Advertentie
Voor iedere vega die regelmatig over bacon droomt, is halloumi dé oplossing. Net zo lekker zout! Voeg het toe aan pasta, couscous, salade of beleg er je burger mee. Maar wat is halloumi en hoe maak je deze Cypriotische kaas het lekkerste klaar? Wij vertellen je alles wat je moet weten!
Wat is halloumi?
Het ziet er een beetje uit als mozzarella, maar de smaak en structuur is totaal anders. Wat is halloumi dan wel? Deze lekkernij is gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenkaas en soms wordt er zelfs nog een beetje koeienmelk aan toegevoegd. De kaas is van nature erg zout en wordt daarom soms vergeleken met feta. De structuur is wel totaal anders: halloumi is vrij elastisch – een beetje chewy zelfs.
Deze stevige, kenmerkende structuur ontstaat doordat de kaasmassa (de wrongel) in wei opnieuw, langdurig wordt verhit. De eiwitstructuur verandert hierdoor (er zitten veel eiwitten in) en er blijven geen melkzuurbacteriën achter in de kaas. Hierdoor smelt de kaas niet tijdens het bakken, maar wordt hij stevig en krijgt hij een knapperig laagje.
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Samenstelling van de kaas
Halloumi wordt al sinds jaar en dag gegeten en toch heeft het nog steeds geen beschermde herkomstbenaming in Europa. Pas in 2014 dienden Cypriotische producenten een aanvraag in, nadat ze het eens waren geworden over de voorwaarden en samenstelling van de kaas. Door de toenemende vraag voegen steeds meer producenten koemelk aan de kaas toe. Voor een goedkeuring van de aanvraag mag het uit niet meer dan 50 procent koemelk bestaan.
Hoe kook ik met halloumi?
Hoewel je halloumi prima koud kunt eten, vinden wij hem verhit toch het allerlekkerst. Door het verhitten zorgt het hoge eiwitgehalte in de kaas ervoor dat hij krokant wordt – precies wat wij zo lekker vinden! Je kunt ervoor kiezen om de kaas te bakken of (aanrader) te frituren. Door de samenstelling van de kaas smelt hij niet in de pan of frituur.
Waar koop ik het?
Omdat steeds meer mensen halloumi ontdekken, is het steeds makkelijker verkrijgbaar. In de grotere supermarkt vind je het in het koelvak, vaak bij andere gekoelde kazen als mascarpone en ricotta. Ligt het daar niet? Kijk dan eens tussen de harde kazen of de vleesvervangers.
Hoe bewaar ik halloumi?
Een stukje (ongebakken) halloumi over? Bewaar het in een vel keukenpapier in de koelkast. Het kan zijn dat de kaas een klein beetje uitdroogt door de kou, maar dat is niet erg. De kaas blijft minstens een week goed op deze manier. Als de kaas plakkerig aanvoelt (niet vet van de olie-marinade), dan kun je hem beter weggooien. Of ga voor safe en bak alles lekker meteen op!
Recepten met halloumi
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Duik snel de keuken in met onze favoriete recepten met halloumi.
Halloumi fajita’s
Halloumi fajita’s
Fajita’s zijn altijd een goed idee. Meestal bestaan de klassieke recepten uit tortilla’s met kip of rundvlees. In dit vegetarische recept komt uiteraard geen vlees voor. Je snijdt de kaas in reepjes en vervolgens bak je deze vervolgens in de pan. Tip: laat iedereen zelf zijn fajita samenstellen aan tafel, gegarandeerd succes!
Loaded halloumiburger
Loaded halloumiburger
Zelfs in een burger komt halloumi volledig tot zijn recht. Deze heerlijke Cypriotische grillkaas is namelijk een echte alleskunner. Omdat Franse frietjes en chilisaus niet mogen ontbreken voegen we die met liefde toe. Maak een verantwoorde maaltijd én ultiem comfortfood met dit recept.
Miniloempia’s
Miniloempia’s met halloumi en feta-yoghurtdip
Zelfs in loempia’s komt deze kaas tot zijn recht. Dit recept staat binnen 20 minuten op tafel. De perfecte snack voor in het weekend, of heerlijk als bijgerecht bij een uitgebreid etentje. De dip van feta en yoghurt brengt het in balans, samen met de verse munt en honing.
Halloumi-watermeloenspiesjes
Halloumi-watermeloenspiesjes
Deze spiesjes met watermeloen zijn dé hit voor in de zomer, want zo lekker heb je ze nog niet geproefd! Omdat de spiesjes gekruid worden met onder andere sumak en koriander veranderen ze in echte smaakbommetjes.
Harissatosti met honing
Halloumi-harissatosti met honing
Probeer eens een keer wat anders dan de standaard tosti ham-kaas. Wat dacht je van deze vegetarische Griekse variant met halloumi en harissa? Smeer je tosti aan de buitenkant in met mayonaise in plaats van boter, dat maakt ‘m nóg lekkerder!
Meer inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.