Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Wat is nootmuskaat en wat kun je ermee?

Wat is nootmuskaat en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Nootmuskaat wordt gebruikt als specerij en smaakmaker en stamt uit de oosterse keuken. In Nederland werd het in de vorige eeuw veel gebruikt als specerij voor doorgekookte groenten en natuurlijk in speculaas. Maar met de stevige, bittere smaak kun je ook mooie resultaten bereiken in de modernere keuken.

Wat is nootmuskaat?

We beginnen vooraan: bij de perzikachtige vrucht van de muskaatboom. Deze vrucht wordt buiten Indonesië amper gebruikt, maar de pit ervan is beroemd. De keiharde muskaatpit – dus geen noot – is namelijk te raspen en het raspsel kennen we als nootmuskaat. Het eerste gebruikt stamt al van 3500 jaar geleden. Van Indonesië vond de specerij zijn weg naar India en Turkije en in de 17e eeuw kreeg de VOC het alleenrecht op de handel ervan. Zo kwam de specerij bij ons op de spruitjes en de boontjes terecht. Nootmuskaat bevat een aantal vitaminen (B1, B3, B6 en B9) en mineralen (koper, magnesium, mangaan, zink en calcium), die allemaal een rol spelen bij het gezond houden van je botten. Maar let op, je kunt een nootmuskaatvergiftiging oplopen door (veel) te veel te gebruiken. Dat gebeurt niet snel, want de smaak is daarvoor veel te sterk.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Nootmuskaatpoeder is echt overal verkrijgbaar. Het is een van de oude oosterse specerijen in de Nederlandse keuken en elke supermarkt is goed voorzien. Ook de hele pitten zitten bij de meeste supermarkten in het assortiment. Het raspen gaat het best met een speciale (wat grovere) nootmuskaatrasp.

Hoe smaakt nootmuskaat?

Nu we je vraag ‘Wat is nootmuskaat?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Nootmuskaat heeft een sterk kruidige en ietwat bittere smaak die het best tot zijn recht komt wanneer het poeder op het laatst aan het gerecht wordt toegevoegd. Bij ons roept de smaak winterse gevoelens op. Dat komt waarschijnlijk doordat hij niet alleen in speculaas en kruidnoten wordt gebruikt, maar ook in warme stoof- en smoorgerechten, die natuurlijk vooral in de winter heerlijk smaken. Het heeft zin om zelf eens een nootje te raspen, want de smaak van verse nootmuskaat is iets kruidiger.

Hoe kan je het vervangen?

Heb je geen nootmuskaat in huis? Wel eens van foelie gehoord? Deze specerij wordt van het vlies van de muskaatvrucht gemaakt en smaakt daardoor zo’n beetje hetzelfde. Foelie is echter niet beter verkrijgbaar en de kans dat je het in huis hebt, is niet groot. Even snel naar de supermarkt voor nootmuskaat is misschien toch de beste oplossing, geloof ons: ze hebben het zeker.

Hoe moet je nootmuskaat bewaren?

Zoals zoveel specerijen gaat ook nootmuskaat eindeloos mee. Bewaar het droog en donker en je kunt het een hele tijd vergeten voor je het weer eens gebruikt. Je zult echter merken dat de smaak langzamerhand wat afneemt. De pitten gaan zeker drie jaar zonder probleem mee als je ze in een luchtdicht potje bewaart. Je kunt zonder problemen steeds een stukje afraspen.

Wat kun je met nootmuskaat?

Over de boontjes, spruitjes of erwtjes met een klontje boter. Zo deed oma dat ook. Dat nootmuskaat ook verfijnder te gebruiken is, proef je in Indonesische gerechten waarin de smaak fantastisch gecombineerd wordt met andere kruiden. Maar nootmuskaat is een veelgebruikte specerij die in smoorschotels en sauzen, maar ook in bakrecepten gebruikt wordt. Niet alleen in spekkoek en speculaas, maar ook in worteltaart. Het is een veelgebruikte smaakmaker die ook prima past in een quiche Lorraine, in een frisse zomersalade met peultjes en munt of in de botersaus bij de asperges. Wil je een keer met nootmuskaat koken? Probeer dan eens een van deze heerlijke recepten:

Recepten met asperges: gratin van asperges met look en nootmuskaat

Gratin van asperges met look en nootmuskaat

Vaak wordt gratin dauphinois met kaas bestrooid maar dit hoort eigenlijk niet bij het klassieke recept. Het is overigens wel heel lekker, dus bestrooi het geheel voor het de oven in gaat eventueel met 100 g geraspte gruyère of een lekkere vegetarische kaas.

Naar het recept
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!