
Wist je dat je het loof van de meeste groentes gewoon kan eten? Het bladgroen van je groentes is veilig om te eten en bovendien erg gezond. Maak er bijvoorbeeld een lekkere groenteloof pesto van. De naam pesto staat voor ‘gestampt’. Want wanneer je pesto maakt, stamp je olijfolie, knoflook, zout, kaas en noten fijn tot een heerlijke smeuïge structuur. Voeg hier ook wat groenteloof aan toe en je hebt een unieke pesto. Dus gooi voortaan het groene gedeelte van je wortels, koolrabi en radijsjes niet meer weg. Verrassend én erg lekker! Je kan de groenteloof pesto’s ongeveer vijf dagen in de koelkast bewaren. Heb je de smaak te pakken? Sanne tipt je nog vijf heerlijke pesto variaties.
Lees verder na de advertentie
Wil je iedere week de lekkerste kooktips & recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Groenteloof pesto van radijs
Het loof van de radijs is net als de groente zelf wat pittig van smaak. Naast pittig is het loof ook erg gezond. Het zit boordevol ijzer en foliumzuur. Voordat je begint met het maken van de pesto moet je het loof eerst goed wassen zodat alle aarde er uit is. Mix een kleine handvol loof samen met 1 knoflookteen, een scheut olijfolie, 30 g cashewnoten en 50 g Parmezaanse kaas in een blender. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Is de pesto wat te dik? Voeg dan geleidelijk nog wat extra olijfolie toe.
Pesto van wortelloof
Als je wortels koopt, kan je het beste gelijk het loof er af halen en er een lekkere pesto van maken. Wortel zonder loof zijn namelijk langer houdbaar dan wortels met loof. Gooi het loof vooral niet weg, want wortelloof bevat enorm veel vitamine K. Het loof van de wortel is wat bitter van smaak dus vergeet vooral niet basilicum en citroensap aan je pesto toe te voegen voor een mooi evenwicht in smaken. Voordat je begint met het maken van de pesto moet je het loof eerst goed wassen zodat alle aarde er uit is. Mix een flinke handvol loof vervolgens samen met 1 knoflookteen, een scheut olijfolie, een handjevol basilicum,2 el pijnboompitten, sap van een halve citroen en 50 g Parmezaanse kaas in een blender. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Groenteloof pesto van koolrabi
Het loof van de koolrabi is heerlijk voor in een pesto. Wel kunnen de bladeren van koolrabi wat taai worden als ze uitdrogen. Gebruik daarom de binnenste kleine blaadjes voor de pesto. Voordat je begint met het maken van de pesto moet je het loof eerst goed wassen zodat alle aarde er uit is. Mix de binnenste bladeren van 1 koolrabi samen met 1 knoflookteen, een scheut olijfolie, 30 g walnoten en 50 g Parmezaanse kaas in een blender. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Onze tips

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.