
Kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zijn voor de meeste foodies geen onbekend terrein, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over garam masala. Want wat is garam masala en wat maak je ermee?
Wat is garam masala?
Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat is garam masala eigenlijk? Het is een geroosterd mengsel van verschillende specerijen. Letterlijk betekent het ‘heet kruidenmengsel’. Het recept is afkomstig uit India. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek. Specerijen die je in verschillende recepten voor garam masala vaak ziet terugkomen zijn kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel en kardemom. Vaak wordt het als laatste toegevoegd aan gerechten tijdens het koken, zodat de geur en smaak behouden blijft.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Tegenwoordig vind je dit mengsel van specerijen in haast elke supermarkt. Let wel goed op; het ene mengsel is het andere niet. Sommige potjes zitten bijvoorbeeld vol met zout en bevatten maar weinig echte specerijen. Wil je zeker weten dat je goede garam masala hebt? Maak het zelf of ga langs een Indiase supermarkt. Online bestellen is ook een mogelijkheid.
Hoe smaakt garam masala?
De smaak hangt natuurlijk sterk af van de samenstelling van het mengsel. Welke specerijen je gebruikt (en in welke hoeveelheid) is bepalend voor de uiteindelijke smaak. Een goede garam masala smaakt kruidig, heeft een heerlijke verwarmende geur en brengt balans in diverse gerechten. Vaak is het mengsel juist niet zo pittig, omdat dit al snel te overheersend is.
Hoe kan je het vervangen?
Het antwoord is simpel; niet. Althans, er is niet zomaar een simpele vervanger. Natuurlijk kun je diverse specerijen toevoegen waardoor er verschillende smaken worden toegevoegd aan je gerecht. Kies dan voor specerijen zoals kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel, zwarte peper en kardemom. Je kunt het absoluut niet vervangen door Surinaamse masala. Ondanks de naam is dit een totaal ander mengsel van kruiden en specerijen.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Garam masala is lang houdbaar, zolang je het maar droog en donker bewaard. Koop je het in de winkel? Kijk altijd goed naar de uiterste houdbaarheidsdatum. Maak je het mengsel zelf? Kijk en ruik goed voor je het gebruikt, al is het vaak maanden houdbaar. Zodra het verkleurd of zijn geur verliest is het niet meer goed.
Wat kun je allemaal met garam masala?
Oneindig veel. Het is niet voor niets één van de meest gebruikte ingrediënten in de Indiase keuken. Je brengt er gemakkelijk een curry of dahl mee op smaak, of geeft net die finishing touch aan jouw biryani.
Recepten met garam masala:

Lamsschenkeltjes met garam masala en tomaat
Goed gekruide lamsschenkeltjes smaken geweldig, zeker als ze ook nog eens lekker mals zijn. Door de toevoeging van de juiste kruiden en specerijen is dit recept één van onze favorieten.

Tikka masala met paneer
Je kent dit gerecht vast met kip, maar maak het eens met de jonge Indiase kaas paneer. Ontzettend smaakvol, hiermee heb je gegarandeerd succes!

Tofu tikka masala
Het favoriete Aziatische gerecht van Foodies Friend Maura van @yellowlemontreeblog is deze vegetarische Indiase tofu tikka masala, met tofu in plaats van kip.
Lees ook:
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.