Kaas-drankcombinaties
Na een goede maaltijd gaat er altijd nog wel een lekker kaasplankje in. Maar denk jij bij het kaasplank samenstellen ook goed na over welke drank je erbij serveert? De combinatie kaas en wijn, die kennen we inmiddels wel. Maar wat dacht je van kaas en koffie? Of kaas en whisky? Probeer eens een van de onderstaande combinaties.
Wil je ook de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Kernhem + Pineau des Charentes
We beginnen met wellicht de minst verrassende combinatie, want dat wijn en kaas een topcombinatie is, weet iedereen. Pineau des Charentes is echter geen gewone wijn, maar een combinatie van most (druivensap die nog niet gegist is tot wijn) en cognac, waardoor je een heerlijk verfijnde zoete smaak krijgt. Deze Franse drank is goed te combineren met Kernhem, een romige, lichtpittige kaas uit Ede. Het hogere alcoholpercentage van de Pineau des Charentes is namelijk een goede tegenhanger van de vettige kaas.
Kaas-drankcombinaties: smoked cheddar + cider
Cheddar en cider zijn een redelijk klassieke combinatie, en met reden. Cheddar heeft een romige, boterachtige textuur die goed past bij het koolzuur en de alcohol in de cider, die de romigheid een beetje afbreken. Kies ook eens voor een smoked cheddar, die een heerlijk rokerige smaak heeft die lekker is met een droge, zuurdere cider. Zeker in de zomer mag deze combinatie niet aan je kaasplankje ontbreken!
Kaas-drankcombinaties: Blue Stilton + Talisker Skye
We doen het hier misschien niet zo vaak, maar kaas combineren met whisky in plaats van wijn is in Schotland wél erg populair. En bij pittige Schotse whisky, zoals Talisker Skye, kan natuurlijk geen flauw kaasje geserveerd worden. Kies daarom voor een lekker pittige kaas, zoals Blue Stilton. Deze blauwaderkaas is na Cheddar de meest gegeten Engelse kaas en heeft sinds 1996 een beschermde oorsprongsbenaming, wat betekent dat de kaas alleen échte Stilton is als hij gemaakt is in één van de drie bepaalde Engelse regio’s.
Kaas-drankcombinaties: Comté + koffie
Kaas en koffie?! Ja! Hoewel niet alle kazen even lekker zullen smaken bij een bakkie troost, is Comté een goede partner. Comté is een Franse kaas uit de Jura, een gebergte aan de Frans-Zwitserse grens, en heeft een lichtzoete en nootachtige smaak. Deze smaak en de romige textuur zijn een lekkere combinatie met de bittere koffie. Probeer het eens bij het ontbijt!
Oudwijker Lazuli + chocolademelk
We sluiten af met misschien wel de vreemdste combinatie in dit lijstje: blauwe kaas en chocolademelk. Toch is dit duo ontzettend lekker. Oudwijker Lazuli is een Nederlandse blauwschimmelkaas die op dezelfde manier wordt geproduceerd als de Italiaanse Gorgonzola. De kaas heeft een sterke, pittige, ziltige smaak die goed past bij de romige zoetigheid van chocolademelk. Je kunt de drank zowel warm als koud bij de kaas serveren, maar de hitte van warme chocolademelk zorgt ervoor dat de Lazuli in je mond lekker smelt.
Lees ook: Borreltijd: 5x de lekkerste hapjes met kaas
Onze tips
Last-minute valentijnsdiner: makkelijke recepten
Dit zijn de allerlekkerste Vietnamese gerechten
Meer dan kimchi: 12x Koreaanse gerechten
Zo overleef je de winterdip: heerlijke recepten en energieboosters
Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.