Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
sauzen en geopende potjes

Zo maak je geopende potjes uit de koelkast op

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag delen we hoe je de geopende potjes uit je koelkast opmaakt.

Potjes opmaken

Heb jij de hele koelkast vol met bijna lege potjes staan? Gooi deze leftovers niet weg maar maak er wat lekkers mee. Met de restjes in je geopende potjes kan je nog genoeg maken. Zo maak je van dat overgebleven beetje mosterd of mayonaise nog een heerlijke dressing en is de olie uit je potje met feta een goede smaakmaker. Bekijk de onderstaande recepten met restjes uit geopende potjes maar snel!

Tip: wil je jouw geopende potjes volledig leegmaken? Dan is een flessenlikker een must in je besteklade. Hiermee haal je eenvoudig alle restjes uit het potje.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Mayonaise

Nog een klein beetje mayonaise over? Maak er een Amerikaanse ranchdressing mee! Roer 50 ml karnemelk½ fijngesnipperde ui½ geperst teentje knoflookeen handvol fijngehakte peterselieblaadjeseen handvol fijngehakte dille2 tl fijne mosterd en een snufje paprikapoeder door elkaar in een de pot mayonaise. Breng de saus op smaak met zout en peper.

> naar het recept: wedge salad met ranchdressing en sweet bacon

Wedge salad met ranchdressing en sweet bacon

Mosterd

Laat de flesjes uit de supermarkt maar liggen. Met het laatste beetje mosterd maak je in een mum van tijd een heerlijke dressing. Wat dacht je bijvoorbeeld van de welbekende honing-mosterddressing: voeg 125 ml yoghurt60 ml olijfolie3 el honing2 el citroensap2 el appelazijn1 geperst teentje knoflook½ tl fijn zeezout en een flinke snuf versgemalen zwarte peper aan het geopende potje mosterd toe. Klop alles door elkaar tot een gladde dressing. Voeg eventueel naar smaak meer honing toe. Lekker in een gemengde salade met amandelen en geitenkaas.

Of een dressing voor de caesar salad? Doe 5 ansjovisfilets (potje)2 kleine teentjes knoflook2 verse eidooiers3 el versgeraspte parmezaan2 el citroensap1 tl dijonmosterd¼ tl fijn zeezout en ¼ tl versgemalen zwarte peper in een blender en mix helemaal glad. Laat de blender draaien en giet er in een dun straaltje 60 ml olijfolie bij tot er een romige dressing ontstaat.

> naar het recept: caesar salad

caesar salade

Jam

Krijg je het laatste beetje jam niet meer goed uit het potje? Vul het potje met yoghurt samen met wat granola of vers fruit. Roer het goed door elkaar en je hebt een heerlijk ontbijtje. Ook ideaal om mee te nemen naar het werk, je collega’s zullen gegarandeerd jaloers zijn op jouw lunch of tussendoortje.

Smaakmakers in olie

Iedereen heeft ze wel in de koelkast staan: geopende potjes met smaakmakers in olie. Denk aan zongedroogde tomaten, blokjes feta en olijven. Na verloop van tijd zijn de smaakmakers op en houd je de olie over. Gooi deze overgebleven olie niet weg maar maak er nog wat lekkers mee. De olie zit namelijk boordevol smaak. Voeg het bijvoorbeeld toe aan je dressing, saus of drizzle het over je salade.

Mozzarella

Giet jij het vocht van mozzarella ook altijd af boven de gootsteen? Niet meer doen! Het heeft een subtiele, zachte roomsmaak die eenvoudig verwerkt kan worden in diverse pastasauzen. Bijvoorbeeld in dit heerlijke recept voor paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella. Het idee is simpel: je giet het vocht niet af boven de gootsteen maar boven de pan. Door het door je saus te roeren, krijgt de pasta een heerlijke kazige smaak. Pas wel op met zout toevoegen aan de saus, het vocht is behoorlijk zout van zichzelf.

Francesco Mutti: Paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella

Pesto

Een potje pesto is bijna altijd net wat te veel. Het resultaat? Een geopend potje met restjes pesto erin dat staat te vergaan in je koelkast. Hartstikke zonde want het is een waanzinnig smaakmaker! Je kunt er je vis, vlees of groenten in marineren, maakt er eenvoudig borrelbrood mee of je kunt het toevoegen aan soep of sauzen. Check dit artikel vol tips en recepten maar eens.

> naar het recept: aardappelsoep met kappertjespesto en gebakken paddenstoelen

Aardappelsoep met kappertjespesto en gebakken paddenstoelen geopende potjes

Meer lezen:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!