Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
wat is manchego

Wat is manchego voor een kaas en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Gorgonzolaburrata en taleggio worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over manchego. Want wat is manchego voor een kaas en wat kun je ermee?

Wat is manchego?

Misschien heb je het weleens bij de kazen in de supermarkt zien liggen, maar wat is manchego eigenlijk? Het is een Spaanse kaas uit de regio La Mancha, gemaakt van de melk van het schapenras Manchega. De naam van de kaas is beschermd, waardoor deze niet zomaar nagemaakt mag worden. Je komt de kaas vaak als tapa tegen in Spanje, al kun je ‘m ook in tal van gerechten gebruiken.

De kaas heeft de vorm van een grote trommel, met de naam in de korst geperst. Vaak wordt de kaas in dunne plakjes geserveerd, nadat deze twee maanden tot twee jaar gerijpt heeft.

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt de kaas manchego?

De kaas wordt gemaakt van schapenmelk en heeft over het algemeen een wat zoete, milde smaak met nootachtige tonen. Afhankelijk van de rijping kan de kaas wat pikanter smaken (hoe langer de kaas rijpt, hoe steviger de smaak). Het is een graag geziene gast op diverse kaas- en borrelplanken, al smaakt de kaas ook heerlijk in bijvoorbeeld een frisse salade.

Waar koop je het?

Zeker in de grotere supermarkten is deze kaas goed verkrijgbaar, je vindt ‘m vaak in de koeling bij de overige buitenlandse kazen. Natuurlijk is de kaas ook verkrijgbaar bij diverse kaaswinkels, hier is de kwaliteit vaak nét iets beter. Ga je op vakantie naar Spanje? Kijk dan eens of je de kaas tegenkomt en probeer ‘m uit.

manchego

Hoe vervang je manchego?

De kaas is lastig één-op-één te vervangen, maar als je nergens manchego kunt vinden in het schap zou je eventueel ook gruyère of cheddar kunnen gebruiken. Al zal de smaak altijd anders zijn die van onze favoriete Spaanse kaas.

Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?

Je bewaart de kaas in de koelkast, het liefst verpakt in kaaspapier of een afgesloten bak. Eenmaal geopend is de kaas vaak nog best een tijdje houdbaar, maar kijk en ruik altijd bij twijfel. Zit er wat schimmel op de kaas?

Deze kun je vaak wegsnijden, waardoor de rest van de kaas nog eetbaar is. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je allemaal met de kaas manchego?

Wat ons betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. De kaas past erg goed op een borrelplank en kom je in Spanje overal tegen als tapa. Daarnaast smelt manchego ook goed, dus we gebruiken ‘m maar al te graag op een hamburger of in de kaasfondue.

Kortom; wil je ergens kaas voor gebruiken? Probeer eens onze Spaanse favoriet!

Recepten met manchego

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met deze heerlijke Spaanse kaas: manchego.

Zoete-aardappelpizza met manchego

Zoete-aardappelpizza met manchego

Een pizza van zoete aardappel? Jazeker! Organiseer je eigen pizza friday en zet deze heerlijke pizza op tafel. Gegarandeerd succes!

Naar het recept
Spaanse tosti met chorizo, paprika en manchego

Spaanse tosti met chorizo, paprika en manchego

Ben je ook weleens die standaard tosti ham-kaas zat? Maak dan deze fantastische Spaanse tosti. We gebruiken niet alleen onze favoriete kaas, ook de chorizo en paprika mogen niet ontbreken.

Naar het recept
courgettesalade met citroen, basilicum en manchego

Courgettesalade met citroen, basilicum en manchego

Sam & Sam Clark over hun recept: “We aten deze salade in een klein café in de campo (op het platteland) bij Vejer de Frontera, aan de westkust van Andalusië. Courgettes die vers uit eigen huerto (tuin) kwamen, waren in superdunne plakjes geschaafd en met zout bestrooid, waardoor ze zacht waren geworden.”

Naar het recept
Zuurdesem met appel, manchego en bieslook

Zuurdesem met appel, manchego en bieslook

Zin in een frisse sandwich? Maak dan eens deze heerlijke zuurdesembol met appel, bieslook en kaas.

Naar het recept
polenta recept

Spaanse polenta met paddenstoelen en manchego

De smaak van polenta is over het algemeen vrij neutraal, je kunt het misschien wel vergelijken met aardappelpuree. In dit recept bakken we de polenta lekker knapperig, en krijgt het gerecht een heerlijke smaak dankzij de paddenstoelen de manchego.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!