Kazen voor kaasfondue

Voor een heerlijke kaasfondue kun je verschillende soorten kaas gebruiken, het is maar net wat je zelf lekker vindt. Hou je bijvoorbeeld van pittig? Probeer dan eens een blauwe kaas toe te voegen aan je fondue. Hou je meer van zachte smaken? Voeg eens wat kruiden- of roomkaas toe. Het belangrijkste is dat je kaas toevoegt die een goede smeltcapaciteit heeft. Daarnaast werkt het niet om hele stukken kaas in de pan te gooien, zorg dat de kaas geraspt is. Als je naar een kaasboer gaat geeft deze je niet alleen goed advies, vaak kunnen ze de kazen voor kaasfondue ter plekke voor je raspen.

De meest klassieke combinatie emmentaler met gruyère, maar je kunt natuurlijk mixen & matchen naar hartenlust. Reken op ongeveer 150 gram kaas per persoon voor de kaasfondue.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Romige kazen voor kaasfondue

Romige kazen doen het erg goed in een kaasfondue. Ze smelten erg goed en zijn zacht van smaak. Daardoor lust bijna iedereen ze wel.

  • (Room)brie
  • Camembert
  • Roomkaas
  • Kruidenkaas
  • Brillat-Savarin
  • Coeur Neufchâtel

Schapen- en geitenkaas

Deze kazen hebben een hoog zuurgehalte en zijn daardoor fris van smaak. Combineer deze varianten niet met te pittige kazen voor kaasfondue, dat smaakt minder lekker omdat de zure smaak zal overheersen. Gecombineerd met een zachte of romige kaas smaken ze heerlijk!

  • Pecorino
  • Geitenbrie
  • Crottin de Chèvre
  • Crementell

kazen voor kaasfondue

(Half)harde kazen voor kaasfondue

De smaak van (half)harde kaas is vol en de pittigheid varieert. Daarom is het belangrijk om van tevoren te proeven. Twijfel je over een combinatie? Proef de kazen samen, of laat ze kort smelten tot een geheel. Zo weet je precies wat je op tafel zet. Kies je een oude kaas? Vraag aan de kaasboer of deze voldoende smeltcapaciteit heeft voor in de fondue.

  • Emmentaler
  • Cheddar
  • Gruyère
  • Comté
  • Goudse kaas
  • (Oude) boerenkaas
  • Passendale
  • Manchego
  • Cantal
  • Grana Padano

Rode kaas in kaasfondue

Roodschimmelkazen hebben vaak een oranjerode korst en bevatten een bepaalde bacterie. De binnenkant is vaak smeuïg en romig. Het zijn ‘lopende’ kaasjes, daardoor smelten ze erg goed. Niet alle kazen hebben een korst die goed smelt, vraag dit ook van tevoren even aan de kaasboer. Het zou jammer zijn als je tijdens het dippen stukken korst opvist uit de kaasfondue.

  • Port Salut
  • Pont l’Eveque
  • Reblochon
  • Saint Paulin
  • Le Marcaire
  • Chaumes
  • Morbier
  • Époisses
  • Le Rustique Petit Munster
  • Tallegio
  • Kernhem
  • Munster

Blauwaderkaas

Nu komt het echt op smaak aan. Blauwaderkaas heeft namelijk een pikante en ietwat pittige smaak. Door de toegevoegde schimmelcultuur hebben de kazen kenmerkende blauwgroene schimmeladeren. Niet iedereen houdt van deze kazen, dus controleer van tevoren of iedereen aan tafel dit lust. Combineer deze kazen voor kaasfondue met zachte en romige kazen om te voorkomen dat de heftige smaken uit de bocht vliegen.

  • Gorgonzola
  • Roquefort
  • Blue stilton
  • Danish blue
  • Bluefort
  • Combozola
  • Fourme d’Ambert
  • Bleu d’Auvergne

Basisrecept voor kaasfondue

Raadpleeg Google en je vindt ontelbaar veel recepten voor kaasfondue. Laten we eens starten met het basisrecept voor kaasfondue. In dit recept zijn de kazen voor een kaasfondue emmentaler en gruyère. Beide kazen hebben een goede smeltcapaciteit. Emmentaler is wat zachter van smaak, gruyère geeft de kaasfondue wat pit. Als je het ons vraagt is deze klassieke combinatie onweerstaanbaar lekker. Zeker in dit recept waar ingrediënten zoals witte wijn, kirsch, peper en nootmuskaat het helemaal af maken!

> naar het basisrecept voor kaasfondue

Kazen voor kaasfondue

Kaasfondue uit de oven

Dit is een ultiem no waste-recept. Ideaal om alle restjes kaas in je koelkast in één keer op te maken. Heb je ook nog restjes groenten liggen? Snijd ze in reepjes en serveer ze bij de kaasfondue. Lekker om in de kaas te dippen. In dit recept kiezen we een harde kaas zoals cheddar, gruyère of raclette in combinatie met roomkaas en brie of camembert als kazen voor kaasfondue. Gebruik geen light (room)kaas overigens, daardoor wordt de fondue al snel waterig.

> naar het recept voor kaasfondue uit de oven

Kaasfondue uit de oven met aardappel en augurk

Lees ook: