Courgettesalade met citroen, basilicum en manchego
Eenvoudig4 personen30 minuten bereiden
Sam & Sam Clark: "We aten deze salade in een klein café in de campo (op het platteland) bij Vejer de Frontera, aan de westkust van Andalusië. Courgettes die vers uit eigen huerto (tuin) kwamen, waren in superdunne plakjes geschaafd en met zout bestrooid, waardoor ze zacht waren geworden. Daarna werden citroensap, olijfolie, basilicum en plakjes manchego toegevoegd. Een openbaring! In de zomer maken we dit heel vaak bij Moro."
Ingrediënten
- 500 g kleine tot middelgrote courgettes (met lichte/dunne schil)
- 1 volle tl fijn zeezout
- 1½ el citroensap
- 3 el extra vergine olijfolie
- 2 volle el fijngesneden munt
- 3 volle el in grove stukken gescheurd basilicum
- 50 g manchego (of andere harde schapenkaas - met een kaasschaaf of dunschiller in plakjes geschaafd)
- 4 el grof gehakte geroosterde en gezouten amandelen
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Snijd beide uiteinden van de courgettes en snijd ze met een scherp mes of mandoline in heel dunne plakjes (1 tot 2 mm). Leg ze in een vergiet en schep het zeezout erdoor (masseer dit in de plakjes courgette zodat het zout alle plakjes kan garen). Zet het vergiet op een kom of in de gootsteen en laat 20 minuten uitlekken.
- Knijp voorzichtig overtollig vocht uit de courgette en leg de plakjes in een kom. Meng het citroensap, de olijfolie, de helft van de munt en de helft van het basilicum erdoor. Leg de salade op een bord en verdeel de kaas, amandelen en de rest van de kruiden erover.