Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
pesto variaties

Dit zijn de lekkerste pesto variaties

Advertentie

Basilicum, Parmezaanse kaas, een flinke scheut olijfolie en wat pijnboompitten; de basis voor een perfecte pesto. Maar wist je dat er nog veel meer variaties mogelijk zijn? Wij hebben de lekkerste voor jou op een rijtje gezet!

Pesto variaties

Of je er nou je soep, salade of pasta mee af maakt of je geroosterde bammetje ermee besmeert: alles is lekkerder met een lepeltje pesto. Maar wist je dat er ontzettend veel variaties mogelijk zijn? Of je nu gaat voor de klassieke variant met basilicum of juist no-waste voor een groenteloof pesto, met deze pesto variaties zit je altijd goed! Als je niet op je kop wilt krijgen van de Italiaanse nonna’s maak je deze pesto variaties op traditionele wijze in een vijzel, maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken om tijd te besparen. Als je een vijzel gebruikt, krijgt je pesto overigens wel de mooiste textuur. Daarnaast komen de aroma’s beter vrij als basilicumblaadjes fijngewreven worden dan bij het fijnmalen in een keukenmachine.

Gebruik de pesto het liefst direct of bewaar hem eventueel een aantal dagen in een afgesloten potje in de koelkast.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Basilicumpesto

Basilicumpesto is de meest klassieke pesto variant. Het is waarschijnlijk de eerste pesto die je ooit at en daarom de eerste in het lijstje met pesto variaties. Ben je er klaar voor? Maal dan de blaadjes van 2 bosjes basilicum, 50 g geroosterde pijnboompitten, 2 tenen knoflook en een snuf zout tot een pasta in een vijzel of keukenmachine. Voeg 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas toe en meng goed door. Voeg nu geleidelijk 300 ml olijfolie toe zodat het een mooie emulsie wordt.

> naar het recept: homemade groene pesto

groene pesto maken

Rucolapesto

Wil je een keer wat anders proberen? Dan is rucolapesto een heerlijk alternatief. Deze variatie wint steeds meer terrein en dat is niet voor niets. De pittigheid van de sla geeft dit pesto recept net dat beetje extra. Ook deze favoriet maken we in een vijzel voor een onweerstaanbare consistentie. Stamp voor de pesto 2 handjes rucola, 1 gepeld teentje knoflook, 50 g geroosterde pijnboompitten, ½ tl grof zeezout in een vijzel tot een fijne pasta. Voeg geleidelijk 200 ml olijfolie toe zodat je een smeuïge pesto krijgt.

Radijspesto

Wist je dat je het loof van de meeste groentes gewoon kan eten? Het bladgroen van je groentes is veilig om te eten en bovendien erg gezond. Maak er bijvoorbeeld een lekkere groenteloof pesto van. Onze favoriet is deze variatie met radijs. Het loof van de radijs is net als de groente zelf wat pittig van smaak. Voordat je begint met het maken van de pesto moet je het loof eerst goed wassen zodat alle aarde er uit is. Stamp een kleine handvol radijsloof samen met 1 knoflookteen, een scheut olijfolie, 30 g cashewnoten en 50 g Parmezaanse kaas fijn in een vijzel. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Is de pesto wat te dik? Voeg dan geleidelijk nog wat extra olijfolie toe totdat je een smeuïge pesto krijgt.

Pesto in een vijzel - pesto variaties

Saliepesto

De Italianen zijn haast net zo gek op salie als op pesto. Combineer de twee eens en maak een saliepesto. Stamp voor de pesto een handjevol salieblaadjes, 1 gepeld teentje knoflook, een handjevol amandelen, een snuf zout en peper in een vijzel tot een fijne pasta. Voeg 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas toe en meng goed door. Voeg geleidelijk 200 ml olijfolie toe zodat je een smeuïge pesto krijgt.

Citroenpesto

Citroenpesto is helemaal onterecht ietwat onbekend. Maak deze pesto variant zeker eens thuis. Het geeft een heerlijke frisse touch aan je Italiaanse gerechten. Trek gekregen? Maal dan de blaadjes van 1 bosje basilicum, 30 g geroosterde pijnboompitten, 1 teen knoflook, de rasp van 1 citroen en een snuf zout en peper tot een pasta in een vijzel of keukenmachine. Voeg 30 g versgeraspte Parmezaanse kaas toe en meng goed door. Voeg nu geleidelijk 300 ml olijfolie en het sap van 1 citroen toe zodat het een mooie emulsie wordt.

> naar het recept: krokante asperges met citroenpesto

krokante asperges

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!