Advertentie
Potjes opmaken
Heb jij de hele koelkast vol met bijna lege potjes staan? Gooi deze leftovers niet weg maar maak er wat lekkers mee. Met de restjes in je geopende potjes kan je nog genoeg maken. Zo maak je van dat overgebleven beetje mosterd of mayonaise nog een heerlijke dressing en is de olie uit je potje met feta een goede smaakmaker. Bekijk de onderstaande recepten met restjes uit geopende potjes maar snel!
Tip: wil je jouw geopende potjes volledig leegmaken? Dan is een flessenlikker een must in je besteklade. Hiermee haal je eenvoudig alle restjes uit het potje.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Mayonaise
Nog een klein beetje mayonaise over? Maak er een Amerikaanse ranchdressing mee! Roer 50 ml karnemelk, ½ fijngesnipperde ui, ½ geperst teentje knoflook, een handvol fijngehakte peterselieblaadjes, een handvol fijngehakte dille, 2 tl fijne mosterd en een snufje paprikapoeder door elkaar in een de pot mayonaise. Breng de saus op smaak met zout en peper.
> naar het recept: wedge salad met ranchdressing en sweet bacon
Mosterd
Laat de flesjes uit de supermarkt maar liggen. Met het laatste beetje mosterd maak je in een mum van tijd een heerlijke dressing. Wat dacht je bijvoorbeeld van de welbekende honing-mosterddressing: voeg 125 ml yoghurt, 60 ml olijfolie, 3 el honing, 2 el citroensap, 2 el appelazijn, 1 geperst teentje knoflook, ½ tl fijn zeezout en een flinke snuf versgemalen zwarte peper aan het geopende potje mosterd toe. Klop alles door elkaar tot een gladde dressing. Voeg eventueel naar smaak meer honing toe. Lekker in een gemengde salade met amandelen en geitenkaas.
Of een dressing voor de caesar salad? Doe 5 ansjovisfilets (potje), 2 kleine teentjes knoflook, 2 verse eidooiers, 3 el versgeraspte parmezaan, 2 el citroensap, 1 tl dijonmosterd, ¼ tl fijn zeezout en ¼ tl versgemalen zwarte peper in een blender en mix helemaal glad. Laat de blender draaien en giet er in een dun straaltje 60 ml olijfolie bij tot er een romige dressing ontstaat.
> naar het recept: caesar salad
Jam
Krijg je het laatste beetje jam niet meer goed uit het potje? Vul het potje met yoghurt samen met wat granola of vers fruit. Roer het goed door elkaar en je hebt een heerlijk ontbijtje. Ook ideaal om mee te nemen naar het werk, je collega’s zullen gegarandeerd jaloers zijn op jouw lunch of tussendoortje.
Smaakmakers in olie
Iedereen heeft ze wel in de koelkast staan: geopende potjes met smaakmakers in olie. Denk aan zongedroogde tomaten, blokjes feta en olijven. Na verloop van tijd zijn de smaakmakers op en houd je de olie over. Gooi deze overgebleven olie niet weg maar maak er nog wat lekkers mee. De olie zit namelijk boordevol smaak. Voeg het bijvoorbeeld toe aan je dressing, saus of drizzle het over je salade.
Mozzarella
Giet jij het vocht van mozzarella ook altijd af boven de gootsteen? Niet meer doen! Het heeft een subtiele, zachte roomsmaak die eenvoudig verwerkt kan worden in diverse pastasauzen. Bijvoorbeeld in dit heerlijke recept voor paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella. Het idee is simpel: je giet het vocht niet af boven de gootsteen maar boven de pan. Door het door je saus te roeren, krijgt de pasta een heerlijke kazige smaak. Pas wel op met zout toevoegen aan de saus, het vocht is behoorlijk zout van zichzelf.
Pesto
Een potje pesto is bijna altijd net wat te veel. Het resultaat? Een geopend potje met restjes pesto erin dat staat te vergaan in je koelkast. Hartstikke zonde want het is een waanzinnig smaakmaker! Je kunt er je vis, vlees of groenten in marineren, maakt er eenvoudig borrelbrood mee of je kunt het toevoegen aan soep of sauzen. Check dit artikel vol tips en recepten maar eens.
> naar het recept: aardappelsoep met kappertjespesto en gebakken paddenstoelen
Meer lezen:
7x de lekkerste recepten met pasta & pesto
No waste: zo maak je groenteloof pesto
Dit zijn de lekkerste pesto variaties
Onze tips
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Eten opwarmen: zo doe je dat in de oven en magnetron
Gezonde gembershot maken zonder slowjuicer
Wijn en spijs: de meest gestelde vragen én antwoorden voor het kerstdiner
Kersttafel dekken? Zo doe je dat à la Jamie Oliver
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.