Advertentie
Pesto variaties
Of je er nou je soep, salade of pasta mee af maakt of je geroosterde bammetje ermee besmeert: alles is lekkerder met een lepeltje pesto. Maar wist je dat er ontzettend veel variaties mogelijk zijn? Of je nu gaat voor de klassieke variant met basilicum of juist no-waste voor een groenteloof pesto, met deze pesto variaties zit je altijd goed! Als je niet op je kop wilt krijgen van de Italiaanse nonna’s maak je deze pesto variaties op traditionele wijze in een vijzel, maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken om tijd te besparen. Als je een vijzel gebruikt, krijgt je pesto overigens wel de mooiste textuur. Daarnaast komen de aroma’s beter vrij als basilicumblaadjes fijngewreven worden dan bij het fijnmalen in een keukenmachine.
Gebruik de pesto het liefst direct of bewaar hem eventueel een aantal dagen in een afgesloten potje in de koelkast.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Basilicumpesto
Basilicumpesto is de meest klassieke pesto variant. Het is waarschijnlijk de eerste pesto die je ooit at en daarom de eerste in het lijstje met pesto variaties. Ben je er klaar voor? Maal dan de blaadjes van 2 bosjes basilicum, 50 g geroosterde pijnboompitten, 2 tenen knoflook en een snuf zout tot een pasta in een vijzel of keukenmachine. Voeg 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas toe en meng goed door. Voeg nu geleidelijk 300 ml olijfolie toe zodat het een mooie emulsie wordt.
> naar het recept: homemade groene pesto
Rucolapesto
Wil je een keer wat anders proberen? Dan is rucolapesto een heerlijk alternatief. Deze variatie wint steeds meer terrein en dat is niet voor niets. De pittigheid van de sla geeft dit pesto recept net dat beetje extra. Ook deze favoriet maken we in een vijzel voor een onweerstaanbare consistentie. Stamp voor de pesto 2 handjes rucola, 1 gepeld teentje knoflook, 50 g geroosterde pijnboompitten, ½ tl grof zeezout in een vijzel tot een fijne pasta. Voeg geleidelijk 200 ml olijfolie toe zodat je een smeuïge pesto krijgt.
Radijspesto
Wist je dat je het loof van de meeste groentes gewoon kan eten? Het bladgroen van je groentes is veilig om te eten en bovendien erg gezond. Maak er bijvoorbeeld een lekkere groenteloof pesto van. Onze favoriet is deze variatie met radijs. Het loof van de radijs is net als de groente zelf wat pittig van smaak. Voordat je begint met het maken van de pesto moet je het loof eerst goed wassen zodat alle aarde er uit is. Stamp een kleine handvol radijsloof samen met 1 knoflookteen, een scheut olijfolie, 30 g cashewnoten en 50 g Parmezaanse kaas fijn in een vijzel. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Is de pesto wat te dik? Voeg dan geleidelijk nog wat extra olijfolie toe totdat je een smeuïge pesto krijgt.
Saliepesto
De Italianen zijn haast net zo gek op salie als op pesto. Combineer de twee eens en maak een saliepesto. Stamp voor de pesto een handjevol salieblaadjes, 1 gepeld teentje knoflook, een handjevol amandelen, een snuf zout en peper in een vijzel tot een fijne pasta. Voeg 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas toe en meng goed door. Voeg geleidelijk 200 ml olijfolie toe zodat je een smeuïge pesto krijgt.
Citroenpesto
Citroenpesto is helemaal onterecht ietwat onbekend. Maak deze pesto variant zeker eens thuis. Het geeft een heerlijke frisse touch aan je Italiaanse gerechten. Trek gekregen? Maal dan de blaadjes van 1 bosje basilicum, 30 g geroosterde pijnboompitten, 1 teen knoflook, de rasp van 1 citroen en een snuf zout en peper tot een pasta in een vijzel of keukenmachine. Voeg 30 g versgeraspte Parmezaanse kaas toe en meng goed door. Voeg nu geleidelijk 300 ml olijfolie en het sap van 1 citroen toe zodat het een mooie emulsie wordt.
> naar het recept: krokante asperges met citroenpesto
Lees ook:
7x de lekkerste recepten met pasta & pesto
Dit maak je met overgebleven restjes pesto
Italiaanse kaashemel: alles over Gorgonzola
Onze tips
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.