Bereiding

  1. Meng het vlees met de ingrediënten voor de marinade en laat afgedekt 24 uur marineren in de koelkast.
  2. Rasp de volgende dag voor de raita de komkommer grof. Bestrooi met wat zout en laat ca. 25 minuten uitlekken in een vergiet. Leg de komkommer op een schone theedoek en vouw hem dicht. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de komkommer. Doe de komkommer in een kom. Verhit de olie in een koekenpan en bak er het koriander- en mosterdzaad in tot de zaadjes beginnen te poffen. Voeg de rode peper toe en neem van het vuur. Roer het peper-specerijenmengsel, het citroensap en de yoghurt door de komkommer. Maak af met de munt.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Verhit voor de biryani 3 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak er de uien 10-15 minuten in tot ze zacht worden en lichtbruin kleuren. Voeg de garam masala toe en bak 2 minuten verder. Voeg het lamsvlees met de marinade toe en bak nog 6-8 minuten verder. Verwarm intussen de bouillon in een andere pan.
  4. Vet een ovenvaste braadpan met dikke bodem in met wat olie en verdeel 100 g rijst over de bodem. Bedek met de helft van het lamsvlees. Verdeel weer 100 g rijst erover en dan de rest van het lamsvlees. Sluit af met de overige rijst. Giet voorzichtig de bouillon in de pan. Leg het deksel op de pan en zet het geheel ca. 40 minuten in de oven. Serveer met de raita en de naan.

Per portie: ca. 754 kcal
38 g eiwit | 30 g vet | 81 g koolhydraten

Receptuur en foto’s: Willem van Santen