
Kaneel, steranijs en vanille worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over kruidnagel. Want wat is kruidnagel en wat maak je ermee?
Wat is kruidnagel?
Je hebt kruidnagel vast weleens voorbij zien komen in een recept of in zakjes in de supermarkt zien liggen, maar wat is kruidnagel eigenlijk? Kruidnagel is een specerij, het zijn de gedroogde en nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Het steeltje is vaak één centimeter lang, met daarop een klein bloemknopje. Ruim twee derde van de totale oogst komt uit Indonesië. Kruidnagel wordt veel gebruikt in koekkruiden zoals speculaas, maar het is ook een veelvoorkomend ingrediënt in diverse stoofgerechten. Vaak wordt kruidnagel na bereiding van een gerecht verwijderd, de gedroogde bloemknopjes zijn niet fijn om te eten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt kruidnagel?
Kruidnagel is een heerlijke smaakmaker die je veel tegenkomt in diverse kruidenmixen. De smaak laat zich het beste omschrijven als warm, kruidig en scherp. Het voegt vaak extra diepte toe aan gerechten, zeker als je de specerij een tijdje laat mee sudderen in een gerecht. Als je kruidnagel puur eet of er op kauwt heeft het een licht verdovend effect, veel mensen kauwen dan ook op kruidnagel bij bijvoorbeeld kiespijn.
In Indonesië verbruikt men een groot deel van de kruidnagelproductie in het land zelf, kruidnagels worden daar ook in sigaretten verwerkt (Kreteks). Deze naam is de klank van het knetteren van een sigaret als de olie uit de kruidnagel verbrandt.
Waar koop je het?
In principe is kruidnagel in elke supermarkt te verkrijgen, je vindt deze specerij vaak in zakjes bij alle gedroogde kruiden (waar ook zout- en pepermolens staan). Wil je grote hoeveelheden? Deze vind je vaak bij de toko.
Hoe kan je het vervangen?
De expliciete smaak van kruidnagel is lastig te vervangen, maar een combinatie van bijvoorbeeld kaneel en steranijs komt misschien wel het meest in de buurt. Uiteraard heeft dit niet het verdovende effect dat de specerij heeft als je er op kauwt.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Net zoals bij de meeste gedroogde kruiden en specerijen is het ontzettend lang houdbaar, zeker als je het op een droge en donkere plek bewaart. Zorg dat je een goed afsluitbaar zakje koopt of doe de specerij in een afsluitbare verpakking en bewaar het bijvoorbeeld in de voorraadkast bij alle andere kruiden. Bekijk altijd de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Wat kun je allemaal met kruidnagel?
De mogelijkheden zijn eindeloos wat ons betreft. Je vindt deze smaakmaker vaak in gerechten met stoofvlees, maar ook in koekkruiden of Indische gerechten. Vergeet de harde gedroogde bloemknoppen niet te verwijderen uit het gerecht voor je het serveert, losse kruidnagel smaakt erg sterk.
Recepten met kruidnagel
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Om je te inspireren verzamelden we onze favoriete recepten met kruidnagel. Van spekkoek tot aan heerlijke stoofgerechten, duik snel de keuken in met deze recepten!

Stoofpot van wild zwijn en bier
Een bourgondische stoofpot uit de Belgische keuken met wildzwijnpoulet en abdijbier. Lekker met bijvoorbeeld dikke Belgische frieten. Zet jij deze stoofpot met wild zwijn en bier op tafel binnenkort?

Blanquette de veau
Blanquette de veau (oftewel kalfs-blanquette) is een prachtig klassiek Frans gerecht. Bon appetit!

Zuurvlees met friet
Comfortfood the culy way! Suzan van @suus_laundryfood maakt haar klassieke recept voor zuurvlees, en daar horen natuurlijk ook frietjes bij.

Kruidige aardappelgratin
De naam van dit recept zegt het al; een heerlijke gratin van aardappels met veel kruiden. Een daarvan is natuurlijk onze favoriete specerij kruidnagel, al mag steranijs in dit recept ook niet ontbreken.

Spekkoek met ananas, blauwe bessen en balsamico
Je kent vast de klassieke Indische spekkoek, in dit recept maken we er een heerlijk dessert mee met vers fruit en balsamico. Ook in dit recept mag kruidnagel natuurlijk niet ontbreken.
Lees ook:
Onze tips

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Wat is ricotta en voor welke recepten gebruik je het?

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.