruin en krokant bakt terwijl de kaas goed smelt. Wat echter vaak gebeurt is dat de buitenkant al donkerbruin is, terwijl de kaas nog steeds niet goed gesmolten is. Om de kaas beter te laten smelten kun je op de tosti iets zwaars leggen, bijvoorbeeld een kleine pan, eventueel met een zwaar blik erop.
Zo wordt de warmte beter door de tosti geleid. Ook kun je de pan op het eind even afdekken met een deksel. Doe dit liever niet aan het begin, want dan bevat het brood nog vrij veel vocht en krijg je een gestoomde tosti in plaats van een gebakken tosti.
Recepten voor tosti’s
Tijd om aan de slag te gaan na het lezen van deze onmisbare tips! Natuurlijk kun je naar hartenlust variëren met diverse ingrediënten, maak je eigen favoriete combinatie. Om je een beetje op weg te helpen delen we een aantal heerlijke recepten voor tosti’s.
Angry Asian Man tosti
Deze geweldige tosti komt uit het kookboek van Dorothy Porker: “Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn echt een match made in heaven. Dus toen ik dit recept voor een Koreaanse cheese melt van ‘Angry Asian Man’ zag was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een kant-en-klare Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.”
Tosti met kaas en chilijam
Kaas is baas! Op deze tosti zit hij daarom aan de binnen én buitenkant. Dat wordt gegarandeerd smullen, zeker in combinatie met de zoetpittige chili-jam.
De allerbeste tosti aller tijden
Dit recept komt uit het het boek van Job & Perry: ‘Een klootzak-proof kookboek‘. De heren aan het woord over deze onweerstaanbare tosti: “Ja ja… ‘allerbeste tosti aller tijden’… dit klinkt heel tof natuurlijk. Nu zullen er genoeg mensen zijn die vinden van niet, dat kan. Praatjes vullen geen gaatjes, deze tosti wel. Pantosti for the win!“
Spaanse tosti met chorizo, paprika en manchego
Het standaard plakje ham op een tosti is goed te vervangen voor andere vleeswaren. Wat dacht je bijvoorbeeld van chorizo? Juist het vet uit de worst maakt deze tosti tot een feestje op je bord. En dan ook nog eens de smaak van gesmolten manchego en stukjes paprika… Heerlijk!
Lees ook:
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.