Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Wat is kruidnagel

Wat is kruidnagel en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Kaneel, steranijs en vanille worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over kruidnagel. Want wat is kruidnagel en wat maak je ermee?

Wat is kruidnagel?

Je hebt kruidnagel vast weleens voorbij zien komen in een recept of in zakjes in de supermarkt zien liggen, maar wat is kruidnagel eigenlijk? Kruidnagel is een specerij, het zijn de gedroogde en nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Het steeltje is vaak één centimeter lang, met daarop een klein bloemknopje. Ruim twee derde van de totale oogst komt uit Indonesië. Kruidnagel wordt veel gebruikt in koekkruiden zoals speculaas, maar het is ook een veelvoorkomend ingrediënt in diverse stoofgerechten. Vaak wordt kruidnagel na bereiding van een gerecht verwijderd, de gedroogde bloemknopjes zijn niet fijn om te eten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt kruidnagel?

Kruidnagel is een heerlijke smaakmaker die je veel tegenkomt in diverse kruidenmixen. De smaak laat zich het beste omschrijven als warm, kruidig en scherp. Het voegt vaak extra diepte toe aan gerechten, zeker als je de specerij een tijdje laat mee sudderen in een gerecht. Als je kruidnagel puur eet of er op kauwt heeft het een licht verdovend effect, veel mensen kauwen dan ook op kruidnagel bij bijvoorbeeld kiespijn.

In Indonesië verbruikt men een groot deel van de kruidnagelproductie in het land zelf, kruidnagels worden daar ook in sigaretten verwerkt (Kreteks). Deze naam is de klank van het knetteren van een sigaret als de olie uit de kruidnagel verbrandt.

Waar koop je het?

In principe is kruidnagel in elke supermarkt te verkrijgen, je vindt deze specerij vaak in zakjes bij alle gedroogde kruiden (waar ook zout- en pepermolens staan). Wil je grote hoeveelheden? Deze vind je vaak bij de toko.

Hoe kan je het vervangen?

De expliciete smaak van kruidnagel is lastig te vervangen, maar een combinatie van bijvoorbeeld kaneel en steranijs komt misschien wel het meest in de buurt. Uiteraard heeft dit niet het verdovende effect dat de specerij heeft als je er op kauwt.

Kruidnagel

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Net zoals bij de meeste gedroogde kruiden en specerijen is het ontzettend lang houdbaar, zeker als je het op een droge en donkere plek bewaart. Zorg dat je een goed afsluitbaar zakje koopt of doe de specerij in een afsluitbare verpakking en bewaar het bijvoorbeeld in de voorraadkast bij alle andere kruiden. Bekijk altijd de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Wat kun je allemaal met kruidnagel?

De mogelijkheden zijn eindeloos wat ons betreft. Je vindt deze smaakmaker vaak in gerechten met stoofvlees, maar ook in koekkruiden of Indische gerechten. Vergeet de harde gedroogde bloemknoppen niet te verwijderen uit het gerecht voor je het serveert, losse kruidnagel smaakt erg sterk.

Recepten met kruidnagel

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Om je te inspireren verzamelden we onze favoriete recepten met kruidnagel. Van spekkoek  tot aan heerlijke stoofgerechten, duik snel de keuken in met deze recepten!

Stoofpot van wild zwijn en bier

Stoofpot van wild zwijn en bier

Een bourgondische stoofpot uit de Belgische keuken met wildzwijnpoulet en abdijbier. Lekker met bijvoorbeeld dikke Belgische frieten. Zet jij deze stoofpot met wild zwijn en bier op tafel binnenkort?

Naar het recept
blanquette de veau

Blanquette de veau

Blanquette de veau (oftewel kalfs-blanquette) is een prachtig klassiek Frans gerecht. Bon appetit!

Naar het recept
zuurvlees met friet

Zuurvlees met friet van Laundryfood

Comfortfood the culy way! Suzan van @suus_laundryfood maakt haar klassieke recept voor zuurvlees, en daar horen natuurlijk ook frietjes bij.

Naar het recept
Kruidige aardappelgratin

Kruidige aardappelgratin

De naam van dit recept zegt het al; een heerlijke gratin van aardappels met veel kruiden. Een daarvan is natuurlijk onze favoriete specerij kruidnagel, al mag steranijs in dit recept ook niet ontbreken.

Naar het recept
Spekkoek

Spekkoek met ananas, blauwe bessen en balsamico

Je kent vast de klassieke Indische spekkoek, in dit recept maken we er een heerlijk dessert mee met vers fruit en balsamico. Ook in dit recept mag kruidnagel natuurlijk niet ontbreken.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!