Bereiding

Julius Roberts: “Stel je eens voor dat dauphinoise en tartiflette een kindje kregen en dat het de vorm van een taart zou hebben. Dat is precies deze galette. Dungesneden aardappels, crème fraîche, tijm en knoflook worden gelaagd met pancetta en taleggio op een heerlijk vlokkerig deeg. De galette wordt langzaam gebakken in de oven tot de kaas en pancetta smelten en zich vermengen met de zachte aardappels. Heet geserveerd met een knapperige en sprankelende salade ontstaat er een eerbiedwaardige stilte aan tafel als iedereen toetast. Het is tevens een taart die koud ongewoon lekker is, dus al zijn jullie maar met een paar, maak de hele taart en geniet bij het ontbijt van de restjes, dat doen wij ook vaak.”

  1. Doe voor het galettedeeg de bloem, ⅔ van de boter en een flinke snuf zout in de kom van een staande mixer met platte menghaak. Meng tot de bloem op broodkruim begint te lijken. Voeg de rest van de boter toe en meng tot het mengsel op broodkruim lijkt met kleine stukjes boter erdoorheen; hierdoor wordt het deeg straks flaky. Voeg de azijn en de helft van het water toe en meng kort door elkaar.
  2. Zet de mixer uit en druk het deeg tegen de kom om te zien of het een geheel is; als dat niet het geval is moet je nog een beetje water toevoegen. Als je denkt dat het deeg genoeg een geheel is, druk (niet kneden, dan wordt het deeg taai) het deeg dan in een schijf van ca. 7 cm hoog, wikkel hem in bakpapier en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Schil de aardappels en snijd ze met een mandoline in heel dunne schijfjes. Leg in een vergiet, spoel ze onder de koude kraan om het overtollige zetmeel te verwijderen en laat uitlekken.
  4. Doe de uien, boter en de helft van de olijfolie in een pan op halfhoog vuur, voeg flink zout toe en bak ze langzaam tot ze zoet en zacht zijn, maar pas op dat ze niet te bruin worden. Zet ze na 10-15 minuten, als ze klaar zijn, opzij om te laten afkoelen.
  5. Doe de aardappelschijfjes als ze droog zijn in een grote kom met de uien, knoflook, crème fraîche, tijm, de rest van de olijfolie, zout en peper. Meng alles met de hand en haal de schijfjes uit elkaar om de crème fraîche in alle hoeken en gaatjes te krijgen.
  6. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220⁰C / hetelucht: 200⁰C). Rol het galettedeeg uit op een vel bakpapier; gebruik er een beetje bloem bij om te voorkomen dat het blijft plakken. Het moet een grote cirkel van 4-5 mm dik worden. De truc om het deeg goed uit te rollen is om het steeds te draaien en van je af te rollen. Als je heen en weer gaat met de deegroller, wordt het midden vaak te dun. Trek het bakpapier met het deeg voorzichtig op een bakplaat die groot genoeg is. Laat een rand van 6-8 cm vrij die je straks gaat omvouwen en begin met het netjes neerleggen van het aardappelmengsel. Leg als dat een gelijkmatige laag is er grofweg een kwart van de taleggio en pancetta op, gevolgd door nog een laag aardappel. Herhaal tot je bijna alle, of alle aardappels hebt gebruikt en zorg dat het een mooi geheel is met een gelijkmatige bovenkant. Leg er tot slot een paar plakken taleggio op, vouw de rand over de galette en knijp hem samen met je vingers zodat hij mooi bijeenblijft. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en strooi het venkelzaad en een beetje zeezout erover.
  7. Bak de galette 10 minuten in de oven, verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C) en bak nog 50-60 minuten, tot de aardappels echt zacht zijn als je er een mes in steekt. Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen, snijd aan en geniet ervan. Bij deze galette past echt een frisse salade. Witlof, little gem, ciderazijn, olijfolie enzovoort vormen allemaal een mooie tegenhanger voor de rijkgevulde taart.
The Farm Table

Bestel het boek:

The Farm Table
€33,99