
Hoe maak je nou de beste pesto? En is er meer dan alleen basilicum en pijnboompitjes? Check deze vijf pesto-variaties en laat je verrassen door nieuwe smaken!
Lees verder na de advertentie
Ok, first of all: van Italiaanse nonna’s zal je een tik met de deegstok krijgen als je je keukenmachine tevoorschijn haalt om pesto te maken, want échte pesto maak je immers in een mortaio, een vijzel.
Second of all: makkelijk is het wel, daarom laten we de keuze aan jou. Volg voor alle smaakvariaties de werkwijze van deze klassieke pesto.
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wat je wilt weten over pesto voordat je begint
Olijfolie is de standaard voor pesto; gebruik goede olijfolie met een frisse smaak. Experimenteer ook eens met andere soorten olie zoals de walnotenolie in de spinazie-pecannotenpesto. Het is handig de kaas die je gebruikt vast (grof) te raspen voor je hem in je pesto verwerkt, zo voorkom je grote kaasklonten in je pesto.
Knoflook is onmisbaar in pesto, maar kan uiteraard ook nogal overheersend zijn. Voeg zoveel toe als jij lekker vindt; een half teentje meer of minder verandert de bereiding vaak niet.
Klassiek: pesto met basilicum
Maal de blaadjes van 2 bosjes basilicum, 50 g geroosterde pijnboompitten, 2 tenen knoflook en een snuf zout tot een pasta in een vijzel. Of een keukenmachine – gelukkig lezen de meeste nonna’s Foodies niet. Voeg 50 g versgeraspte parmezaan toe en meng goed door.
Voeg nu geleidelijk 300 ml olijfolie toe zodat het een mooie emulsie wordt. Gebruik de pesto het liefst direct, bewaar hem eventueel een aantal dagen in een afgesloten potje in de koelkast. Deze maakten we klassiek in een vijzel, dit geeft toch wel de mooiste textuur.

Verschillende pesto-variaties
Zin om eens een andere pesto op tafel te zetten dan de klassieke variant? Maak dan eens één van deze pesto-variaties, die allemaal nét even anders zijn.
Jonge boerenkool met cashewnoten
30 g jonge boerenkoolblaadjes, 1 teentje knoflook, 50 g gebrande cashewnoten, sap van ¼ citroen, 50 g pecorino, 300 ml olijfolie. De boerenkool laat zich niet makkelijk in een vijzel fijnmaken dus gebruik voor deze pesto een staafmixer of keukenmachine.
Peterselie en pistachenoten
30 g platte peterselie, 2 teentjes knoflook, 50 g pistachenoten, snuf zout, 25 g (echte) feta, 300 ml olijfolie. Ook de peterselie is wat te stevig voor de vijzel. Door de feta is dit een lekker romige pesto.
Spinazie met pecannoten
30 g spinazie, 1 teentje knoflook, 50 g pecannoten, snuf zout, 40 g zeer oude brokkelkaas, 300 ml walnotenolie. Lekker aardse smaken door de pecannoten en walnotenolie. Met alle ingrediënten kun je heerlijk variëren.
Rucola met macadamianoten
30 g rucola, 40 g geroosterde macadamianoten, 2 teentjes knoflook, snuf zout, 50 g parmezaan, 300 ml olijfolie. Grof gehakt met het mes geeft deze pesto niet alleen superveel smaak maar ook veel structuur aan je gerechten.
Meer inspiratie? Lees dan ook:
Onze tips

Dit kun je beter niét in de airfryer bereiden

Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis

Wat eet je bij soep? 14x lekkere ideeën en recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Gnocchi: 15+ Italiaanse recepten

Borrelplank maken? Zo doe je dat in 3 simpele stappen

Dit zijn de beste recepten voor het paasdiner

Paaslunch ideeën: zo zet jij de tafel vol lekkers
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.