
Kook je graag met bieslook, basilicum en peterselie? Dan mag je dit lijstje niet overslaan. Ontdek wat voor groene kruiden er nog meer zijn als bijzondere smaakmaker.
Lees verder na de advertentie
Groene kruiden
Niets is lekkerder dan verse kruiden verwerken in je gerecht. Tegenwoordig vind je bakjes met munt, bieslook of basilicum in elke supermarkt, maar wist je dat er nog veel meer groene kruiden te vinden zijn? Wij sommen er een aantal voor je op!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Daslook
Daslook, ook wel berenlook genoemd, is een wild groeiende plant waarvan de groene bladeren eetbaar zijn. De smaak en geur doen denken aan knoflook met het frisscherpe van ui, maar dan iets subtieler.
Je kunt van 60 g daslook, 50 ml olijfolie en 1 tl zout een zelfgemaakte pesto maken, lekker over de toast, bijvoorbeeld met portobello en brie. Of gebruik hem in diverse recepten in plaats van bieslook of lente-ui.
Majoraan
Majoraan is het minder bekende broertje van oregano en op dezelfde manier te gebruiken. Wel heeft dit kruid een zachter, zoeter aroma. Gebruik hem in plaats van of in combinatie met oregano in Italiaanse vleesgerechten zoals een lamsragú.
Kervel
De geur van dit kruid is lichtzoet en als je hem proeft, valt de zoete, anijsachtige smaak direct op. Je kunt kervel veelzijdig gebruiken in marinades, soepen, dressings of voor de garnering. Vraagt een recept om verse peterselie, dragon of koriander? Dan kun je deze (of een deel daarvan) door kervel vervangen.
Olijvenkruid
Bij mediterrane kruiden denk je aan oregano en rozemarijn, maar heb je weleens van olijvenkruid gehoord? Dit meerjarige keukenkruid uit het Middellandse Zeegebied past perfect bij de mediterrane keuken en smaakt heerlijk in pasta’s, pizza’s, sauzen en verschillende vlees- en visgerechten. Gegrilde tomaatjes worden bijvoorbeeld nog aromatischer met een paar takjes olijvenkruid.
Citroentijm
Als je fan van citroen en tijm bent, dan moet je zeker eens citroentijm proberen. Dit kruid heeft namelijk het beste van allebei – de typische bloemige geur van tijm én het friszurige, aromatische van citroen. Strooi de blaadjes bijvoorbeeld ter garnering over de koolrabi-carpaccio.
Geen gewone munt
Wist je dat er naast gewone en Marokkaanse munt ook aardbeien-, ananas-, sinaasappel-, bananen- en zelfs chocolademunt bestaat? Deze muntsoorten met een fruitig aroma geven je gerechten een verfijnde smaak.
Gebruik de blaadjes voor de garnering van vleesgerechten en desserts, in (fruit)salades of maak er thee en infused water van. Gebruik bijvoorbeeld sinaasappelmunt als finishing touch voor een gevulde lamsrollade met sinaasappel.

Klaverzuring
Dit plantje, met de typische vorm van klavertjevier, brengt je niet alleen het spreekwoordelijke geluk, maar geeft je gerechten een frisse, aangenaam pittige smaak. Lekker in gemengde salades en mooi als garnering in verschillende gerechten en soepen.
Gebruik klaverzuring bijvoorbeeld in plaats van rucola over burrata met zoetzure groenten van het seizoen.
Lees ook:
Onze tips

10+ zoete aardbeien recepten voor de zomer

Oranje snacks om van te smullen

Airfryer recepten: makkelijk en lekker

Dit kun je beter niét in de airfryer bereiden

Koningsdag cocktails: deze drankjes wil je maken

Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis

Wat eet je bij soep? 14x lekkere ideeën en recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.