Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
wat is provolone

Wat is provolone en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Parmezaan, brie en mascarpone worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over provolone. Want wat is provolone en wat maak je ermee?

Wat is provolone?

Je hebt de kaas vast weleens ergens op een menukaart zien staan of in een delicatessenwinkel zien liggen, maar wat is provolone eigenlijk? Het is een Italiaanse kaas die van koemelk wordt gemaakt die half hard tot hard kan zijn. Het is een ‘gebroeide kneedkaas’, wat inhoudt dat dat de wrongel wordt bewerkt en gekneed tijdens het maken van de kaas. Daarnaast voegt men aan het begin van het kneedproces heet water toe, het ‘broeien’.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt provolone?

Er bestaan twee varianten, provolone dolce is de milde variant en wordt als jonge kaas gegeten. Deze kaas heeft een volle en nootachtige smaak. Provolone piccante heeft een langer rijpingsproces (minimaal drie maanden) en smaakt daardoor wat kruidiger en pittiger. Deze kaas kun je ook als harde kaas tegenkomen, daar waar de jonge variant vaak een zachte kaas is.

Waar koop je het?

Provolone is lang niet in elke supermarkt verkrijgbaar, al kom je ‘m waarschijnlijk wel tegen in de grotere supermarkten. Bij Italiaanse delicatessenwinkels of kaaswinkels is de kaas vaak goed verkrijgbaar. Ga je op vakantie naar Italië? Je vindt de kaas in heel Italië, dus sla vooral wat extra in voor thuis.

provolone kopen

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Net als met de meeste kazen bewaar je provolone in de koelkast, het liefst in een gesloten verpakking. Vaak is de kaas een aantal weken houdbaar na aankoop, ook nadat je de verpakking hebt geopend. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

De mogelijkheden zijn eindeloos! De jongere variant wordt vaak bij het dessert geserveerd, of op een kaasplank. Kopje koffie of een goed glas rode wijn erbij en je hebt een heerlijke combinatie. De oudere variant is vaak wat harder en daardoor goed te raspen. Provolone wordt traditioneel geserveerd met knapperig brood en mostarda di frutta, fruit ingemaakt in azijn van wijnmost met gemalen mosterdzaad. Zeker de jonge kaas smelt goed, dus deze is ook heerlijk in een ovenschotel of op een hamburger bijvoorbeeld.

Recepten met provolone:

Al overtuigd door deze geweldige Italiaanse kaas? Probeer dan eens deze recepten met provolone, waarin de kaas uiteraard de hoofdrol speelt.

Krokante kip in tomatensaus gegratineerd met provolone

Bij dit recept is de oven je grote vriend, de kip gratineer je namelijk met een flinke laag provolone. Deze Italiaanse kaas kun je eventueel vervangen door scamorza, Gruyère of bijvoorbeeld Emmentaler, maar wij vinden dit recept het lekkerst met provolone.

> naar het recept: krokante kip in tomatensaus gegratineerd met provolone

Krokante kip in tomatensaus gegratineerd met provolone

Pizza bianca met ‘nduja, provolone en knoflook-chili-olie

Wie houdt er nu niet van pizza? Zeker met zo’n recept als deze voor pizza bianca, waarbij we maar al te graag onze vingers aflikken. De Italiaanse kaas past goed bij de overige smaakmakers zoals ‘nduja en de pittige knoflook-chili-olie.

> naar het recept: pizza bianca met ‘nduja, provolone en knoflook-chili-olie

Pizza bianca met ‘nduja, provolone en knoflook-chili-olie

Gemengde salade met salami en provolone

Serveer deze frisse Italiaanse salade als voorgerecht en de rest van je diner kan niet meer stuk. Heerlijke samen met een frisse vinaigrette, beter dan dit wordt het niet…

> naar het recept: gemengde salade met salami en provolone

Gemengde salade met salami en provolone

Pizzette met zoete aardappel en basilicum

Het liefst drinken we een goed glas wijn bij een heuse pizzaparty, bij deze heerlijke mini-pizza’s belegd met zoete aardappel, provolone en basilicum past wat ons betreft een goed glas Pinot Grigio. De mildheid van de wijn sluit mooi aan bij de zachte smaken van de zoete aardappel en de kaas, de frisheid matcht goed met het frisse accent van de basilicum.”

> naar het recept: pizzette met zoete aardappel en basilicum

Pizzette met zoete aardappel, provolone en basilicum

Gochujang-kimchiburger

In het originele recept van deze geweldige burger gebruiken we cheddar, maar wissel dit eens af met een andere kaas. Bijvoorbeeld provolone! Kies de jonge variant, deze smelt het beste en smaakt heerlijk in combinatie met de overige smaken. Wees niet te zuinig, de overige ingrediënten hebben volle smaken.

> naar het recept: gochujang-kimchiburger

Gochujang-kimchiburger

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!