Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Wat is kardemom en wat kun je ermee?

Wat is kardemom en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zijn voor de meeste foodies geen onbekend terrein, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over kardemom. Want wat is kardemom en wat maak je ermee?

Wat is kardemom?

De kans dat je al eens kardemom hebt gegeten zonder dat je het wist, is heel groot. Zowel in zoete en hartige gerechten als in warme en koude drankjes komt de smaakmaker tot haar recht. Maar wat is kardemom eigenlijk? De specerij is familie van de gember en wordt vooral in Indiase en Midden-Oosterse gerechten veel gebruikt. Het zijn groene peulen waarin zwarte zaadjes zitten die de aroma’s afgeven. Niet alleen op zichzelf staand vind je het kruid in de schappen. Het wordt in heel veel specerijenmixen gebruikt, waaronder garam masala en de in ons land zo geliefde koekkruiden.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Je vindt kardemom in het kruidenschap van je supermarkt of online, zowel in peulvorm als in gemalen vorm. Voor curry’s, stoofgerechten en dergelijke kun je het beste kiezen voor de peulen. Als je iets lekkers gaat bakken of het wil toevoegen aan een drankje, is de gemalen vorm beter geschikt.

Hoe smaakt kardemom?

Nu we je vraag ‘wat is kardemom?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Het is fris met een ondertoon van eucalyptus. Bij het gebruik komt een heerlijke, bloemachtige smaak vrij. Tenminste, als je de juiste dosering gebruikt. Het kruid overheerst al snel, dus gebruik niet te veel. In een passende hoeveelheid tilt kardemom jouw gerecht echter naar een hoger niveau.

Hoe kan je het vervangen?

Het heeft zo’n uitgesproken en unieke smaak dat vervangen eigenlijk geen optie is.

Wat kun je allemaal met kardemom?

Waar gebruik je kardemom voor? We verklapten het al even, maar je kunt met deze specerij heel veel kanten op. Voeg eens een gekneusd peultje toe aan je stoofpotje of curry, gebruik een theelepeltje in je wortelcake of een ander lekker baksel. Op zoek naar gegarandeerd succes? Kardemom combineert geweldig met zoete aardappel, appel, sinaasappel, peren en verschillende peulvruchten. Probeer het eens en ontdek zelf hoe lekker dit ingrediënt is!

Recepten met kardemom:

Zin gekregen om de keuken in te duiken? Dat snappen we helemaal. We verzamelden alvast onze favoriete recepten met kardemom voor je.

bakken met kardemom: Dutch baby met peer en kardemom

Dutch baby met peer en kardemom

In deze pannenkoek komt kardemom helemaal tot zijn recht! Het grote voordeel? Je maakt de Dutch baby in de oven. Zorg wel dat je een goede ovenbestendige pan hebt en gebruik goede ovenwanten!

Naar het recept
Vegetable_Korma

Romige korma met groenten

Dit kruidige gerecht is niet alleen erg lekker, het zit ook nog eens boordevol groenten. Heb je iets teveel gemaakt? Geen zorgen; neem het de volgende dag mee naar je werk als lunch!

Naar het recept
Brooklyn black-outtaart

Brooklyn black-outtaart

Dit spektakelstuk vergt wat werk en geduld. Maar laten we eerlijk zijn; dan heb je ook wat! Deze prachtige taart dankt zijn smaak onder andere aan kardemom. Serveer deze taart als grand dessert en je gasten zijn gegarandeerd onder de indruk!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!