Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
zelf ricotta maken

Zelf ricotta maken

  • Gemiddeld

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Advertentie

Portie
1

Ingrediënten

Benodigdheden

  • kaasdoek of schone theedoek
Technisch gezien is dit geen echte ricotta; die wordt gemaakt van wei, een restproduct van de kaasproductie. Omdat het lastig is om aan wei te komen en de ricotta-opbrengst hiervan erg laag is, maken wij ricotta van volle melk. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om ricotta in de winkel te kopen.

Bereiding

  1. Breng in een ruime pan de melk met het zout tegen de kook aan. Draai het vuur laag en voeg het citroensap toe. De melk gaat nu stremmen.

  2. Blijf op laag vuur verwarmen en wacht tot er een dikke laag stolsels bovendrijft. Roer niet tijdens dit proces. Neem van het vuur en plaats een deksel op de pan. Laat ca. 10 minuten rusten.

  3. Leg de kaasdoek in een vergiet boven een kom. Schep voorzichtig met een schuimspaan de stolsels uit de melk en leg ze in de kaasdoek. Laat goed uitlekken, neem hier de tijd voor.

  4. Vouw de kaasdoek om de ricotta en druk er voorzichtig het vocht uit. Laat de ricotta afkoelen in de koelkast.

Foto’s: Foodies Magazine

Wat vind jij van dit recept?

4.2 / 5.0 (32 stemmen)