
Heerlijke geuren, prachtige kleuren en onweerstaanbare smaken; dat is de Indiase keuken voor ons. Zodra we aan India denken, vult onze neus zich direct met de geuren van Indiase gerechten. Tijd om eens een lijstje te maken met onze favoriete Indiase recepten om jou te inspireren!
Lees verder na de advertentie
Indiase recepten
Ben je ook gek op de Indiase keuken? Dat snappen we helemaal, wij zijn dat namelijk ook! Zet bij je volgende bezoek aan de supermarkt genoeg specerijen op je lijstje zoals kardemom, kruidnagel, komijn en garam masala en duik vervolgens de keuken in met onze favoriete Indiase recepten.
Binnen no-time geurt je hele huis heerlijk én zet je de lekkerste Indiase gerechten op tafel. Beloofd.
Wil je overigens zelf op reis naar India? Dan moet je van tevoren een visum aanvragen. Meer weten? Hier kun je gemakkelijk een visum voor India aanvragen en vind je meer informatie.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
De beste Indiase recepten:

Butter chicken (murgh makhani)
Deze Indiase klassieker hoeven we vast niet aan je voor te stellen. Met dit recept voor butter chicken (murgh makhani) maak je de kip precies zoals deze hoort te zijn: vol romige botersmaak en ook nog eens botermals. Wat ons betreft is dit dan ook één van onze favoriete Indiase recepten.

Kheema Pav
Bas dook samen Paulami Joshi de keuken in, vervolgens maakten ze onder andere deze heerlijke kheema pav. Hij vertelt over het recept van Paulami: “Alleen al de geur die vrij komt terwijl je de verse gember-knoflookpasta bakt in olie is reden genoeg om dit recept te maken. Laat het mengsel in de pan sudderen totdat de olie komt bovendrijven, zo weet je dat alle smaken en aroma’s volledig zijn opgenomen. Zoet, zuur, bitter, zout en umami; het komt allemaal samen in dit gerecht.”

Indiase viscurry
Een curry binnen 40 minuten op tafel? Dat lukt gegarandeerd met dit heerlijke Indiase recept voor een viscurry. In dit recept gebruiken we heekfilet, maar kies vooral de vis die jij het lekkerste vindt.

Lamsbiryani met spicy raita
Een grote pan gevuld met smaakvolle en kruidige rijst met ontzettend mals lamsvlees, dat is deze geurige lamsbiryani. Biryani wordt vaak gegeten op speciale en feestelijke momenten, dus je mag wat ons betreft best uitpakken als je dit gerecht op tafel zet.

Geroosterde groenten met currydressing
Wil je groenten snel smaak geven? Dan is een goede dressing je beste vriend. Hierbij denk je misschien niet direct aan de toevoeging van currypasta, maar probeer het eens. Met een schepje curry in je dressing maak je groenten al snel onwijs smaakvol!

Tamarinde-garnalencurry
Als je eenmaal zelf je currypasta hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. Deze versie maak je met ingrediënten uit je voorraadkast én dit recept staat bovendien binnen een half uur op tafel. Wat wil je nog meer?

Bombay-tosti met aardappel, kaas en groene chutney
Bombay-aardappels zijn een populair bijgerecht van aardappels die je eerst voorkookt en dan bakt in een geurig mengsel van specerijen. De tosti is geïnspireerd op dit gerecht en verrijkt met een zelfgemaakte groene chutney. Deze is een beetje pittig, maar dankzij de citroen en verse kruiden ook lekker fris.

Paneer butter masala
Als Paulami Joshi ergens goed in is, dan zijn het wel Indiase recepten. Net als de kheema pav bovenaan dit artikel, is dit fantastische recept ook van haar. Paulami vertelt: “Restaurants noemen dit gerecht paneer butter masala en wordt er veel boter gebruikt om het romig te maken. In de volkskeuken noemen we het paneer makhani en is de romigheid vaker afkomstig van gepureerde noten in combinatie met een beetje boter of room. Lekker met platbrood met knoflook en boter of komijnrijst.”

Saag paneer: curry met paneer en spinazie
Nog zo’n onweerstaanbaar recept uit de Indiase keuken! Paneer is een jonge, verse Indiase kaas. De kaas wordt gemaakt met melk en citroensap (of azijn). Zonder dierlijk stremsel dus, en daarmee is de kaas vegetarisch.

Mango-ijs met gember en limoen
Dit recept komt uit het boek India Express van Rukmini Iyer. Ze vertelt over haar recept: “Dit is heerlijk ijs vol gekonfijte gember en met een tikje limoen, die de smaak van de mango verstevigt. Net als bij Mango Lassi geldt ook hier dat als Indiase of Pakistaanse mango’s niet in het seizoen zijn, ik dit ijs zeker zou maken met de Alphonso of Kesar mangopulp uit blik (deze blikken bevatten 850 gram, dus van de rest kun je lassi maken).”

Mango-lassi met munt en grapefruit
We sluiten dit lijstje met onze favoriete Indiase recepten af met een zoet recept: mango-lassi. Het zoete van mango combineert erg goed met frisse munt en bitterzoete grapefruit. Smaken die goed bij elkaar passen, zeker deze fruitige smoothie uit India.
Zelf naar India?
We begrijpen het helemaal als je na het zien van al deze recepten het liefst een reis naar India boekt om het land en de geweldige eetcultuur te ontdekken. Goed om te weten, voor een reis naar India moet je een visum aanvragen. Gelukkig is dat zo geregeld via deze link en kun je vervolgens met een gerust hart je reis boeken.
Wil je voor een langere periode naar India? Dan is er ook een e-visum voor India met de geldigheid van een jaar beschikbaar. Ook dit visum vraag je gemakkelijk online aan.

Ons favoriete Indiase recept:

Butter chicken (murgh makhani)
Deze Indiase klassieker hoeven we vast niet aan je voor te stellen. Met dit recept voor butter chicken (murgh makhani) maak je de kip precies zoals deze hoort te zijn: vol romige botersmaak en ook nog eens botermals. Wat ons betreft is dit dan ook één van onze favoriete Indiase recepten.
Ingrediënten
Voor de marinade
Voor de saus
Voor erbij
Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar. Wrijf de kip goed in met de marinade. Doe de kip met alle marinade in een kom. Laat afgedekt minstens 1 uur maar liefst 1 dag in de koelkast staan.
Schraap zoveel mogelijk marinade van de kip af en bewaar de marinade. Verhit voor de saus de olie en 2 el boter in een ruime pan en bak er de kip in ca. 10 minuten rondom goudbruin in. Neem de kip uit de pan en houd apart. Zet het vuur lager en voeg 2 el boter, de ui en de pepers toe aan de pan. Fruit ca. 4 minuten tot de ui glazig is. Voeg de garam masala toe en fruit nog 1 minuut. Blus af met de tomaten en voeg de marinade toe. Breng het geheel aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Pureer met een staafmixer, de saus hoeft niet helemaal glad te zijn. Leg de kip in de saus, dek de pan af en zet het vuur laag. Stoof de kip in de saus in ca. 40 minuten boterzacht.
Serveer de butter chicken met vers platbrood, basmatirijst en limoenpartjes. Strooi er wat blaadjes koriander en reepjes bosui overheen. Eet smakelijk!
© Foto: Mitchell van Voorbergen Styling: Alexandra Hereijgers Receptuur & foodstyling: Willem van Santen
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Lees ook:
Onze tips

Naan, papadum of dosa: dit Indiase brood past bij je gerecht

Kruidig & kleurrijk: 5x lichte Indiase recepten

Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”

5x onze favoriete kookboeken over India

Foodies boekenclub: The Curry Guy één pan

7x recepten voor groene curry

Currypasta maken: tips en recepten

Goddelijke gastvrijheid: Bas kookt met Paulami Joshi
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.