Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Wat is paneer?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Feta, halloumi en mozzarella worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over de Indiase kaas paneer. Want wat is paneer en wat maak je ermee?

Wat is paneer?

Misschien doet het je als eerste denken aan paneermeel en krokante baksels, maar daar heeft het niets mee te maken. Maar wat is paneer dan wel? Het is een jonge en verse Indiase kaas. Je kunt deze ook wel tegenkomen onder de naam ‘panir’ of ‘peynir’. De kaas komt ook veel voor in Pakistan en Turkije. Paneer wordt gemaakt van volle melk. Door toevoeging van een zuur, bijvoorbeeld citroensap of azijn, gaat de melk stremmen. De vaste deeltjes scheiden zich van het water. Er wordt bij de bereiding van deze kaas dus geen gebruik gemaakt van dierlijk stremsel. Dat maakt dat paneer geschikt is voor vegetariërs.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Je koopt paneer bij de toko of Indiase supermarkt. Online is het tegenwoordig ook goed te verkrijgen. De meeste supermarkten hebben het helaas nog niet in het assortiment zitten.

Hoe smaakt paneer?

Nu we de vraag ‘wat is paneer’ hebben beantwoord ben je vast benieuwd naar de smaak. Het is een jonge en verse kaas, daardoor heeft deze een vrij lichte smaak. Je kunt het een beetje vergelijken met halloumi of hüttenkase. Door de lichte smaak is paneer makkelijk te combineren met verschillende ingrediënten en smaakmakers. Het wordt dan ook veel in de Indiase keuken gebruikt. Zelf de McDonalds in India heeft gerechten op menukaart met paneer!

Hoe kan je het vervangen?

Door de lichte smaak is de kaas goed te vervangen door bijvoorbeeld halloumi, hüttenkase of peynir (Turkse jonge kaas). De kaas wordt vaak in blokjes gesneden en toegevoegd aan diverse gerechten, vaak als vleesvervanger.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Omdat de kaas jong en vers is kun je deze niet eeuwig bewaren. Let daarom ook goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vaak is een geopende verpakking (of zelfgemaakte kaas) maximaal drie dagen houdbaar. Je kunt paneer ook invriezen, dat geeft de kaas uiteraard een langere houdbaarheid.

Wat kun je er allemaal mee?

In de Indiase keuken wordt paneer in allerlei gerechten gebruikt. De kaas kan prima rauw gegeten worden, al is het ook erg lekker om deze te marineren en vervolgens te bakken. Je kunt de kaas niet alleen als vleesvervanger gebruiken, je kunt deze bijvoorbeeld ook frituren. Net als halloumi smelt de kaas niet, waardoor deze zijn structuur behoudt in warme gerechten.

Recepten met paneer:

Tikka masala met paneer

Tikka masala met paneer

Je kent vast de klassieke tikka masala, maar wist je dat je vlees of gevogelte met gemak vervangt door deze jonge kaas? Doordat deze niet smelt behoudt het gerecht een lekkere bite.

Naar het recept
Wat is paneer: spicy paneer

Spicy paneer met groene linzen

Door de juiste kruiden en specerijen te mengen krijg je dit heerlijke spicy gerecht! Bijkomend voordeel: dit recept staat binnen een half uur op tafel en is ook nog eens vegetarisch.

Naar het recept
bhaji burger

Briljante Bhaji Burger van Jamie Oliver

Dit wordt absoluut jouw nieuwe favoriete burger. We mogen de maker Jamie Oliver dan wel een lintje geven voor het recept van deze briljante bhaji burger!

Naar het recept
Wat is paneer: dal

Dal met gevulde naan

Deze dahl eet je als stevige soep met naan, of bijvoorbeeld als een curry met witte rijst. Drie keer raden waarmee we de verse naan het liefst vullen…

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!