
Je hebt de kaas vast weleens ergens op een menukaart zien staan of in een delicatessenwinkel zien liggen, maar wat is provolone eigenlijk? Dat leggen wij je uit, inclusief recepten om ermee aan de slag te gaan natuurlijk!
Wat is provolone?
Provolone is een Italiaanse kaas die van koemelk wordt gemaakt die half hard tot hard kan zijn. Het is een ‘gebroeide kneedkaas’, wat inhoudt dat dat de wrongel wordt bewerkt en gekneed tijdens het maken van de kaas. Daarnaast voegt men aan het begin van het kneedproces heet water toe, het ‘broeien’.
Hoe smaakt provolone?
Er bestaan twee varianten, provolone dolce is de milde variant en wordt als jonge kaas gegeten. Deze kaas heeft een volle en nootachtige smaak. Provolone piccante heeft een langer rijpingsproces (minimaal drie maanden) en smaakt daardoor wat kruidiger en pittiger. Deze kaas kun je ook als harde kaas tegenkomen, daar waar de jonge variant vaak een zachte kaas is.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Provolone is lang niet in elke supermarkt verkrijgbaar, al kom je ‘m waarschijnlijk wel tegen in de grotere supermarkten. Bij Italiaanse delicatessenwinkels of kaaswinkels is de kaas vaak goed verkrijgbaar. Ga je op vakantie naar Italië? Je vindt de kaas in heel Italië, dus sla vooral wat extra in voor thuis.
Bekijk of er op de verpakking een geel logo staat met het DOP-keurmerk. DOP is de benaming voor een traditioneel Italiaans product (Denominazione di Origine Protetta). Het keurmerk is geregistreerd bij de Europese unie en heeft een vastgelegd herkomstgebied. In het geval van provolone zijn dit onder andere Campanië, Emilia-Romagna, Sicilië en Lombardije.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Net als met de meeste kazen bewaar je provolone in de koelkast, het liefst in een gesloten verpakking. Vaak is de kaas een aantal weken houdbaar na aankoop, ook nadat je de verpakking hebt geopend. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
De mogelijkheden zijn eindeloos! De jongere variant wordt vaak bij het dessert geserveerd, of op een kaasplank. Kopje koffie of een goed glas rode wijn erbij en je hebt een heerlijke combinatie. De oudere variant is vaak wat harder en daardoor goed te raspen.
Provolone wordt traditioneel geserveerd met knapperig brood en mostarda di frutta, fruit ingemaakt in azijn van wijnmost met gemalen mosterdzaad. Zeker de jonge kaas smelt goed, dus deze is ook heerlijk in een ovenschotel of op een hamburger bijvoorbeeld.
Recepten met provolone:
Al overtuigd door deze geweldige Italiaanse kaas? Probeer dan eens deze recepten met provolone, waarin de kaas uiteraard de hoofdrol speelt.

Pizza met provolone, zwarte olijven en prosciutto
Een knapperige, zelfgemaakte pizzabodem belegd met romige provolone, zoute prosciutto en sappige zwarte olijven.
Ingrediënten
- 4 g droge gist
- 160 ml lauwwarm water
- 250 g bloem voor pizza (+ bestuiven)
- 5 g zout
- 6 el tomatensugo
- 50 g zwarte olijven
- 100 g provolone (dun gesneden)
- 2 el olijfolie (+ invetten)
- 3 plakjes prosciutto
- een paar blaadjes rucola (om te serveren)
Benodigdheden
- bakpapier of pizzaschep
- pizzasteen (optioneel)
Bereiding
Meng voor het deeg de gist met het water en 2 el van de bloem tot een glad papje. Voeg het zout en de rest van de bloem toe en kneed in ca. 10 minuten tot een soepel deeg dat niet meer aan je handen plakt.
Vorm een bol van het deeg en leg in een ingevette kom. Dek af en laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen.
Vorm een strakke bol van het deeg en leg op een ingevette bakplaat. Dek af en laat nog ca. 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°/ hetelucht: 200°C), bij voorkeur met een pizzasteen erin.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Druk vanuit het midden met je vingertoppen het deeg uit tot een cirkel van ca. 25 cm Ø.
Schuif het deeg voorzichtig op een stuk bakpapier of op een pizzaschep.Bestrijk met de tomatensugo en verdeel de olijven erover.
Verdeel de provolone erover. Bedruip met de olijfolie. Schuif de pizza in de oven en bak in ca. 10 minuten goudbruin en gaar.
Neem uit de oven en maak de pizza af met wat plakjes prosciutto en wat blaadjes rucola.
Foto’s en receptuur: Willem van Santen

Gemengde salade met salami en provolone
Serveer deze frisse Italiaanse salade als voorgerecht en de rest van je diner kan niet meer stuk. Heerlijke samen met een frisse vinaigrette, beter dan dit wordt het niet…

Pizzette met zoete aardappel, provolone en basilicum
Wie houdt er nu niet van pizza? Zeker met zo’n recept als deze voor pizza bianca, waarbij we maar al te graag onze vingers aflikken. De Italiaanse kaas past goed bij de overige smaakmakers zoals ‘nduja en de pittige knoflook-chili-olie.
Fotografie hoofdafbeelding: Sander Damen
Onze tips

Alles over boter (en zo kun je het zelf maken)

Wat is emmentaler voor een kaas en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Wat is comté voor een kaas en wat kun je ermee?

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.