
Roomboter, olijfolie en margarine worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over ghee. Want wat is ghee en wat kun je ermee?
Wat is ghee?
Misschien ben je dit ingrediënt weleens tegengekomen in Foodies, we koken er namelijk graag mee. Daarnaast is het een ingrediënt dat veelvuldig voorkomt in de Indiase keuken. Heb je weleens gehoord van geklaarde boter? Ghee is eigenlijk niets anders dan Indiase geklaarde boter, in een zuivere vorm. Maar wat is ghee dan precies, en wat kun je er allemaal mee? Wat vaststaat is dat je het tot veel hogere temperaturen kunt verhitten dan gewone boter. In India wordt het dan ook gebruikt om in te braden of frituren bijvoorbeeld. Een belangrijke eigenschap is dat ghee over het algemeen goed de smaken van kruiden en specerijen opneemt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Je kunt ghee gemakkelijk vinden in haast elke toko. Daarnaast hebben tegenwoordig de wat grotere supermarkten het ook in het assortiment. Kijk maar eens tussen de Indiase producten, of vraag er specifiek naar. Zelf maken is misschien wel nog lekkerder, en helemaal niet moeilijk. Hier vertellen we je precies hoe je zelf geklaarde boter maakt.
Hoe smaakt ghee?
De smaak is lastig te omschrijven. Eigenlijk lijkt de smaak op gewone (room)boter. Toch proef je duidelijk verschil. De smaak is net iets zoeter dan gewone boter, daarnaast proef je een licht nootachtige smaak. Zodra je een schep ghee in een pan doet en deze verhit vult de keuken zich met een heerlijke zoete geur.
Hoe kan je het vervangen?
Vervangen is lastig, maar niet onmogelijk. De geklaarde boter kun je namelijk tot een veel hogere temperatuur verwarmen dan gewone boter. Daar waar gewone boter aanbrandt, gebeurt dat niet bij ghee. Bak je op lagere temperaturen? Dan kun je gewoon (room)boter of margarine gebruiken. Heb je toch een hoge temperatuur nodig, bijvoorbeeld om te braden of frituren? Vervang de ghee dan voor een neutrale olie zoals zonnebloemolie of kokosolie.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Gelukkig is ghee lang houdbaar, zelfs buiten de koelkast. Het beste kun je het in een potje bewaren op kamertemperatuur, met de deksel losjes op de pot. Zo kan de geklaarde boter blijven ademen, het heeft namelijk steeds verse lucht nodig. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, al zal de smaak dan iets afnemen. Koop je het in de supermarkt? Onaangebroken is een verpakking vaak maanden tot jaren houdbaar. Kijk voor de juiste houdbaarheidsdatum altijd op de verpakking. Maak je het zelf? Het is zeker een aantal weken te bewaren. Blijf goed kijken en ruiken, zodra de geur of consistentie verandert kan het zijn dat de ghee niet meer goed is.
Wat kun je er allemaal mee?
Veel, heel veel zelfs. Het is niet voor niets één van de meest gebruikte ingrediënten in de Indiase keuken. Het neemt namelijk perfect de smaken op van kruiden en specerijen. Juist die smaken zijn zo belangrijk in de Indiase keuken. Je gebruikt het dan ook eigenlijk standaard als vervanger voor boter. Door te bakken in ghee wordt spontaan elk gerecht een stuk lekkerder wat ons betreft.
Recepten met ghee:

Romige korma met groenten
Deze curry lijkt misschien op de milde korma’s die ze bij curryhuizen serveren, maar dat zijn eigenlijk geen echte korma’s. Dit authentieke gerecht is aan de pittige kant, maar je kunt de pittigheid aanpassen.

Broccolicurry uit The Curry Guy Veggie
Dit is waarschijnlijk één van de eerste vegetarische curry’s die The Curry Guy ooit op zijn blog plaatste. In India zijn er veel vergelijkbare curry’s, maar dan met bloemkool. Op zich kun je deze curry prima met bloemkool maken, maar probeer het eens met broccoli.

Auberginerolletjes
Ondanks dat ghee een typisch ingrediënt is uit de Indiase keuken, komt het ook steeds vaker voor in andere recepten. Zoals bijvoorbeeld in het recept voor deze Italiaanse auberginerolletjes. Het geeft net een andere smaak dan olijf- of kokosolie.
Onze tips

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Wat is ricotta en voor welke recepten gebruik je het?

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.