Hartige croissants
Eenvoudig
ca. 1 uur en 32 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 32 min. bereidingstijd
30 minuten wachttijd30 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Verhit voor de bechamelsaus de melk, mosterd en het zout in een steelpan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Laat in een andere steelpan de boter zachtjes smelten. Voeg al roerende de bloem toe en blijf op middelhoog vuur roeren tot het een glad papje is.
Voeg de melk aan het boter-bloemmengsel toe en roer alles door elkaar. Verhit de saus tot hij indikt en roer hem regelmatig door, zodat hij niet aanbrandt. Dek het oppervlak van de saus af met plasticfolie en laat afkoelen.
Voor de spinazie-geitenkaasvulling: Smelt de boter in een grote pan en laat de spinazie hierin volledig slinken. Spreid de geslonken spinazie op een bord uit om af te koelen. Hak de geitenkaas in grove stukken, doe ze met de afgekoelde bechamelsaus en spinazie in een grote mengkom en roer goed door. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Voor de paddenstoelenvulling: Laat de boter in een grote koekenpan op vrij hoog vuur smelten. Voeg als hij is gesmolten en gaat schuimen de paddenstoelen toe en bak ze een paar minuten tot ze bruin beginnen te worden. Voeg een snuf zout toe om ze iets van hun vocht te laten vrijgeven. Bak de paddenstoelen tot ze al het kookvocht weer hebben opgenomen, schep ze op een groot bord en laat volledig afkoelen. Doe de gehakte kruiden met de bechamelsaus en paddenstoelen in een grote mengkom. Rasp er wat kaas door – gebruik zo veel of zo weinig als je wilt; wij gebruiken 2 eetlepels per croissant. Roer goed door en proef of je nog zout en peper wilt toevoegen.
Voor de geroosterde-tomaten-daslookvulling: Verhit de oven tot 140 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de tomaten met het snijvlak omhoog op de bakplaat, besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi ze met de gedroogde kruiden. Leg als je knoflook gebruikt de halve bol erbij. Rooster de tomaten 45 tot 50 minuten of tot ze zacht zijn geworden, beginnen uit te drogen en de sappen iets gekaramelliseerd zijn. Laat ze afkoelen. Voeg als je daslook gebruikt de fijngehakte blaadjes aan de afgekoelde bechamelsaus toe. Of druk als je knoflook gebruikt het zacht geworden vruchtvlees van de teentjes uit hun velletjes, voeg ze toe aan de bechamelsaus en roer door. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Verhit de oven tot 160 °C. Snijd de croissants horizontaal doormidden en vul ze met flink wat van de gekozen vulling. Als je de croissants met geroosterde tomaten en daslook maakt, schep er dan een paar eetlepels van de bechamelsaus in en leg er twee tomatenhelften op. Leg de croissants op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 25 minuten.