Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
pesto recepten

Dit zijn dé 5 lekkerste pesto-variaties

Advertentie

Hoe maak je nou de beste pesto? En is er meer dan alleen basilicum en pijnboompitjes? Check onze 5 pestotoppers en laat je verrassen door nieuwe smaken.

Ok, first of all: van Italiaanse nonna’s zal je een tik met de deegstok krijgen als je je keukenmachine tevoorschijn haalt om pesto te maken, want échte pesto maak je immers in een mortaio, een vijzel. Second of all: makkelijk is het wel, daarom laten we de keuze aan jou. Volg voor alle smaakvariaties de werkwijze van deze klassieke pesto.

Wat je wilt weten over pesto voordat je begint

Olijfolie is de standaard voor pesto; gebruik goede olijfolie met een frisse smaak. Experimenteer ook eens met andere soorten olie zoals de walnotenolie in de spinazie-pecannotenpesto. Het is handig de kaas die je gebruikt vast (grof) te raspen voor je hem in je pesto verwerkt, zo voorkom je grote kaasklonten in je pesto. Knoflook is onmisbaar in pesto, maar kan uiteraard ook nogal overheersend zijn. Voeg zoveel toe als jij lekker vindt; een half teentje meer of minder verandert de bereiding vaak niet.

Klassiek: pesto met basilicum

Maal de blaadjes van 2 bosjes basilicum, 50 g geroosterde pijnboompitten, 2 tenen knoflook en een snuf zout tot een pasta in een vijzel. Of een keukenmachine. Gelukkig lezen de meeste nonna’s foodies niet. Voeg 50 g versgeraspte parme-zaan toe en meng goed door. Voeg nu geleidelijk 300 ml olijfolie toe zodat het een mooie emulsie wordt. Gebruik de pes-to het liefst direct, bewaar hem eventueel een aantal dagen in een afgesloten potje in de koelkast. Deze maakten we klas-siek in een vijzel, dit geeft toch wel de mooiste textuur.

Hip en gezond: jonge boerenkool met cashewnoten

30 g jonge boerenkoolblaadjes, 1 teentje knoflook, 50 g gebrande cashewnoten, sap van ¼ citroen, 50 g pecorino,300 ml olijfolie. De boerenkool laat zich niet makkelijk in een vijzel fijnmaken dus gebruik voor deze pesto een staafmixer of keukenmachine.

Lekker romig: peterselie en pistachenoten

30 g platte peterselie ,2 teentjes knoflook, 50 g pistachenoten, Snuf zout, 25 g (echte) feta, 300 ml olijfolie. Ook de peter-selie is wat te stevig voor de vijzel. Door de feta is dit een lekker romige pesto.

Aards en stevig: spinazie met pecannoten

30 g spinazie, 1 teentje knoflook, 50 g pecannoten, Snuf zout, 40 g zeer oude brokkelkaas (bv. Old Amsterdam), 300 ml walnotenolie. Lekker aardse smaken door de pecannoten en walnotenolie. Met alle ingrediënten kun je heerlijk variëren.

Grof en pittig: rucola met macadamianoten

30 g rucola, 40 g geroosterde macadamianoten, 2 teentjes knoflook, snuf zout, 50 g parmezaan, 300 ml olijfolie. Grof gehakt met het mes geeft deze pesto niet alleen superveel smaak maar ook veel structuur aan je gerechten.

 

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!