Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Borrelen met Grana Padano

Wat is Grana Padano en wat kun je ermee?

In samenwerking met Grana Padano
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Basilicum, oregano en pijnboompitten worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over de kaas Grana Padano. Want wat is Grana Padano en wat maak je ermee?

Wat is Grana Padano?

Laten we beginnen bij het begin; het is een Italiaanse kaas die al sinds de 12e eeuw wordt gemaakt. Sinds 1996 is de naam zelfs beschermd binnen de Europese Unie. Maar wat is Grana Padano precies voor een kaas? En wat kun je ermee? Het is een harde, Italiaanse kaas. Misschien denk je nu aan andere Italiaanse kazen. Toch heeft Grana Padano unieke eigenschappen die je alleen bij deze kaas vindt. De naam komt van “grana”, dat betekent korrelig, en “Padano”, de Italiaanse benaming voor de vallei rond de rivier de Po. Deze rivier stroomt door het noorden van Italië. Dit is dan ook waar alle Grana Padano vandaan komt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt Grana Padano?

We hadden het al even over de structuur, het is een harde kaas die korrelig is. De kaas wordt langzaam gerijpt en gemaakt van natuurlijke, gedeeltelijk ontroomde melk van koeien die op grasweiden grazen. Hij ligt na een minimale rijping van 9 tot 24 maanden in de supermarkt. De smaak varieert naar gelang de rijping. Je proeft boter, melk en room bij de jongere varianten. De oudere kazen smaken voller, maar zijn niet overheersend qua smaak. Hou je niet van pittige kazen? Dan is Grana Padano je grote vriend! De verschillende nuances in smaak maken deze kaas tot hét perfecte ingrediënt voor verschillende gerechten.

Waar koop je het?

Het is goed verkrijgbaar in haast elke supermarkt. Je vindt de kaas in verschillende soorten en maten. We raden je aan om altijd een stuk te kopen en deze zelf te raspen. Zo heb je altijd verse kaas voor over je pasta of risotto. Ga naar een delicatessenwinkel voor de lekkerste varianten.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

De kaas bewaar je in de koelkast. Vraag bij de supermarkt of kaasboer naar speciaal kaaspapier, deze zijn gemaakt om kaas in te verpakken. Daardoor zal de kaas ook langer vers blijven. Kijk op de originele verpakking voor de houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

De opties zijn eindeloos. We vertelden het al eerder; als de kaas nog jong is heeft deze een zachte smaak. Naarmate de kaas meer rijping heeft gehad neemt de smaak toe. Daardoor is hij uitermate geschikt in een veelvoud aan gerechten. Doordat de smaak niet té uitgesproken of pittig is zorgt de kaas voor een smeuïge balans in bijvoorbeeld je pasta of risotto. De smaak voegt écht iets toe aan je gerecht, zonder te overheersen. Wat ons betreft brengt Grana Padano de juiste balans in veel gerechten, en is daarmee onmisbaar in je keuken. Natuurlijk maak je er ook de lekkerste kaaskoekjes of krokantjes mee. Probeer ‘m ook eens op een tosti, voor een harde kaas heeft Grana Padano goede smeltcapaciteiten!

Recepten met Grana Padano:

gnocchi spinaziesaus

Gnocchi van Grana Padano met romige spinaziesaus en krokant broodkruim

Bij Italiaanse pasta denk je misschien niet direct aan gnocchi. Geloof ons, als je dit recept hebt gemaakt denk je nergens anders meer aan. De pasta wordt gemaakt van aardappel en meel. Door Grana Padano toe te voegen aan het deeg voor de gnocchi krijg je geweldige kussentjes pasta. Tel daar de romige spinaziesaus bij op samen met het krokante broodkruim en je hebt je nieuwe favoriete gerecht!

Naar het recept
de perfecte risotto: paddenstoelenrisotto

Paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes

Risotto moeilijk om te maken? Zeker niet! Al helemaal niet met dit fantastische recept. De risotto is romig, smaakvol en rijk. Door de paddenstoelen en kippenbouillon krijgt de risotto een volle smaak. En weet je wat dit gerecht zo onweerstaanbaar maakt? De krokante kaaskoekjes van Grana Padano! Even in de oven en je koekjes zijn klaar.

Naar het recept
Borrelen met Grana Padano: shortbread crackers

Shortbreadcrackers van Grana Padano in 4 variaties

Als we in Nederland ergens goed in zijn is het wel borrelen. Vrijdagmiddag, zaterdagavond, zondagmiddag, of gewoon omdat woensdag de week zo lekker doormidden breekt. Er is altijd wel een goede reden om te borrelen. Om je borrelplank luxer en lekkerder te maken hebben we dit recept voor shortbreadcrackers voor je. In vier verschillende varianten. De gemene deler? Grana Padano natuurlijk!

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!