Chutney met gedroogde limoen en dadel
Eenvoudig35 minuten bereiden
Sara: "Deze dip heeft alles wat je van een dip kan verwachten en meer. Met haar zwoele zwarte voorkomen is ze fruitig, kruidig, pikant en geeft je ook nog een aardse, zurige knuffffel bij binnenkomst. Ook hier geldt, net als bij de amba: deze chutney wil je standaard in je koelkast hebben staan. Ze is lekker bij kubbeh en alles wat streetfood-gerelateerd is. Deze fruitige dame is thuis in de streets maar ook in de boujee-lifestyle, want ze blijkt ook goed te gaan op een elegant kaasplankje. Een femme fatale om van te houden."
Ingrediënten
- 1 el mosterdzaad
- 1 el korianderzaad
- 1 el komijnzaad
- 2 tl chilivlokken
- 2 tl venkelzaad
- 3 tl gemberpoeder
- 7 zwarte gedroogde limoenen (pitjes verwijderd)
- zout
- 150 g dadels (ontpit)
- Extra nodig:
- vijzel
- blender
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Rooster het mosterd-, korianderen komijnzaad in een koekenpan zonder olie gedurende 5 minuten op laag vuur. Schep regelmatig om zodat de specerijen niet verbranden.
- Maal de specerijen en gedroogde limoen in een vijzel met wat zout fijn.
- Breng de dadels samen met de gevijzelde specerijen, chilivlokken, het venkelzaad en de gemberpoeder en 400 milliliter water in een pan aan de kook en kook de dadels kapot; dit duurt ongeveer 25 minuten. Als er veel water verdampt is, voeg dan wat extra water toe.
- Pureer de saus glad in een blender en breng op smaak met zout, wat extra chilivlokken of een beetje suiker.
Dit recept is voor ongeveer 500 ml chutney.
Fotografie: Elza Jo Tratlehner