Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
wat is daslook

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Heb je al weleens gehoord van daslook? Dit broertje van de knoflook vind je haast overal waar je kijkt in het voorjaar. Loop maar eens een rondje door het park of het bos. Wat is daslook en waarom mag het niet ontbreken in de keuken? Dat leggen we je maar al te graag uit!

Wat is daslook?

Daslook is een plant uit de narcisfamilie die je in Nederland (en België) op veel plekken vindt. De laatste jaren zelfs op steeds meer plekken, waarschijnlijk ook bij jou om de hoek. Het is dan ook een populaire plant voor veel wildplukkers.

De plant bloeit over het algemeen van april tot juni, soms zelfs tot in juli. Daslook wordt ook wel wilde knoflook genoemd, de smaak lijkt dan ook op de smaak van gewone knoflook. Steeds meer mensen ontdekken daslook, je ziet ‘m dan ook regelmatig op menukaarten of in recepten verschijnen.

Let op: in Nederland mag je sinds 2017 daslook plukken, in België mag het officieel niet.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf daslook plukken

Ondanks dat we gewend zijn om veel kruiden in de supermarkt te kopen, groeit er eten tussen onze stoeptegels. Daslook komt veel voor in bossen, tuinen en duinen, en door de verfijnde smaak is het een favoriete plant onder wildplukkers. Onlangs ging Bas op pad met Yvette van Boven in Ierland om te wildplukken, ook hier kwamen ze velden vol daslook tegen.

In Nederland zijn er veel plekken waar je (aangeplante) daslook vindt, je kunt het zelfs in je tuin laten groeien. Wil je daslook zelf plukken? Wees voorzichtig. Pluk altijd alleen wat je nodig hebt en gebruik bij voorkeur een mesje of een tang. Pluk ook op verschillende stukken van de plant, zo kan deze zich gemakkelijk herstellen en ontstaan er geen kale plekken. Maar vooral; pluk met mate.

Ga je plukken? Let dan goed op: lelietjes-van-dalen kunnen op daslook lijken, maar deze zijn giftig. Zeker weten dat je daslook hebt? Gebruik bijvoorbeeld een app zoals PlantNet.

Hoe smaakt daslook?

Zoals we al eerder schreven, daslook heet ook wel wilde knoflook. Dit omschrijft meteen de smaak; je kunt het vergelijken met teentjes knoflook. De smaak is alleen een stuk minder overheersend en pittig dan bij knoflook, wat ervoor zorgt dat je het gemakkelijk rauw kunt eten. Het is tegenwoordig dan ook een populair ingrediënt voor soepen of salades.

Wat kun je eten van de plant?

In principe kun je alleen de blaadjes van de plant eten. De bloemen, de stengels en de bol onder de grond zijn niet erg smaakvol. Je kunt de blaadjes zowel rauw als verwerkt eten, zorg er altijd voor dat je ze goed wast voor gebruik.

Waar koop je daslook?

Ondanks dat het ingrediënt steeds populairder wordt is het nauwelijks verkrijgbaar in winkels. Af en toe zul je het tegenkomen bij de groenteboer, maar supermarkten verkopen het niet. Wil je het toch proeven? Dan ben je aangewezen op wildplukken of zul je op zoek moeten naar een restaurant waar gerechten met daslook op de kaart staan.

Recepten met daslook

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Probeer eens een van deze onderstaande recepten met daslook en leer de plant kennen.

Natuurlijk kun je ook zelf experimenteren. Vervang bijvoorbeeld de klassieke knoflook maar eens door daslook, maak er een pesto mee, of voeg het toe aan een salade als extra smaakmaker. Je kunt bijvoorbeeld van 60 g daslook, 50 ml olijfolie en 1 tl zout een zelfgemaakte pesto maken.

Gebakken zalmzijde met knapperige kruidenkorst

Gebakken zalmzijde met een knapperige kruidenkorst

Gebakken zalm is al ontzettend smaakvol, maar met een knapperige kruidenkorst smaakt dit gerecht nóg beter. In het recept gebruiken we oregano, daslook en tijm, maar varieer naar hartenlust.

Naar het recept
hartige croissants

Hartige croissants

Matthew Jones maakte dit heerlijke recept: “Dit is een perfecte manier om oudbakken croissants te gebruiken, dus gooi ze nooit weg. Maak eerst de bechamelsaus en laat hem afkoelen, en probeer daarna deze hartige variaties. Wees genereus met de vulling en de verse kruiden.”

Naar het recept
Wilde tagliatelle van brandnetel ‘aglio e olio’ met zuring en klaver

Wilde tagliatelle van brandnetel ‘aglio e olio’ met zuring en klaver

In dit recept kun je naast zuring en klaver ook gemakkelijk daslook gebruiken. Yvette van Boven vertelt over haar recept: “Het peperige van klaver en het zurige van zuring werkt lekker in deze heel eenvoudige pasta, die ook al peperig is.”

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!