
Gorgonzola, burrata en taleggio worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over comté. Want wat is comté voor een kaas en wat kun je ermee?
Wat is comté?
Misschien heb je het weleens bij de kazen in de supermarkt zien liggen, maar wat is comté eigenlijk? Het is een Franse harde kaas, afkomstig uit verschillende dorpen van de Jura. Comté wordt al eeuwenlang gemaakt in kleine kaasmakerijen en Fransen zijn er over het algemeen dan ook maar wat trots op. Zo is het één van de vierenveertig Franse kazen die het roodgele AOP-keurmerk draagt, wat betekent dat de kaas aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt de kaas comté?
De kaas wordt gemaakt van rauwe melk en heeft over het algemeen een wat pikante smaak met nootachtige tonen. De kaas is erg romig en smelt goed, wat ‘m perfect maakt om mee te koken. Daarnaast is het een graag geziene gast op diverse kaas- en borrelplanken.
Waar koop je het?
Zeker in de grotere supermarkten is deze kaas goed verkrijgbaar, je vindt ‘m vaak in de koeling bij de overige buitenlandse kazen. Natuurlijk is de kaas ook verkrijgbaar bij diverse kaaswinkels, hier is de kwaliteit vaak nét iets beter. Ga je op vakantie naar Frankrijk? Kijk dan eens of je de kaas tegenkomt en probeer ‘m uit.
Hoe vervang je comté?
Wil je aan de slag met deze kaas, maar is comté in geen velden of wegen te bekennen? Kies dan voor een kaas zoals de Zwitserse gruyère. Zowel qua smaak, romigheid en smeltcapaciteit komt deze kaas dicht in de buurt van de Franse comté.
Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?
Je bewaart de kaas in de koelkast, het liefst verpakt in kaaspapier of een afgesloten bak. Eenmaal geopend is de kaas vaak nog best een tijdje houdbaar, maar kijk en ruik altijd bij twijfel. Zit er wat schimmel op de kaas? Deze kun je vaak wegsnijden, waardoor de rest van de kaas nog eetbaar is. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je allemaal met de kaas comté?
Wat ons betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. De kaas past erg goed op een borrelplank. Daarnaast smelt comté ook goed, dus we gebruiken ‘m maar al te graag op een hamburger, door een pastasaus of in de kaasfondue. Kortom; wil je ergens kaas voor gebruiken? Probeer eens onze Franse favoriet!
Recepten met comté
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met deze heerlijke Franse kaas: comté.

Gougères – Franse kaassoesjes met comté
Gougères zijn smakelijke Franse soesjes met kaas, in dit geval met comté. Al kun je natuurlijk ook een andere Franse kaas gebruiken, of verschillende soorten met elkaar combineren.

Kleine fougasse met walnoot, Comté en bacon
Foodies Friend Kim (@verantwoordsnoepen) ontwikkelde dit recept voor kleine fougasse met walnoot, comté en bacon: “Het liefdevol kneden en samenvoegen van de Franse smaken proef je terug in elke hap!”

Kaasfondue
Traditioneel prikt iedereen een stukje brood aan een vork en dompelt dit onder in de kaasfondue. Degene die zijn stukje brood verliest is volgens de gewoonte een fles wijn schuldig aan zijn tafelgenoten. In de klassieke kaasfondue gaat geen comté, maar wat ons betreft is het een goede toevoeging.
Lees ook:
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.