Advertentie
Soms vraagt een recept om geklaarde boter, maar wat is dat eigenlijk en hoe maak je het zelf? Wij hebben de antwoorden!
Wat is geklaarde boter?
Geklaarde boter, ook wel ghee genoemd, is boter waaruit het vocht en de melkbestanddelen zijn verwijderd. Je kunt het op een hogere temperatuur verhitten, zonder dat deze verbrandt. Zo heb je wel die lekkere botersmaak aan je gerecht en kun je toch op hoge temperatuur koken. Je koopt het bij de toko, maar je maakt het zelf ook eenvoudig. Misschien wel nog lekkerder!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe maak je geklaarde boter?
Om het zelf te maken, smelt je roomboter op laag vuur in een kleine pan. Schep het schuim dat op de gesmolten boter ontstaat eraf. Giet de boter vervolgens in een kom en zorg ervoor dat de vaste bestanddelen op de bodem van de pan niet meekomen. Laat het afkoelen (deze wordt vanzelf weer hard) en je hebt zelfgemaakte geklaarde boter, oftewel ghee. Bewaar het in een glazen pot met deksel. Je kunt het in de koelkast bewaren, maar dit hoeft niet. Laat het iets op kamertemperatuur komen voor gebruik.
Benieuwd wat je er mee kunt maken? Wat dacht je bijvoorbeeld van deze overheerlijke Indiase masala dosa!
Masala dosa – gevulde Indiase pannenkoeken
In een stoof, als basis voor de hummus of in een salade. Kikkererwten! Deze heerlijke en voedzame peulvrucht is een echte alleskunner.
Onze tips
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het + de lekkerste recepten
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Koolraap: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Shiitake: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pandan: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Dashi: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maizena: wat is het en waar gebruik je het voor?
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Sumak: wat is het en waar gebruik je het voor?
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.