Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Rukmini Iyer en Bas Erkens koken uit India Express

Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Ditmaal reisde Bas naar Londen om samen te koken met Rukmini Iyer, uit haar nieuwe boek “India Express“. Daarnaast deelde ze ook nog eens haar favoriete hotspots in Londen!

India Express van Rukmini Iyer

Ontdek makkelijke Indiase gerechten met “India Express” van de koningin van de bakplaten: Rukmini Iyer. In haar nieuwe boek laat Rukmini zich inspireren door haar Indiase roots en de recepten van haar ouders en haar familie uit India. Dit kleurrijke kookboek staat boordevol vega(n) recepten, aangevuld met wat visrecepten die je zo op tafel zet. Minimale inspanning, groots resultaat, zoals we van Rukmini gewend zijn.

Stap aan boord en ontdek gerechten uit alle streken van India. Zet een geweldig feestmaal op tafel met de lekkerste Indiase gerechten als biryani, gefrituurde groenten en curry’s. Soms met een twist, soms klassiek.

€ 25,99

Bestel het nieuwste boek van Rukmini:

cover India Express

Rukmini Iyer

Als wij zeggen ‘de koningin van de bakplaten’, dan zeggen jullie in koor: Rukmini Iyer. De afgelopen jaren kon je niet om haar heen. Ze maakte het ene na het andere succesvolle boek met bakplaten. Groen, zoet en barbecue – alles kwam voorbij. Haar boeken zijn mateloos populair in binnen- en buitenland en vliegen dan ook als zoete broodjes over de toonbank. Met haar nieuwe boek “India Express” gooit ze het over een andere boeg, al zie je aan de kaft meteen dat het een boek van Rukmini Iyer is.

In Engeland is Rukmini een beroemdheid, ze verschijnt regelmatig in diverse tv-programma’s en haar boeken zijn absolute bestsellers. Ze woont in Londen, Bas vond het hoog tijd om haar een bezoekje te brengen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Op naar Londen

Op een doordeweekse ochtend – in alle vroegte – stap ik in de trein naar Londen. Ik mag de officiële boeklancering van het nieuwe boek van Rukmini Iyer bijwonen. Waar ik misschien nog wel het meest naar uitkijk is dat we de volgende dag samen de keuken induiken om een aantal recepten uit haar boek te koken. Alsof dat nog niet genoeg is deelt Rukmini ook nog eens haar favoriete hotspots in Londen als kers op de taart!

Bij Rukmini thuis

Uiteraard regent het behoorlijk als ik aankom in Londen. Ondanks dat ik mijn paraplu ben vergeten laat ik me niet kisten en ga ik op pad richting mijn hotel. Even bijkomen, een klein rondje door de stad en daarna klaarmaken voor een feestelijke avond. Vanavond wordt “India Express” namelijk officieel gepresenteerd in The Hackney in Londen. Op de presentatie verschijnen diverse prominente gasten, maar misschien nog wel belangrijker; er worden ontzettend veel gerechten geserveerd uit het boek, wat een feest!

Na een geslaagde boekpresentatie op de eerste avond – waar maar weer blijkt hoe populair Rukmini is in Engeland – is het de volgende ochtend tijd om Rukmini bij haar thuis op te zoeken. Ze woont in de wijk Crystal Palace, in het zuidoosten van Londen. Met de bus ben ik er in iets meer dan een half uur vanuit het centrum van de stad. 

Terwijl ik vanaf de bushalte naar haar huis loop valt het me op hoe groen de wat hoger gelegen wijk eigenlijk is. Huizen in Victoriaanse stijl verschuilen zich achter grote groene bomen. Na een klein stukje lopen ben ik er, ik stap richting de grote groene voordeur en bel aan. Het duurt niet lang voor Rukmini enthousiast de deur opendoet, ze verwelkomt me met een knuffel en vraagt hoe Londen tot nu toe bevalt.

Later als ik groot ben…

Rukmini leidt me naar de keuken. Blauwe kastjes met moderne gouden handgrepen wisselen de witte tegels tegen de muur af. Terwijl Rukmini koffie zet kijk ik mijn ogen uit. Later als ik groot ben wil ik ook zo’n keuken. Rukmini vertelt: “We wonen hier nog niet zo lang, het eerste wat we hebben aangepakt is de keuken. Ik ben er zo blij mee! Ik vind het nog steeds heerlijk om te koken, voor het gezin of voor gasten.”

Tijd om de handen uit de mouwen te steken, ik sta niet voor niets bij Rukmini thuis in de keuken. We gaan vandaag aan de slag met een aantal recepten uit haar nieuwe boek “India Express”. Rukmini heeft de recepten al uitgekozen, ze wil graag Zuid-Indiase bimiroerbak met puy-linzen maken en gemarineerde zeebaars met chilipeper, limoen en koriander.

India Express: linzen roerbak

Aan de slag

We starten met de marinade voor de zeebaars. “Wil jij de groenten voor in de marinade in stukken snijden?”, vraagt Rukmini. “Snijd ze maar in grove stukken, daarna doen we ze in de Nutribullet om ze fijn te malen met wat limoensap en specerijen zoals kruidnagel, kaneel en kardemom.” Even later stop ik alle ingrediënten in de Nutribullet en ontstaat er in een handomdraai een aromatische marinade. Zeker de fijngemalen specerijen zorgen direct voor een warme geur in de keuken.

Rukmini heeft zich ondertussen ontfermt over de zeebaars, de filets liggen al klaar. Ik smeer ze rijkelijk in met de marinade voor ze nog even de koelkast in mogen. “Zullen we zo een productielijntje maken voor het paneren?”, vraagt Rukmini. “Ik heb de panko, het bloem en de geklutste eieren al klaargezet in aparte bakjes.”

Voor het zover is blancheren we eerste de bimi voor de roerbak, de marinade moet nog even in de vis trekken. Rukmini: “Het liefst laat ik de vis minimaal een nacht marineren, maar op zich kan het ook in een half uur. De smaken zijn iets minder diep, maar je proeft straks alsnog de heerlijke smaken de van marinade terug.”

Bas Erkens en Rukmini Iyer koken samen

Beetje pit

Rukmini zet een grote koekenpan op het vuur. “In deze pan maken we de roerbak”, vertelt Rukmini. “Wil jij het mosterd- en komijnzaad roosteren in de droge pan? Als de zaadjes beginnen te ‘poppen’ voegen we de overige ingrediënten toe.” Na een paar minuten is het zover en voegt ze zorgvuldig een fijngesneden ui en de geblancheerde bimi toe aan de pan.

“Tijd voor wat pit”, zegt Rukmini terwijl ze een ruime hoeveelheid chilivlokken over de groenten in de pan strooit. Er gaat nog wat kurkuma en zeezout bij. “Even het vuur hoog voordat de linzen in de pan gaan”, vertelt Rukmini terwijl ze door de pan roert.

Paneren kun je leren

Ondertussen is de vis klaar om gepaneerd te worden. Rukmini haalt de vis uit de koelkast en zet ze op het kookeiland tegenover de koelkast. Ze heeft er al over nagedacht: “Als jij de vis rijkelijk bedekt met bloem haal ik de filets vervolgens door het geklutste ei en door de panko.”

Alsof we het dagelijks doen; de vis ligt in no-time gepaneerd en al klaar om gefrituurd te worden. Dit bewijst maar weer hoe praktisch de recepten van Rukmini zijn, tot nu toe kost het nauwelijks moeite of tijd. En dat terwijl de heerlijke geur die in de keuken hangt me al doet watertanden.

Rukmini Iyer en Bas Erkens paneren vis

Inspiratie uit India

Beide ouders van Rukmini komen uit het zuiden van India. Ondanks dat ze opgroeide in Engeland kreeg ze vroeger thuis veel mee van de Indiase keuken. Rukmini vertelt: “Ondanks dat mijn moeder een drukke baan had kookte ze elke dag. Ze gebruikte alleen maar verse ingrediënten en zette de lekkerst gerechten op tafel. Zeker als er vrienden kwamen eten pakte mijn moeder graag uit. Zelfgemaakte paneer, pilav-rijst met cashewnoten en saffraan of kleurrijke roerbakgerechten, de tafel stond altijd vol.”

Haar nieuwe boek “India Express” is dan ook zeker een ode aan haar ouders volgens Rukmini: “Alle recepten zijn geïnspireerd op de treinreizen die mijn ouders maakten in India, vandaar de titel van het boek. Ze reisden graag door India, en ontdekten zo in elke regio nieuwe gerechten en ingrediënten.”

Rijst in de magnetron

“Eigenlijk eet ik altijd wel brood of rijst bij de verschillende Indiase gerechten”, vertelt Rukmini. “Vandaag heb ik voor rijst gekozen, ik zal zo alvast een portie maken.” Rukmini pakt een grote zak rijst, giet wat in een bakje en loopt naar de magnetron. Verbaasd vraag ik wat ze gaat doen.

Rukmini: “Rijst gaar ik eigenlijk altijd in de magnetron. Het klinkt misschien raar, maar wacht maar tot je straks de rijst proeft. De korrels garen perfect in de magnetron, door de stoom die vrijkomt droogt de korrel ook niet uit. Daarnaast scheelt het ook nog eens afwas én kan de rijst niet aanbranden zoals in een pan.” Enigszins sceptisch proef ik de rijst nadat deze klaar is, en wat blijkt: Rukmini heeft gelijk. De rijst is perfect gegaard, luchtig, niet te klef en niet te droog.

Rijst garen in de magnetron:

  1. Doe de rijst samen met ongeveer twee keer zoveel water in een magnetronbestendige bak. Zorg dat de bak groot genoeg is, de rijst zet tijdens het koken natuurlijk uit.
  2. Plaats de bak in de magnetron, zonder deksel. Verwarm zo’n tien minuten op de hoogste stand, als het goed is moet het merendeel van het water opgenomen zijn door de rijst na tien minuten.
  3. Doe een deksel op de bak (of dek af met magnetronbestendige folie) en verwarm de rijst nog zo’n vier minuten.
  4. Laat de rijst nog zo’n vijf minuten afgedekt staan buiten de magnetron. Proef of de rijst voldoende is gegaard. Is de rijst nog niet klaar? Verwarm dan steeds een minuut extra tot de rijst is zoals je ‘m wil hebben.

Aan tafel met Rukmini

Nadat de rijst is gegaard frituren we de vis in een pan met een laag olie. De roerbak staat nog te sudderen en is klaar om opgediend te worden. Terwijl de vis in de pan ligt dekt Rukmini de tafel.

Niet veel later roept ze: “Aan tafel, alles staat klaar!” Ik kijk op mijn horloge, tot mijn verbazing zijn we iets meer dan veertig minuten bezig geweest met de twee gerechten en de rijst. Ik neem plaats aan de lange eettafel in de keuken en schenk wat water in. Rukmini heeft ondertussen de roerbak op een kleurrijk bord geserveerd en de gefrituurde vis in een mooie ovenschaal gedaan (die me doet denken aan haar bakplaat-boeken).

Gevulde tafel Rukmini Iyer

Smaken uit India Express

“Schep maar op, neem zoveel als je wil”, zegt Rukmini. “Neem vooral een goed stuk vis, dit is een van mijn favoriete recepten uit het boek en herinnert me aan de Indiase smaken van vroeger.” Ik vul mijn bord met een stuk zeebaars, wat rijst en de roerbak met linzen. Ik neem eerst een hap van de roerbak en proef direct de warme smaken uit “India Express”. Knapperige bimi, de rijke smaak van linzen en het pit van de specerijen en kruiden. Zeker in combinatie met de perfect gegaarde rijst smaakt het me erg goed.

Vervolgens knijp ik een stukje limoen uit over de gefrituurde zeebaars. De knapperige korst smaakt heerlijk door het limoensap en wat grof zeezout, de vis smelt haast weg op mijn tong. Ik begrijp direct waarom dit een van de favoriete gerechten van Rukmini is.

Benieuwd naar de recepten die we maakten? Scroll snel naar beneden, daar vind je de recepten én een bonusrecept als toetje.

De favoriete hotspots in Londen van Rukmini Iyer

Rukmini woont ondertussen al jaren in Londen en kent de stad op haar duimpje. Toen ik haar vroeg wat ik niet mocht overslaan tijdens mijn trip naar Londen stuurde ze meteen enthousiast een hele lijst met haar persoonlijke favorieten. Dit zijn dan ook dé hotspots in Londen volgens Rukmini Iyer:

Holborn Dining Room

Rukmini: “Chef Calum Franklin maakt hier de allerlekkerste Engelse pies. Ze hebben zelfs een exclusieve pie room waar ze de hele dag door hun signature dishes serveren. Proef vooral de pie met varkensschouder, gerookte bacon, venkel en salie. Uit eten in Londen? Hier moet je zijn!”

Je vindt Holborn Dining Rooms aan de 252 High Holborn, London WC1V 7EN in het Rosewood Hotel Londen. 

Pie Holborn Dining Room

Tate Modern Kitchen & Bar

Rukmini: “Vanaf Holborn Dining Room loop je via de Koninklijke Rechtbank langs de Thames River richting Tate Modern. Sowieso een mooie route om te wandelen langs verschillende hotspots in Londen! In dit nationale museum van Groot-Brittannië voor internationale moderne kunst vind je op de zesde verdieping een bar met het beste uitzicht over de stad. Geniet van een drankje terwijl je de stad bewondert op hoogte.”

Je vindt de bar op de zesde verdieping van Tate Modern: Bankside, London SE1 9TG

Thames Clipper

Rukmini: “Vanaf de pier voor Tate Modern kun je de snelste boot van Londen nemen, de Thames Clipper. Neem de boot (mét bar aan boord) richting Greenwich, deze vaart onder andere onder de Tower Bridge door en langs Canary Wharf. Vanaf het water zie je zoveel meer!”

Trafalgar Tavern

Rukmini: “Eenmaal aangekomen in Greenwich mag je de oudste pub van Londen natuurlijk niet overslaan, de Trafalgar Tavern aan de rivier. Bestel hier een goed glas Engels bier samen met heerlijke snacks.”

Je vindt Trafalgar Tavern aan Park Row, London SE10 9NW

Recepten uit India Express

Ook zo benieuwd naar de recepten uit het nieuwe boek “India Express” van Rukmini? Probeer alvast de recepten uit die Rukmini en ik samen kookten in haar keuken, met als bonus een heerlijk recept voor mango-ijs met gember en limoen. Ik was meteen verkocht toen ik dit ijs proefde tijdens de boekpresentatie!

Zuid-Indiase bimiroerbak met puy-linzen

Zuid-Indiase bimiroerbak met puy-linzen

Rukmini Iyer: “Dit is een snelle en eenvoudige doordeweekse roerbak – geef er rijst of platbrood bij en je hebt een complete maaltijd. Bimi is hier perfect omdat het stevig blijft en prachtig smaakt bij de eenvoudige mosterd-komijnolie. Een theelepel chilivlokken geeft het gerecht een flinke kick; houd je van milder eten, voeg dan maar een halve theelepel toe.”

Naar het recept
Gemarineerde zeebaars met chilipeper limoen en koriander

Gemarineerde zeebaars met chilipeper, limoen en koriander

Rukmini Iyer: “Dit recept is geïnspireerd op de klassieke Bengaalse ‘fish fry’, waarbij vis in een lekkere combinatie van knoflook, gember, koriander, chilipeper en limoen wordt gemarineerd voor hij gepaneerd wordt en in flink wat olie wordt gebakken. Ik heb er een ovenversie van gemaakt maar je kunt ook de authentieke versie maken: bak de vis aan beide kanten een paar minuten in wat neutrale olie. Dien op met boterige witte rijst.”

Naar het recept
Mango-ijs met gember en limoen

Mango-ijs met gember en limoen

Rukmini Iyer: “Dit is heerlijk ijs vol gekonfijte gember en met een tikje limoen, die de smaak van de mango verstevigt. Net als bij Mango Lassi geldt ook hier dat als Indiase of Pakistaanse mango’s niet in het seizoen zijn, ik dit ijs zeker zou maken met de Alphonso of Kesar mangopulp uit blik (deze blikken bevatten 850 gram, dus van de rest kun je lassi maken). Een perfect nagerecht.”

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!