
Jam, confituur of stroop worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over chutney. Want wat is chutney en wat maak je ermee?
Wat is chutney?
Je hebt vast weleens van dit ingrediënt gehoord, zeker als je een beetje van de Indiase keuken houdt. Maar wat is chutney eigenlijk en wat kun je ermee? De oorsprong van het woord ligt in het Hindi. Het is een smaakmaker die dan ook veel wordt gebruikt in de Indiase en Pakistaanse keuken. Meestal wordt het vers bereid zonder conserveermiddelen. Chutney kun je het beste omschrijven als een vruchtenpuree met kruiden en specerijen zoals knoflook, peper, ui, mosterdzaad, gember, tamarinde en azijn. Nigellazaad, koriander en komijn worden ook veel gebruikt. De ingrediënten worden vaak samen gestampt in een stenen vijzel en bak je in een koekenpan met dikke bodem.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Hoe smaakt chutney?
Nu we de vraag ‘wat is chutney’ hebben beantwoord ben je vast benieuwd naar de smaak. Daar hebben we geen eenduidig antwoord op. Chutneys bestaan er in ontzettend veel verschillende smaken. Eén van de meeste bekende varianten is misschien wel mangochutney, die vaak geserveerd wordt bij diverse Indiase gerechten. Deze wordt gemaakt van groene (onrijpe) mango’s, samen met diverse specerijen en pittige pepers. Dat is dan ook de gemene deler qua smak; vaak hebben chutneys zowel een zoete als pittige of scherpe smaak. Het zoete komt van het fruit (mango, appel, peer, tomaat), eventueel gemengd met suiker. Het pittige komt van scherpe pepers.
Waar koop je het?
In elke supermarkt vind je verschillende potjes, vaak in het gangpad met conserven. Door de toevoeging van suiker, azijn en citroensap zijn potjes uit de supermarkt vaak lang houdbaar. Helaas lever je daardoor vaak op smaak in. Wil je chutney op zijn best ervaren? Maak ‘m zelf of ga langs bij de Indiase supermarkt of toko en vraag om advies. Elk gerecht vraag weer om een andere chutney om de juiste smaken naar boven te brengen.
Zelf chutney maken:

Vijgenchutney
De zomer vangen in een potje klinkt zo gek nog niet. Maak je eigen vijgenchutney in en houd het zomergevoel nog even vast, zelfs in de winter! Zin in een andere smaak? Probeer dan deze abrikozen-perzikchutney eens te maken.

Tomatenchutney
Met dit recept maak jij zelf een tomatenchutney. Met een paar ingrediënten maak jij makkelijk deze heerlijke tomatenchutney.

Nectarine-gemberchutney
Deze nectarine-gemberchutney is heel smaakvol en is perfect om te gebruiken bij gerechten of een heerlijke kaas- of borrelplank.

Chutney met gedroogde limoen en dadel
Hou je van onweerstaanbare dips voor bij de borrel? Maak dan eens deze chutney met gedroogde limoen en dadel van Sara Shawkat!

Uienchutney
Rode-uienchutney is lekker zowel warm als koud, op een tosti, bij kaas of een stukje vlees. Maak een pot vol, want in de koelkast is je chutney wel 1-2 weken houdbaar.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Chutney bewaren
Dit is afhankelijk van de soort die je voor je hebt staan. Koop je het in de supermarkt? Kijk dan goed op het potje, vaak zijn deze (zelfs na opening) lang houdbaar door diverse conserveermiddelen. Haal je verse chutney of maak je ‘m zelf? Dan is deze hooguit een paar dagen houdbaar. Het beste bewaar je de chutney in de koelkast, zeker na opening.
Hoe vervang je het?
Het simpele antwoord is: niet. De eigenschappen van chutney (zoet én scherp) vind je niet snel in andere producten. Wil je alleen voor het zoete gaan? Dan kun je denken aan jam of stroop. Wil je toch graag de unieke smaakcombinatie? Misschien komt hot honey in de buurt, al is de structuur compleet anders.
Wat kun je er allemaal mee?
Ontzettend veel! Het is niet voor niets een populaire smaakmaker in de Indiase keuken. Juist de combinatie van zoet en scherp brengt het beste naar boven in de meeste gerechten. Zo zorgt het voor een mooie balans. Naast smaakmaker kun je het ook gebruiken als dip, bijvoorbeeld met tortillachips of op een tosti. Sommige chutneys zijn zo zoet dat ze ook heerlijk zijn op een cracker of boterham, of in plaats van stroop bij een kaas– of borrelplank. Kortom, wij zijn fan van dit heerlijke product, en gebruiken chutney het liefst zoveel mogelijk!
Recepten met chutney:

Bombayburger met mangochutney
Deze vegetarische burger is ideaal voor #MeatlessMonday! De chutney maak je helemaal zelf, dat maakt ‘m extra lekker. Bijkomend voordeel: de geur van alle specerijen die je keuken vult is onweerstaanbaar lekker.

Dé ultieme katertosti met kip, camembert en cranberrychutney
Heb je na het maken van gerechten nog steeds een plak kalkoen, een stuk kaas en een handje cranberry’s over? Maak er op deze ultieme katertosti van! Heb je net even wat andere ingrediënten over van een avondje kokkerellen? Wees creatief en maak je eigen ultieme tosti. Zolang de heerlijke chutney maar niet ontbreekt…
Onze tips

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.