
Potjes opmaken
Lees verder na de advertentie
Heb jij de hele koelkast vol met bijna lege potjes staan? Gooi deze leftovers niet weg maar maak er wat lekkers mee. Met de restjes in je geopende potjes kan je nog genoeg maken. Zo maak je van dat overgebleven beetje mosterd of mayonaise nog een heerlijke dressing en is de olie uit je potje met feta een goede smaakmaker. Bekijk de onderstaande recepten met restjes uit geopende potjes maar snel!
Tip: wil je jouw geopende potjes volledig leegmaken? Dan is een flessenlikker een must in je besteklade. Hiermee haal je eenvoudig alle restjes uit het potje.

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Mayonaise
Nog een klein beetje mayonaise over? Maak er een Amerikaanse ranchdressing mee! Roer 50 ml karnemelk, ½ fijngesnipperde ui, ½ geperst teentje knoflook, een handvol fijngehakte peterselieblaadjes, een handvol fijngehakte dille, 2 tl fijne mosterd en een snufje paprikapoeder door elkaar in een de pot mayonaise. Breng de saus op smaak met zout en peper.
> naar het recept: wedge salad met ranchdressing en sweet bacon
Mosterd
Laat de flesjes uit de supermarkt maar liggen. Met het laatste beetje mosterd maak je in een mum van tijd een heerlijke dressing. Wat dacht je bijvoorbeeld van de welbekende honing-mosterddressing: voeg 125 ml yoghurt, 60 ml olijfolie, 3 el honing, 2 el citroensap, 2 el appelazijn, 1 geperst teentje knoflook, ½ tl fijn zeezout en een flinke snuf versgemalen zwarte peper aan het geopende potje mosterd toe. Klop alles door elkaar tot een gladde dressing. Voeg eventueel naar smaak meer honing toe. Lekker in een gemengde salade met amandelen en geitenkaas.
Of een dressing voor de caesar salad? Doe 5 ansjovisfilets (potje), 2 kleine teentjes knoflook, 2 verse eidooiers, 3 el versgeraspte parmezaan, 2 el citroensap, 1 tl dijonmosterd, ¼ tl fijn zeezout en ¼ tl versgemalen zwarte peper in een blender en mix helemaal glad. Laat de blender draaien en giet er in een dun straaltje 60 ml olijfolie bij tot er een romige dressing ontstaat.
> naar het recept: caesar salad
Jam
Krijg je het laatste beetje jam niet meer goed uit het potje? Vul het potje met yoghurt samen met wat granola of vers fruit. Roer het goed door elkaar en je hebt een heerlijk ontbijtje. Ook ideaal om mee te nemen naar het werk, je collega’s zullen gegarandeerd jaloers zijn op jouw lunch of tussendoortje.
Smaakmakers in olie
Iedereen heeft ze wel in de koelkast staan: geopende potjes met smaakmakers in olie. Denk aan zongedroogde tomaten, blokjes feta en olijven. Na verloop van tijd zijn de smaakmakers op en houd je de olie over. Gooi deze overgebleven olie niet weg maar maak er nog wat lekkers mee. De olie zit namelijk boordevol smaak. Voeg het bijvoorbeeld toe aan je dressing, saus of drizzle het over je salade.
Mozzarella
Giet jij het vocht van mozzarella ook altijd af boven de gootsteen? Niet meer doen! Het heeft een subtiele, zachte roomsmaak die eenvoudig verwerkt kan worden in diverse pastasauzen. Bijvoorbeeld in dit heerlijke recept voor paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella. Het idee is simpel: je giet het vocht niet af boven de gootsteen maar boven de pan. Door het door je saus te roeren, krijgt de pasta een heerlijke kazige smaak. Pas wel op met zout toevoegen aan de saus, het vocht is behoorlijk zout van zichzelf.
Pesto
Een potje pesto is bijna altijd net wat te veel. Het resultaat? Een geopend potje met restjes pesto erin dat staat te vergaan in je koelkast. Hartstikke zonde want het is een waanzinnig smaakmaker! Je kunt er je vis, vlees of groenten in marineren, maakt er eenvoudig borrelbrood mee of je kunt het toevoegen aan soep of sauzen. Check dit artikel vol tips en recepten maar eens.
> naar het recept: aardappelsoep met kappertjespesto en gebakken paddenstoelen
Meer lezen:
7x de lekkerste recepten met pasta & pesto
No waste: zo maak je groenteloof pesto
Dit zijn de lekkerste pesto variaties
Onze tips

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Kombucha maken: tips en recept van de chef

Wijn die smaakt naar versgebakken brood? Zo kan dat

Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer 2024

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.







