
Parmezaan, gorgonzola en mascarpone worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. We vertellen je dan ook graag alles over taleggio. Want wat is taleggio en wat maak je ermee?
Wat is taleggio?
Taleggio is een Italiaanse roodschimmelkaas uit, hoe kan het ook anders, Val Taleggio, een bergdal in het noorden van Italië. De kaas wordt al zeker tweeduizend jaar in deze regio gemaakt en heeft een beschermde oorsprongsbenaming, wat betekent dat kaas alleen échte taleggio is als hij op bepaalde locaties gemaakt is. Maar wat is taleggio precies?
Oorspronkelijk werd deze kaas alleen in de herfst en de winter gemaakt, als de koeien van hun zomerweides in de bergen naar de dalen waren teruggekeerd. Tegenwoordig wordt de kaas ook het hele jaar door in fabrieken gemaakt. Het is een relatief kleine, vierkante kaas met een oranjeroze, eetbare korst met blauwgrijze schimmel erin.
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?
Hoe smaakt taleggio?
De kaas is redelijk mild van smaak; heel anders dan de sterke geur doet vermoeden. De smaak is een beetje zoetig en doet denken aan amandelen en witte truffel. Taleggio is een halfharde kaas, wat betekent dat hij een romige textuur heeft die smelt op je tong. De jongere variant is wat harder dan zijn oudere broertje, die bijna doet denken aan boter.
Waar koop je het?
De kaas is te koop in sommige supermarkten, maar écht goede taleggio koop je natuurlijk bij de kaaswinkel. Let er bij aankoop op dat je echte boeren-taleggio koopt: die smaakt een stuk lekkerder dan kaas die in een fabriek is gemaakt. Wil je een jonge, hardere kaas? Kies dan voor taleggio met een oranjeroze, dunne korst. Vind je een oudere, zachtere kaas lekkerder? Let er dan op dat de kaas een dikkere korst met donkere groeven heeft, maar geen scheuren.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Je kunt taleggio in de koelkast bewaren, goed ingepakt in vershoudfolie of kaaspapier. De kaas is dan vijf tot zes dagen lekker. Als je de kaas zo wil serveren, bijvoorbeeld op een borrelplank, haal hem dan anderhalf tot twee uur van tevoren uit de koelkast, zodat hij op temperatuur kan komen en hij zijn lekker zachte textuur terugkrijgt.
Wat kun je allemaal met deze kaas?
Deze Italiaanse kaas smelt erg goed, waardoor je hem goed kunt gebruiken in bijvoorbeeld pasta’s en risotto. Ook op een borrel- of kaasplankje doet de kaas het erg goed, zeker wanneer je er pinot noir of riesling bij drinkt. Probeer hem ook eens op een zelfgemaakte pizza of over een ovenschotel voor je die in de oven schuift.
Recepten met taleggio:
Al overtuigd door deze romige Italiaanse kaas? Probeer dan eens deze recepten met taleggio, waarin de kaas uiteraard de hoofdrol speelt.

Hasselbackaardappels met taleggio en tijm
Niets zo lekker als crispy aardappels met romige kaas. De verse tijm maakt dit gerecht helemaal af.

Rigatoni met broccoli-kaassaus
Dit pastarecept bevat niet één, maar wel twee kazen! Wat ons betreft zijn deze kazen een droomduo, probeer maar eens uit.

Galette met aardappel, pancetta en taleggio
Pancetta past erg goed bij taleggio, wat ons betreft zijn de smaken in dit recept dan ook een match made in heaven!

Pompoenpizza
Op deze pizza’s worden de aardse smaken van pompoen gecombineerd met die van romige taleggio.

Krieltjes uit de oven met taleggio en kappertjes
Iets meer dan een half uur, meer heb je niet nodig om deze heerlijke krieltjes – met taleggio uiteraard – op tafel te zetten.
Meer inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Lees ook:
Onze tips

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.