Hoe leuk (en lekker) kaasfondue ook is, er kleeft helaas een groot nadeel aan: de hardnekkige restjes kaas die aan de pan blijven plakken. Je kaasfonduepan schoonmaken is daardoor een helse klus. Hoe je dit het beste doet? Wij geven tips!
Kaasfondue
Wanneer het buiten kouder wordt is er niets zo lekker als een warme kaasfondue maken. De pan vol smeuïge kaas tovert gelijk een glimlach op ons gezicht. Helaas is het schoonmaken van de kaasfonduepan een hele klus. Want op de een of andere manier blijven er altijd restjes kaas aan de binnenkant van de pan kleven. Die aangekoekte stukjes zijn hardnekkig en lastig uit de pan te krijgen.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kaasfonduepan schoonmaken
Heb jij ook altijd zo’n moeite met het schoonmaken van de kaasfonduepan? Geen zorgen! Wij leggen je uit hoe je jouw fonduepan het beste schoon kan krijgen.
Schoonmaken kaasfonduepan: met water
Ben je klaar met de kaasfondue? Was de fonduepan met kaasresten dan nooit met heet water. Door de hitte smelt de kaas opnieuw en krijg je een kliederboel. Het beste kan je de fonduepan laten weken in koud water. Door de kou zal de kaas gaan stollen en schep je de restjes er eenvoudig uit.
Laat de pan gerust een nachtje in ijskoud water weken, zo maak je het jezelf extra makkelijk. De volgende dag giet je het water uit de pan en kan je de restjes met een stuk keukenpapier uit de pan vegen. Daarna was je de pan met een sopje en hij is weer blinkend schoon.
Aangebrande fonduepan schoonmaken
Is je fonduepan flink aangebrand? Geen zorgen, ook dat is zo opgelost. Het enige wat je nodig hebt is baking soda en azijn. Giet een beetje van allebei in je pan en laat het intrekken. Je zult zien dat dit goedje gauw gaat bruisen. Na een halfuur veeg je de pan eenvoudig schoon met een sponsje. Was de fonduepan vervolgens af met een sopje.
Wil je het aanbranden voortaan voorkomen? Smeer je fonduepan dan voor gebruik in met een teentje knoflook en wat olie. Dit voegt niet alleen extra smaak toe aan je kaasfondue, maar zorgt er ook voor dat de kaas niet aan de pan blijft kleven.
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Recept voor kaasfondue:
Kaasfondue
Heb je trek gekregen en kan je niet wachten om weer kaasfondue te maken? Gebruik dan vooral ons basisrecept voor kaasfondue. In dit recept zijn de kazen voor een kaasfondueEmmentaler en Gruyère. Beide kazen hebben een goede smeltcapaciteit. Emmentaler is wat zachter van smaak, Gruyère geeft de kaasfondue wat pit.
Onze tips
Dit zijn de beste kazen voor kaasfondue
Wat eet je bij kaasfondue? 34 ideeën
Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden
Kaasfondue in Amsterdam: hier is het al sinds 1977 dé specialiteit
Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?
Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!
Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen
Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Bakpapier in de airfryer: kan dat?
Clubsandwich maken: zo doe je dat!
Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.