Advertentie
Het lekkerste Indiase brood
Ga jij een avond Indiaas tafelen tegemoet? Check dan snel in deze guide welk Indiaas brood je het beste bij jouw maaltijd kan serveren. Want wat zijn de verschillen tussen de broden en wanneer serveer je welk Indiase brood?
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mail? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Naan (brood)
Al hoewel je de term naanbrood vaak voorbij hoort komen, is dit niet juist. Naan is namelijk Indiaas voor brood en naanbrood is dus dubbelop. Naan is een gerezen platbrood dat in de oven wordt gebakken. Het deeg bevat gist. Vaak wordt ook melk of yoghurt gebruikt en specerijen als komijn en nigella. Je serveert het meestal warm en besmeerd met wat boter of ghee. Naan wordt vaak als ‘bestek’ tijdens de maaltijd gebruikt om het gerecht mee te dippen. Ook wordt naan vaak gevuld gegeten als maaltijd op zich, met een vulling van bijvoorbeeld vlees, aardappels en uien of paneer (Indiase kaas). Met dit recept kun je zelf heerlijk naanbrood maken.
Paratha
Paratha is een ongerezen gevuld platbrood uit Noord-India. Dit Indiase brood wordt ook wel paratha genoemd. Het wordt traditioneel veel als ontbijt gegeten. Het deeg bestaat uit bloem, water, zout en ghee. De vulling die tussen een paar lagen deeg gaat, bestaat vaak uit een spicy mengsel van aardappel, spinazie, bloemkool of paneer. Het gevulde deeg wordt vervolgens gebakken in een pan in olie of ghee. Je eet het brood met chutney, boter, zuur en/of yoghurt.
Dosa
Een flinterdun pannenkoekje op basis van rijst en linzen, noem je in India een dosa. Om het brood te maken laat je de rijst en linzen een nacht lang onder water staan zodat het mengsel licht gaat fermenteren. Vervolgens wordt het geheel fijngemalen tot een glad beslag. Uit het beslag worden de crêpes gebakken op een ingevette hete plaat. Dosa vul je met allerlei ingrediënten en wordt in India veel gegeten als streetfood. Maak zelf bijvoorbeeld eens deze dosa masala. Dit is dosa gevuld met een pittig aardappelmengsel. Hier is het mengsel van rijst en linzen, voor een snellere versie van dosa, vervangen door rijstebloem en bloem.
Masala dosa – gevulde Indiase pannenkoeken
In een stoof, als basis voor de hummus of in een salade. Kikkererwten! Deze heerlijke en voedzame peulvrucht is een echte alleskunner.
Papadum
Papadum is een ongerezen brood dat gefrituurd wordt in olie. Dit Indiase brood wordt meestal gemaakt van meel van linzen en kikkererwten, hoewel je het ook van rijst- of aardappelmeel kunt maken. Verder gaan er zout, olie en specerijen in het deeg. Het deeg wordt gevormd tot een dun, rond platbrood en traditioneel in de zon gedroogd. Vervolgens wordt het gefrituurd tot een knapperige papadum. Je eet ze, belegd met allerlei ingrediënten als chutney, ui, groenten of paneer, als snack. Wij delen drie recepten met papadums waarmee je binnen no-time smaakvolle borrelhapjes op tafel hebt staan. Zo hoef jij alleen nog maar de borrel in te schenken en je gasten te verwelkomen!
Chapati
Chapati is ongerezen platbrood dat op een platte, hete plaat wordt gebakken. In heel India eten ze brood chapati. Meestal om gerechten mee op te eten, als een soort bestek. Chapati is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een hun buitenlandse broertjes tortilla of roti. Het verschil zit ‘m in het meel. Het dunne Indiase brood wordt niet van bloem maar van volkorenmeel gemaakt.
Kip Madras
Je kent kip Madras ongetwijfeld van dat groene pakje uit de supermarkt, maar deze Indiase curry maak je makkelijk zelf. De naam Madras verwijst naar de Zuid-Indiaase stad Madras, nu Chennai, waar het specerijenmengsel vandaan komt.
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.