Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Butter chicken

Butter chicken (murgh makhani)

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Het Indiase gerecht butter chicken heet eigenlijk murgh makhani, al kennen veel mensen het als ‘boterkip’. Deze klassieker staat bij haast elk Indiaas restaurant op de kaart. Met dit recept maak je de kip vol romige botersmaak en ook nog eens botermals. Wat ons betreft is dit dan ook één van onze favoriete Indiase recepten.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Voor de marinade

Voor de saus

Voor erbij

Het Indiase gerecht butter chicken heet eigenlijk murgh makhani, al kennen veel mensen het als ‘boterkip’. Deze klassieker staat bij haast elk Indiaas restaurant op de kaart. Met dit recept maak je de kip vol romige botersmaak en ook nog eens botermals. Wat ons betreft is dit dan ook één van onze favoriete Indiase recepten.
Tip
Je serveert het gerecht vaak met rijst of platbrood zoals chapati en naan.

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar. Wrijf de kip goed in met de marinade. Doe de kip met alle marinade in een kom. Laat afgedekt minstens 1 uur maar liefst 1 dag in de koelkast staan.

  2. Schraap zoveel mogelijk marinade van de kip af en bewaar de marinade. Verhit voor de saus de olie en 2 el boter in een ruime pan en bak er de kip in ca. 10 minuten rondom goudbruin in. Neem de kip uit de pan en houd apart. Zet het vuur lager en voeg 2 el boter, de ui en de pepers toe aan de pan. Fruit ca. 4 minuten tot de ui glazig is. Voeg de garam masala toe en fruit nog 1 minuut. Blus af met de tomaten en voeg de marinade toe. Breng het geheel aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Pureer met een staafmixer, de saus hoeft niet helemaal glad te zijn. Leg de kip in de saus, dek de pan af en zet het vuur laag. Stoof de kip in de saus in ca. 40 minuten boterzacht.

  3. Serveer de butter chicken met vers platbrood, basmatirijst en limoenpartjes. Strooi er wat blaadjes koriander en reepjes bosui overheen. Eet smakelijk!

Per portie: 746 kcal | 73 g koolhydraten | 35 g eiwit | 34 g vet

© Foto: Mitchell van Voorbergen Styling: Alexandra Hereijgers Receptuur & foodstyling: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

4.4 / 5.0 (43 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!