Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
kaasfondue

Kaasfondue maken: zo doe je dat

Advertentie

Kom jij de dag niet door zonder kaas? Dan ben je vast ook fan van kaasfondue! Breng dit Zwitserse comfort food tot perfectie met onze tips & tricks voor de perfecte kaasfondue!

Perfecte kaasfondue maken

Kaasfondue is een oorspronkelijk uit Zwitserland afkomstig gerecht van gesmolten kaas. De benaming ‘fondue’ betekent in het Frans dan ook simpelweg ‘gesmolten’. Het is een echte gezelligheidsmaaltijd, omdat je het op tafel serveert. Je doet de kaasfondue in een (fondue)pan boven een brander, zodat de de inhoud warm en romig blijft. Met behulp van lange, smalle fonduevorkjes kan iedereen stukjes brood of andere ingrediënten naar smaak in de gesmolten kaas dippen.

Later zijn er meer variaties op deze klassieke fondue ontstaan, zoals vleesfondue of chocoladefondue. Hierdoor is ‘fondue’ in de loop der tijd een algemene benaming voor de techniek geworden. Om verwarring te voorkomen wordt er dan ook vaak over ‘kaasfondue’ gesproken in plaats van alleen ‘fondue’.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kaasfondue maken: verschillende soorten kaas

Wil je zelf kaasfondue maken? Voor een goede kaasfondue kun je het beste verschillende soorten kaas gebruiken. Iedere kaas heeft zijn specifieke eigenschappen en door deze met elkaar te combineren, bereik je de perfecte consistentie en smaak. De meest klassieke combinatie is Emmentaler met Gruyère, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren naar eigen smaak. Zo wordt er ook vaak Appenzeller gebruikt voor raclette.

Houd je bijvoorbeeld van pittig? Probeer dan eens Gorgonzola toe te voegen aan je kaasfondue. Hou je meer van zachte smaken? Voeg eens wat kruiden- of roomkaas toe. Het belangrijkste is dat je kaas toevoegt die de juiste smeltcapaciteit heeft en dat je de kaas raspt voor je het in de pan gooit. Gebruik geen geraspte kaas uit een zakje, want deze smelt minder goed dan versgeraspte kaas. Reken op ongeveer 150 gram kaas per persoon.

Kaasfondue met wijn maken

Wijn is een van de essentiële ingrediënten van kaasfondue. Het versterkt de smaak van de fondue en geeft hem fruitige tonen en aroma’s, maar het heeft ook een belangrijke functie. Het wijnsteenzuur in de wijn zorgt er namelijk voor dat de eiwitten in de kaas niet gaan samenklonteren. Hierdoor kunnen de kazen beter smelten en wordt je fondue lekker glad en romig.

De beste wijnen voor kaasfondue zijn frisse, jonge soorten zoals Pinot Gris, Sauvignon Blanc en ongerijpte Chardonnay. Vaak wordt er ook nog een scheutje kirsch toegevoegd aan de fondue. Je gebruikt de kirsch om een papje te maken met de maïzena zodat de fondue wat dikker wordt.

Wil je geen alcohol gebruiken? Kies dan voor wijn zonder alcohol of vervang de wijn door een 50:50 mengsel van melk en kippenbouillon. Zorg wel dat je wat citroensap gebruikt om de zuurtegraad te verhogen en de kaas beter te laten smelten.

kaasfondue

Kaasfondue

Traditioneel prikt iedereen een stukje brood aan een vork en dompelt dit onder in de kaasfondue. Degene die zijn stukje brood verliest is volgens de gewoonte een fles wijn schuldig aan zijn tafelgenoten.

Naar het recept

Stap voor stap kaasfondue maken

Wrijf de fonduepan eerst in met een teentje verse knoflook. Breng versgeperst citroensap samen met witte wijn in de fonduepan aan de kook. Rasp de kazen en voeg ze al roerend toe aan de pan. Blijf roeren en laat de kazen rustig smelten. Tot slot bind je de kaasfondue met een papje van maïzena met kirsch en breng je het op smaak met zwarte peper en eventueel wat nootmuskaat.

Zorg dat alle ingrediënten voor bij de fondue al klaarliggen, zodat je de kaasfondue direct kunt serveren. Serveer de kaasfondue in de fonduepan boven een brandertje op tafel. Geef er brood en andere ingrediënten naar keuze en fonduevorkjes of prikkertjes bij.

Voor erbij

(Stok)brood is het meest gangbare ingrediënt om in kaasfondue te dippen, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat je allemaal bij de fondue eet hangt helemaal van je eigen smaak af. Wees niet bang om te experimenteren en gebruik wat je voorhanden hebt. Denk aan kaasstengels, gekookte krieltjes, pretzels, nacho’s, frietjes en verschillende groenten. Stevige groenten zoals asperges, spruitjes, broccoli, wortel of bloemkool kun je het beste van tevoren kort stomen, blancheren of roosteren in de oven.

Paprika, cherrytomaatjes, radijsjes of bleekselderij kun je bij de fondue rauw serveren. Ook ingemaakte smaakmakers zoals zilveruitjes, augurken en olijven zijn het proberen waard. Zin in vlees? Ham, worst zoals salami en chorizo, gerookte of gekookte kip of gebakken biefstuk zijn allemaal prima opties. Liever zoet en sappig? Probeer dan ook eens stukjes fruit zoals ananas, druiven en appel of peer.

Kaasfondue maken van restjes kaas:

Kaasfondue is een ultiem no waste-gerecht wat ons betreft. Serveer overgebleven groenten of aardappels en verwerk de restjes kaas van de kaasplank. Dit recept helpt je daarmee een handje op weg:

Kaasfondue uit de oven met aardappel en augurk

Kaasfondue uit de oven met aardappel en augurk

Dit is een ultiem no waste-recept. Ideaal om alle restjes kaas in je koelkast in één keer op te maken. Heb je ook nog restjes groenten liggen? Snijd ze in reepjes en serveer ze erbij . Lekker om in de fondue te dippen.

Naar het recept

Kaasfondue recept:

kaasfondue

Kaasfondue

Traditioneel prikt iedereen een stukje brood of groente aan een vork en dompelt dit onder in de kaasfondue. Degene die zijn stukje verliest is volgens de gewoonte een fles wijn schuldig aan zijn tafelgenoten óf zingt ter plekke een liedje.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 citroen
  • 300 ml droge witte wijn
  • 200 g emmentaler
  • 400 g gruyère
  • 1 el maizena
  • 3 el kirsch (verkrijgbaar bij de slijter)
  • zwarte peper
  • nootmuskaat
  • 2 stokbroden

Benodigdheden

  • kaasfonduepan (caquelon) of een zware geëmailleerde braadpan

Bereiding

  1. Pel de knoflook en wrijf de pan in met het teentje. Knijp het sap uit de citroen en breng het citroensap samen met de wijn aan de kook in de pan. Rasp de kazen of snijd ze in kleine blokjes en voeg ze al roerende toe aan de wijn.

  2. Meng de maïzena met de kirsch en bind er de kaasfondue mee. Breng op smaak met zwarte peper en nootmuskaat. Serveer de kaasfondue met het brood.

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!