Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Wat is comté

Wat is comté voor een kaas en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Gorgonzolaburrata en taleggio worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over comté. Want wat is comté voor een kaas en wat kun je ermee?

Wat is comté?

Misschien heb je het weleens bij de kazen in de supermarkt zien liggen, maar wat is comté eigenlijk? Het is een Franse harde kaas, afkomstig uit verschillende dorpen van de Jura. Comté wordt al eeuwenlang gemaakt in kleine kaasmakerijen en Fransen zijn er over het algemeen dan ook maar wat trots op. Zo is het één van de vierenveertig Franse kazen die het roodgele AOP-keurmerk draagt, wat betekent dat de kaas aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt de kaas comté?

De kaas wordt gemaakt van rauwe melk en heeft over het algemeen een wat pikante smaak met nootachtige tonen. De kaas is erg romig en smelt goed, wat ‘m perfect maakt om mee te koken. Daarnaast is het een graag geziene gast op diverse kaas- en borrelplanken.

Waar koop je het?

Zeker in de grotere supermarkten is deze kaas goed verkrijgbaar, je vindt ‘m vaak in de koeling bij de overige buitenlandse kazen. Natuurlijk is de kaas ook verkrijgbaar bij diverse kaaswinkels, hier is de kwaliteit vaak nét iets beter. Ga je op vakantie naar Frankrijk? Kijk dan eens of je de kaas tegenkomt en probeer ‘m uit.

Hoe vervang je comté?

Wil je aan de slag met deze kaas, maar is comté in geen velden of wegen te bekennen? Kies dan voor een kaas zoals de Zwitserse gruyère. Zowel qua smaak, romigheid en smeltcapaciteit komt deze kaas dicht in de buurt van de Franse comté.

Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?

Je bewaart de kaas in de koelkast, het liefst verpakt in kaaspapier of een afgesloten bak. Eenmaal geopend is de kaas vaak nog best een tijdje houdbaar, maar kijk en ruik altijd bij twijfel. Zit er wat schimmel op de kaas? Deze kun je vaak wegsnijden, waardoor de rest van de kaas nog eetbaar is. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je allemaal met de kaas comté?

Wat ons betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. De kaas past erg goed op een borrelplank. Daarnaast smelt comté ook goed, dus we gebruiken ‘m maar al te graag op een hamburger, door een pastasaus of in de kaasfondue. Kortom; wil je ergens kaas voor gebruiken? Probeer eens onze Franse favoriet!

Recepten met comté

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met deze heerlijke Franse kaas: comté.

gougeres

Gougères – Franse kaassoesjes met comté

Gougères zijn smakelijke Franse soesjes met kaas, in dit geval met comté. Al kun je natuurlijk ook een andere Franse kaas gebruiken, of verschillende soorten met elkaar combineren.

Naar het recept
Kleine fougasse met walnoot, Comté en bacon

Kleine fougasse met walnoot, Comté en bacon

Foodies Friend Kim (@verantwoordsnoepen) ontwikkelde dit recept voor kleine fougasse met walnoot, comté en bacon: “Het liefdevol kneden en samenvoegen van de Franse smaken proef je terug in elke hap!”

Naar het recept
kaaskroketten

Kaaskroketten

Niets lekkerder dan zelfgemaakte kroketten. Iwan Driessen van Rijsel in Amsterdam vertelt over zijn recept: “Deze kaaskroketten maak ik ’t liefst met comté, maar je kunt ook een deel remeker of Noorderkaas toevoegen als je ’m wat pittiger van smaak wilt. De combinatie van fijn en grof paneermeel zorgt voor een ultiem dunne, knapperige korst.”

Naar het recept
kaasfondue

Kaasfondue

Traditioneel prikt iedereen een stukje brood aan een vork en dompelt dit onder in de kaasfondue. Degene die zijn stukje brood verliest is volgens de gewoonte een fles wijn schuldig aan zijn tafelgenoten. In de klassieke kaasfondue gaat geen comté, maar wat ons betreft is het een goede toevoeging.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!