Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
gougeres

Gougères – Franse kaassoesjes met comté

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 45 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 45 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 24

Voor de kaascustard

Voor de gougères

Voor de kaaskrokantjes

Bereiding

  1. Vul voor de kaascustard een middelgrote pan voor de helft met water, breng aan de kook en zet het vuur laag zodat het water alleen zachtjes borrelt. Meng de eieren met de room en 200 g geraspte comté door elkaar in een hittebestendige kom die op de pan past, maar zorg dat het water de kom niet raakt. Verhit het mengsel al kloppend met een garde tot het de temperatuur van 75-80°C heeft of tot het voldoende ingedikt is zodat een dun laagje blijft kleven aan de achterkant van een lepel. Haal van het vuur, laat afkoelen en zet vervolgens afgedekt in de koelkast tot gebruik.

  2. Doe voor de gougères beide kazen in de kom van een staande mixer voorzien van een menghaak. Snijd de boter in kleine stukjes en verhit samen met de melk, 100 ml water en 3 g zout in een pan. Breng aan de kook en roer de bloem er met een houten lepel doorheen. Gaar al roerend nog 30 seconden en neem van het vuur. Voeg het mengsel toe aan de kom van de staande mixer en mix op middelhoge snelheid. Voeg, wanneer de kaas opgenomen is, de eieren één voor één toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei goed opgenomen is. Schenk het beslag in een blender en mix glad, schraap de zijkanten halverwege schoon. Schep het beslag in een spuitzak en laat 30-45 minuten afkoelen tot kamertemperatuur.

  3. Meng voor de kaaskrokantjes de boter met de parmezaan, de bloem en een snufje zout tot een zacht deeg. Stort het deeg op een stuk bakpapier en breng een beetje bij elkaar. Leg er een tweede stuk bakpapier op en rol het deeg heel dun uit. Leg het deeg 30 minuten in de vriezer.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Spuit van het afgekoelde soezendeeg voor de gougères balletjes ter grootte van een walnoot op een met bakpapier beklede bakplaat. Haal het deeg voor de kaaskrokantjes uit de vriezer en snijd er rondjes uit ter grootte van de balletjes. Leg op iedere gougère een rondje deeg.

  5. Bak 12 minuten in de oven zonder tussentijds de deur te openen. Draai de bakplaat om en bak nog 2-3 minuten tot de soesjes goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen op een rooster. Vul een spuitzak met de kaascustard en vul de soesjes ermee. Serveer met wat extra geraspte comté.

Per portie: 176 kcal | 7 g koolhydraten | 9 g eiwit | 13 g vet

© Olive magazine / Immediate Media Receptuur: Matthew Ryle Foto’s: David Cotsworth

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)