Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cover voor Kruidige cake met gekonfijte sinaasappel en siroop

Kruidige cake met gekonfijte sinaasappel en siroop

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Voor de gekonfijte sinaasappel

Bereiding

  1. 1. Doe voor de gekonfijte sinaasappel de suiker met 300 ml water, de rozemarijntakjes en de peperkorrels in een pan en breng rustig aan de kook. Laat rustig koken tot de suiker is opgelost. Zet het vuur laag en leg de plakken sinaasappel in de hete siroop. Leg een vel bakpapier erop en laat op zeer laag vuur konfijten. De siroop mag niet hard koken. Eventueel kun je meerdere malen het vuur aan- en weer uitzetten als het begint te borrelen. De suiker moet langzaam in het fruit trekken en dit kan wel 1-2 uur duren. Je kunt dit makkelijk lang van tevoren maken. De sinaasappels zijn klaar als de witte schil mooi glazig is geworden.

  2. 2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 170°C / hetelucht: 150°C). Vet een springvorm (20 cm Ø) goed in en zet hem in de koelkast. Klop 200 g zachte boter met de suiker en het zout in een keukenmachine in 10-15 minuten romig en luchtig. Voeg al kloppend een voor een de eieren toe aan het botermengsel en voeg pas het volgen-de ei toe als het vorige ei helemaal is opgenomen. Spatel de sinaasappelschil, de nootmuskaat en de bloem erdoorheen. Schep het beslag in de vorm en strijk het glad. Bak de cake in ca. 50 minuten gaar in de oven.

  3. 3. Neem intussen de sinaasappelschijfjes uit de siroop maar bewaar de siroop. Neem de cake na ca. 25 minuten zeer voorzichtig uit de oven en verdeel er de sinaasappelschijfjes over. Bak de cake verder gaar.

  4. 4. Neem de cake uit de oven en schenk er direct enkele lepels van de siroop over. Laat afkoelen.

Per portie: 374 kcal | 44 g koolhydraten | 6 g eiwit | 19 g vet

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)