Had je nog wel inspiratie om nóg een bakplaat boek te maken?
Rukmini Iyer: “Eigenlijk was ik al bezig met een ander boek toen de uitgever met het idee kwam om nog een bakplaat-boek te maken. Een zoete versie deze keer. Ik was blij dat het niet weer een hartig boek moest zijn, de inspiratie voor die recepten was wel een beetje op. Het maken van het zoete bakplaat-boek was uiteindelijk erg leuk. Het was een heel nieuw pallet aan smaken en mogelijkheden.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?
“Ik ben in de ochtend het meest productief, dus ik start meestal vroeg. Dan begin ik met het klaarzetten van alle ingrediënten, een soort mice en place. Dat vind ik fijn werken omdat ik bij de start van een recept nooit helemaal precies weet wat ik ga gebruiken. Ik vind het fijn om me te laten inspireren en tijdens het proces nog wat smaken toe te voegen. Verder werk ik altijd heel precies, dus ik heb steeds een stopwatch aan en meet alles goed af. Als het recept in de oven staat, werk ik mijn aantekeningen direct uit.”

Moet een recept weleens opnieuw gemaakt worden?
“Als het meteen perfect uit de oven komt op de testdag, laat ik het zo. Maar voor de foto moet het uiteraard nog een keer gemaakt worden. Ik werk gelukkig met recepttesters, dus ik hoef niet alles zelf te maken. Als zij vraagtekens hebben bij een recept, maak ik het zelf nog een keer. Maar als het na drie keer nog niet goed is, geef ik het op hoor, haha. Dan maak ik liever wat anders.”

Rukmini Iyer: De Zoete Bakplaat

Hoeveel recepten maak je per shootdag?
“Meestal zo’n vier of vijf per dag. Bij meer recepten gaat de kwaliteit achteruit. Dan heb ik op een gegeven moment ook geen inspiratie meer, dat komt de recepten niet ten goede. Bij de bakplaten probeerde ik de recepten over de dag te verdelen. Zo kon ik de maaltijden ook meteen opeten, een voor ontbijt, een voor lunch, een voor diner. Dan voelt zo’n kookdag ook veel natuurlijker.”

Wat deed je met alle cakes en taarten die je overhield?
“Er is bij onze lokale kerk een initiatief waarbij eten wordt ingezameld voor de minder bedeelden in de samenleving. Daar gaat het eten na een shootdag naartoe, dat deed ik bij mijn vorige boeken ook. En natuurlijk nemen ook de stylist en de fotograaf wat mee naar huis.”

Hoe is het idee voor de bakplaat-boeken ooit ontstaan?
“Ik werkte als foodstylist en stond de hele dag op m’n benen. Als ik ‘s avonds thuiskwam was ik zó moe, dat ik geen fut had om ook nog een half uur achter het fornuis te staan. Toen dacht ik: ik wil maaltijden waarbij ik minimaal werk hoef te doen, maar wat wél lekker is. Zo kwam ik uit bij de bakplaten. Toen ik merkte dat er eigenlijk geen bakplaat-boeken waren (wel one-pan, maar dat is anders), zag ik kansen.”

Knap dat je zoveel inspiratie had steeds…
“Haha, dat komt ook niet altijd vanzelf hoor. Ik maak vaak gebruik van het boek The flavour thesaurus van Niki Segnit. Daar staan werkelijk alle denkbare smaakcombinaties in. Dus als ik denk, ik wil iets met broccoli maken, dan staat daar: broccoli gaat goed samen met bacon, met ansojvis, etc. En zo kwam ik dan steeds weer op nieuwe ideeën. Het is echt een onmisbaar kookboek voor iedere kok!”

En dan wat we natuurlijk allemaal willen weten… Je nieuwe ‘project’, wat houdt dat in?
“Het wordt weer een kookboek, maar géén bakplaat-boek. Het heet ‘India Express’, en er staan simpele Indiase doordeweekse gerechten in. Ik heb veel inspiratie opgedaan vanuit huis en vraag mijn moeder heel veel om advies, haha. Het wordt echt zo leuk en lekker!”

Het Indiase kookboek van Rukmini laat nog even op zich wachten. Tot die tijd kunnen wij genieten van De snelle bakplaat, De groene bakplaat, De wereldse bakplaat, De zoete bakplaat én in maart van dit jaar: De makkelijke bakplaat.

Rukmini Iyer

Lees nu ook:

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.