Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
kaasplank

Ken jij deze 5 verrassende kaas-drankcombinaties al?

Advertentie

Een stukje kaas is natuurlijk het lekkerst met een bijpassend drankje, maar wist je dat andere dranken dan wijn ook heel goed kunnen smaken bij de kaas? Wij zetten vijf verrassende kaas-drankcombinaties voor je op een rij.

Kaas-drankcombinaties

Na een goede maaltijd gaat er altijd nog wel een lekker kaasplankje in. Maar denk jij bij het kaasplank samenstellen ook goed na over welke drank je erbij serveert? De combinatie kaas en wijn, die kennen we inmiddels wel. Maar wat dacht je van kaas en koffie? Of kaas en whisky? Probeer eens een van de onderstaande combinaties.

Wil je ook de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kernhem + Pineau des Charentes

We beginnen met wellicht de minst verrassende combinatie, want dat wijn en kaas een topcombinatie is, weet iedereen. Pineau des Charentes is echter geen gewone wijn, maar een combinatie van most (druivensap die nog niet gegist is tot wijn) en cognac, waardoor je een heerlijk verfijnde zoete smaak krijgt. Deze Franse drank is goed te combineren met Kernhem, een romige, lichtpittige kaas uit Ede. Het hogere alcoholpercentage van de Pineau des Charentes is namelijk een goede tegenhanger van de vettige kaas.

Kaas-drankcombinaties: smoked cheddar + cider

Cheddar en cider zijn een redelijk klassieke combinatie, en met reden. Cheddar heeft een romige, boterachtige textuur die goed past bij het koolzuur en de alcohol in de cider, die de romigheid een beetje afbreken. Kies ook eens voor een smoked cheddar, die een heerlijk rokerige smaak heeft die lekker is met een droge, zuurdere cider. Zeker in de zomer mag deze combinatie niet aan je kaasplankje ontbreken!

Kaas-drankcombinaties: Blue Stilton + Talisker Skye

We doen het hier misschien niet zo vaak, maar kaas combineren met whisky in plaats van wijn is in Schotland wél erg populair. En bij pittige Schotse whisky, zoals Talisker Skye, kan natuurlijk geen flauw kaasje geserveerd worden. Kies daarom voor een lekker pittige kaas, zoals Blue Stilton. Deze blauwaderkaas is na Cheddar de meest gegeten Engelse kaas en heeft sinds 1996 een beschermde oorsprongsbenaming, wat betekent dat de kaas alleen échte Stilton is als hij gemaakt is in één van de drie bepaalde Engelse regio’s.

Kaas-drankcombinaties: Comté + koffie

Kaas en koffie?! Ja! Hoewel niet alle kazen even lekker zullen smaken bij een bakkie troost, is Comté een goede partner. Comté is een Franse kaas uit de Jura, een gebergte aan de Frans-Zwitserse grens, en heeft een lichtzoete en nootachtige smaak. Deze smaak en de romige textuur zijn een lekkere combinatie met de bittere koffie. Probeer het eens bij het ontbijt!

Oudwijker Lazuli + chocolademelk

We sluiten af met misschien wel de vreemdste combinatie in dit lijstje: blauwe kaas en chocolademelk. Toch is dit duo ontzettend lekker. Oudwijker Lazuli is een Nederlandse blauwschimmelkaas die op dezelfde manier wordt geproduceerd als de Italiaanse Gorgonzola. De kaas heeft een sterke, pittige, ziltige smaak die goed past bij de romige zoetigheid van chocolademelk. Je kunt de drank zowel warm als koud bij de kaas serveren, maar de hitte van warme chocolademelk zorgt ervoor dat de Lazuli in je mond lekker smelt.

Kaas-drankcombinaties:

Lees ook: Borreltijd: 5x de lekkerste hapjes met kaas

Onze tips

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!